Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerin în Țara Sfântă

Papa Benedict al XVI-lea va întreprinde un pelerinaj în Israel, Iordania și teritoriile Autorității Palestiniene în perioada 8-15 mai.

În comunicatul difuzat de Sala de presă a Sfântului Scaun la 8 martie se arată că papa Benedict al XVI-lea va întreprinde un pelerinaj în Țara Sfântă, la invitația regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea bin al-Hussein, a președintelui Israelului, Shimon Peres, a președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, precum și a Adunării ordinariilor catolici din Țara Sfântă.

Loc de intersecție a celor trei religii monoteiste (creștinism, iudaism și islamism), Țara Sfântă este în componența a trei state (Israel, Iordania și teritoriile Autorității Palestiniene).

Suprafața Israelului este de 20.700 km2, cu o populație de aproape 7 milioane de locuitori, dintre care catolici sunt peste 100.000. Creștinii catolici sunt grupați în nouă circumscripții ecleziastice cu 11 episcopi, aproape 400 de preoți și peste 1.000 de călugări.

Iordania are o suprafață de 88.946 km2, cu o populație de peste 6 milioane de locuitori, catolicii fiind în număr de aproape 80.000, organizați în două circumscripții ecleziastice, cu doi episcopi, aproape 100 de preoți și peste 200 de călugări.

În teritoriile palestiniene (Cisiordania și Fâșia Gaza) sunt peste 3,5 milioane de palestinieni, dintre care creștinii reprezintă mai puțin de 1%.

Urmând tradiția predecesorilor săi, papa Paul al VI-lea care a vizitat orașele Amman și Ierusalim în anul 1964 și papa Ioan Paul al II-lea care a vizitat Țara Sfântă în anul 2000, papa Benedict al XVI-lea va fi al treilea papă care va vizita Țara Sfântă. Nunțiul apostolic în Israel, Mons. Antonio Franco, a subliniat importanța pe care însuși papa o dă călătoriei, care va fi înainte de toate un pelerinaj prin care se va invoca darul păcii și unității pentru Țara Sfântă, pentru Orientul Mijlociu și întreaga lume.

În cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la 10 martie la Institutul "Notre Dame" din Ierusalim, Mons. Franco a evidențiat faptul că principalele momente ale pelerinajului papei vor fi cele trei Liturghii publice de la Ierusalim, unde sunt așteptate peste 5.000 de persoane, de la Betleem și cea de la Nazaret, unde se așteaptă ca numărul participanților să depășească 50.000. Cu această ocazie, la Nazaret se va celebra și încheierea Anului Familiei proclamat de catolicii din Țara Sfântă; papa Benedict al XVI-lea va binecuvânta piatra de temelie a unui centru dedicat familiei.

În cadrul vizitei din Iordania este prevăzut ca papa să viziteze muntele Nebo (40 km sud de Amman), loc din care Moise a privit țara promisă, și punctul râului Iordan în care tradiția afirmă că Isus a fost botezat de Ioan Botezătorul. Pe malurile fluviului, pontiful va inaugura o biserică.

Conform purtătorului de cuvânt al Bisericii Catolice din Iordania, pr. Rifaat Bader, este prevăzută și o reuniune a papei cu conducătorii islamici iordanieni în moscheea regelui Hussein din Amman.

În cadrul pelerinajului din Israel, papa va vizita Cenacolul, după care se va întâlni cu președintele statului Israel și cu președintele Autorității Palestiniene. Vor fi și întâlniri cu liderii religioși musulmani și evrei. Astfel, va fi o vizită la marele muftiu de Ierusalim, urmată de vizitarea Cupolei Stâncii de pe Esplanada Moscheilor. Pontiful va vizita, de asemenea, Zidul Plângerii, unde se va ruga și la mausoleul "Yad Vashem" din Ierusalim, dedicat victimelor Holocaustului, pentru a-și aduce omagiul său. Pe agenda de lucru sunt cuprinse și vizitele la cei doi șefi rabini ai Israelului de la Centrul Hechal Shlomo.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat