Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

"Coada" de la spovadă

Una dintre poruncile Bisericii spune "să-ți mărturisești păcatele cel puțin o dată pe an și să primești sfânta Împărtășanie în timpul Paștelui". Până aici, ca teorie, totul este clar. Dacă mă gândesc la baia, uneori zilnică, pe care o facem trupului, să-ți mărturisești păcatele cel puțin o dată pe an, nu e mult. Și apoi, dacă trupul simte nevoia să fie curățat din când în când, de ce nu ne-am curăța și sufletul?!

Toți suntem de acord că oamenii se spovedesc în general de Crăciun, de Paști și adesea la prima vineri din lună. Atunci sunt "cozi" la confesionale, uneori interminabile. Oamenii vin în biserică, se așază la rând, își fac cercetarea cugetului, se spovedesc propriu-zis, își spun pocăința, participă la sfânta Liturghie, apoi se reîntorc acasă. Rămân însă la "coada" care se formează lângă confesional și la atitudinea credincioșilor care o compun.

Într-una dintre zile mi-a fost dat să fiu martor la o scenă care mie, personal, mi-a dat de gândit. Tocmai intrase în biserică o familie relativ tânără: tatăl, mama și doi copii, un băiețel și o fetiță, care făcuseră deja prima sfântă Împărtășanie. Era evident că toți doreau să se spovedească. Întâmplător era în preajma sărbătorii Paștelui. S-au apropiat de rândul deja format, în timp ce băiețelul a trecut în fața tatălui, iar fetița în fața mamei. Nu știu dacă pentru a se spovedi mai repede sau nu, dar tatăl împreună cu fiul erau primii, apoi urmau fetița și mama.

S-au așezat și așteptau liniștiți să le vină rândul. Deodată însă, cum așteptau în tăcere, tatăl își lasă fiul singur și se îndreaptă spre un alt rând, la un alt confesional, unde erau de asemenea mulți credincioși. S-a apropiat de un om, i-a întins mâna și i-a spus: "Am venit să mă spovedesc, iartă-mă!".

Acel om eram eu, la rândul meu venit pentru a mă spovedi, dar eu nu-mi pusesem problema împăcării. Avusesem înainte un conflict pe care, din câte știam, îl trecusem cu vederea. De fapt, eu nici nu considerasem că m-a jignit. Gestul lui, la început, m-a făcut să-mi fie rușine. Îi și vedeam pe toți cei care așteptau ca și mine la spovadă cum ne priveau, cum se întrebau ce se întâmplase, cum râdeau în sinea lor de întâmplarea la care au fost martori. Sincer, îmi era rușine să mai rămân, dar... surpriză. Din rândul la care mă aflam, o femeie iese și merge la rândul alăturat și, asemenea bărbatului care a venit la mine, a cerut iertare unei doamne. Totul s-a petrecut atât de repede și atât de spontan că eu însumi eram nedumerit de ceea ce se întâmpla.

Văzând situația creată, am răspuns cu un zâmbet și cu o strângere de mână. Știam că prietenul meu fusese sincer în gestul său. După încă un schimb de zâmbete s-a întors lângă fiul său care tocmai trebuia să intre în confesional. S-au spovedit apoi cu toții, și-au spus pocăința în liniștea bisericii, apoi, fericiți, s-au întors acasă. Totul s-a petrecut în afara sfintei Liturghii.

În ziua de Paști, l-am sunat și i-am invitat cu întreaga familie la mine. Mi-a povestit atunci că gestul din biserică nu era întâmplător: copiii au nevoie de astfel de exemple din partea părinților.

De atunci, așa cum mi-a mărturisit, copiii îl privesc cu un mare respect și nu lasă nici o neînțelegere dintre ei fără s-o rezolve printr-o cerere de iertare. "Așa am simțit atunci, avea să-mi spună în ziua de Paști. Nu puteam să mă spovedesc știind că îți aruncasem acele cuvinte dure, mai ales că erau spuse la nervi și tu aveai dreptate. E adevărat că mi-a fost greu, dar... am simțit apoi o ușurare și o bucurie sufletească cum rar experimentezi".

Acestea s-au petrecut la "coada" de la spovadă, în preajma Paștelui, când Biserica ne îndeamnă să ne spovedim și să ne împărtășim. Am putea s-o facem mai des, dar... e bine și așa! Și încă un aspect important, e bine că la spovadă mai este și "coadă". (Anton)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat