Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

În anul 2008 au fost uciși 20 de misionari

Un arhiepiscop, 16 preoți, un călugăr și doi laici - în total 20 de lucrători pastorali - au fost uciși în anul 2008. Datele reies din lista publicată de Agenția Fides a Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

În Irak, cel care a dat mărturie despre iubirea Mântuitorului a fost Paulos Faraj Rahho, arhiepiscop catolic de rit caldean în Mosul, răpit la ieșirea din biserică, aceeași biserică din care, cu un an înainte, au fost uciși parohul și trei diaconi. După câteva zile, trupul arhiepiscopului a fost găsit fără viață.

În alte state, precum Venezuela și Columbia, violența și sărăcia au făcut parte din fundalul uciderii preotului Orellana Hidalgo, asasinat în casa sa din Caracas, și a părintelui Jiaime Ossa Toro, înjunghiat la Medellin. Părintele din Venezuela a fost găsit ștrangulat, cu multe răni pe trup, cu mâinile legate și cu un căluș în gură. Din camera sa au fost luate obiecte personale.

Mulți au fost uciși în aparente tentative de tâlhărie, precum părintele Brian Thorp, asasinat în parohia sa la Lamu, în Kenya. În noapte, un grup de oameni înarmați au pătruns într-o misiune din Nepal, cu dorința de a fura. Aici era părintele salezian Johnson Moyalan, care a fost omorât cu două focuri de armă.

Alții au fost eliminați pentru că s-au opus cu tărie urii, alegând calea iubirii, speranța în locul disperării și dialogul în locul violenței. Printre aceștia se numără părintele Bernard Digal, una dintre victimele valului de violențe anticreștine înfăptuite de extremiștii hinduiști în statul indian Orissa. Un val de violențe care a lăsat în urmă, conform Conferinței Episcopilor din India, 81 de morți, zeci de mii de refugiați, case, biserici și mănăstiri distruse... Înainte de a muri, părintele i-a iertat pe persecutori. Tot în India a fost asasinat părintele carmelit P. Thomas Pandippallyil, în timp ce mergea într-un sat pentru a celebra sfânta Liturghie. În Sri Lanka, într-un teritoriu de conflicte între armată și rebeli, a fost ucis preotul Mariampillai Xavier Karunaratnam, un militant al drepturilor omului, făuritor de dialog și de reconciliere, care a denunțat violențele și abuzurile războiului și a dat asistență victimelor.

Alții au fost loviți sau împușcați în timp ce se rugau; ei își luau hrană și putere spirituală pentru a duce mai departe misiunea lor. Așa a trecut de la adorație la întâlnirea cu Tatăl părintele Reynaldo Roda. El a fost ucis cu o armă de foc în capela unei misiuni în Filipine. În timp ce se ruga, un grup de agresori a încercat să-l răpească. Opunând rezistență, a fost ucis. Călugărul Joseph Douet, 62 de ani, a fost asasinat în Katako, (Guineea). Era în rugăciune când câțiva răufăcători l-au legat, i-au pus un sac în cap și l-au sufocat.

La lista celor douăzeci ar trebui adăugată și o altă lungă listă de nume despre care nu citim sau nu auzim în nici o știre, dar care, în orice colț al planetei, suferă și plătesc - de multe ori chiar cu viața - credința lor în Isus Cristos. Ei sunt acel "nor de soldați necunoscuți în slujba marii cauze a lui Dumnezeu" - cum i-a numit Ioan Paul al II-lea", și fără de care Biserica și lumea ar fi mult, enorm de mult mai săracă.

Conform datelor aceleiași agenții, între anii 1980 și 1989 au fost uciși 115 misionari, iar între anii 1990 și 2000, 604 misionari. Între anii 2001 și 2008 și-au pierdut viața 193 de lucrători pastorali.

Lista celor care au fost uciși în anul 2008 în locurile de apostolat constituie, fără îndoială, o încurajare pentru creștinii de pretutindeni de a trăi mai intens credința și de a da mărturie într-un mod mai curajos despre speranța în Acela care pe cruce a învins pentru totdeauna puterea urii și a violenței prin iubire.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat