Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Africa

Cristos este unicul drum al vieții

Papa Benedict al XVI-lea a încheiat cea de-a XI-a călătorie apostolică care s-a desfășurat în perioada 17-23 martie în Camerun și Angola.

Prezent pentru prima dată pe continentul african de la alegerea sa, papa a avut parte de o primire entuziastă în ambele țări. Călătoria, chiar dacă a avut ca destinație doar Camerunul și Angola, a fost în mod ideal un semn de atenție și de iubire pe care papa l-a dus continentului african care la ora actuală este zguduit de multe probleme, printre care sărăcia, violența larg răspândită, reducerea drepturilor persoanelor, criza economico-financiară, reconstrucția anevoioasă a unor adevărate democrații și strategiile geo-politice ale marilor puteri care se reafirmă în Africa.

Marți, 17 martie, în fața jurnaliștilor care l-au însoțit în zborul spre Camerun, episcopul Romei și-a exprimat satisfacția că poate efectua această vizită, un proiect la care a sperat de la începutul pontificatului: "Iubesc Africa, am atâția prieteni africani de când eram profesor și până astăzi; îmi place bucuria credinței ce se găsește în Africa".

Prima etapă a fost Camerunul, o țară cu 18 milioane de locuitori, cu 200 de grupuri etnice. Catolicii reprezintă 35% din populația țării și sunt organizați în 24 de circumscripții ecleziale, cu 31 de episcopi, aproape 2.000 de preoți, câteva sute de parohii.

"Vin în mijlocul vostru ca păstor, vin ca să-i întăresc în credință pe frații și surorile mele", a spus papa la sosire. A cerut camerunezilor ca în fața suferinței, a violenței să nu rămână tăcuți.

A doua zi, miercuri, 18 martie, după vizita la președintele statului, s-a întâlnit cu episcopii camerunezi la biserica "Cristos Rege" din capitală. În discursul adresat episcopilor, pontiful a accentuat importanța vestirii evangheliei, a trăirii unei vieți de comuniune, de colaborare efectivă între dieceze, de legături fraterne cu preoții încredințați grijii lor. I-a salutat și pe seminariști, călugări, călugărițe și cateheți.

În cursul după-amiezii, papa a prezidat celebrarea primelor Vespere pentru solemnitatea sfântului Iosif în bazilica minoră a sanctuarului "Maria, Regina Apostolilor" din Yaounde, la celebrare luând parte mulți credincioși, ca și membri ai mișcărilor bisericești și reprezentanți ai celorlalte confesiuni creștine. Reflecția papei a fost dedicată figurii sfântului Iosif.

În solemnitatea Sfântului Iosif, dimineața s-a întâlnit cu liderii musulmani, după care a celebrat Liturghia solemnă pe stadionul Amadou Ahidjo din capitală, la care au participat numeroși credincioși. Papa a chemat Biserica africană să fie o speranță vie pentru popor. La final pontiful a încredințat episcopilor africani documentul Instrumentum laboris pentru următoarea adunare generală a Sinodului pentru Africa (Roma, octombrie 2009). După-amiază, papa a vizitat centrul național de reabilitare pentru persoanele cu dizabilități, ocazie cu care i-a încurajat pe bolnavi și pe lucrătorii sanitari.

Vineri, 20 martie, Sfântul Părinte a încheiat prima etapă a călătoriei și a plecat spre Angola. Aici catolicii reprezintă 38% și sunt grupați în 17 dieceze, cu 17 episcopi, aproape 2.000 de preoți și câteva sute de seminariști.

În cuvântul de la sosire, papa a invitat responsabilii din Angola la un mai mare efort pentru dezvoltarea țării și a continentului. "După 27 de ani de război civil care a devastat această țară, pacea - a observat pontiful - a început să prindă rădăcini, purtând cu sine roadele stabilității și libertății".

În seara de vineri, 20 martie, pontiful s-a întâlnit cu episcopii din Angola și Sao Tome cărora le-a spus să fie mesagerii grijii sale pentru comunitățile încredințate lor.

Sâmbătă dimineața, 21 martie, papa a prezidat Liturghia în biserica "Sao Paolo" din Luanda. În cadrul omiliei a vorbit despre necesitatea evanghelizării și despre faptul că nu înseamnă lipsă de respect față de alții o atare vestire. A îndemnat la silință în cunoașterea lui Dumnezeu prin urmarea lui Cristos. După-amiază, pontiful s-a întâlnit cu tinerii, pe stadionul "Dos Coqueiros" din Luanda, cărora le-a cerut disponibilitate, fidelitate, decizii definitive. Din păcate, din cauza busculadei care s-a creat la intrarea pe stadion, două tinere și-au pierdut viața, iar alte câteva zeci de persoane au fost rănite. Papa și-a exprimat profunda durere pentru moartea celor două tinere, transmițând condoleanțe familiilor. Cardinalul Tarcisio Bertone, în numele Sfântului Părinte, a mers la spitalul unde se aflau trupurile celor două fete și alte persoane rănite, pentru a arăta preocuparea papei.

Duminică dimineața, 22 martie, papa a celebrat o Liturghie în care cântările religioase ritmate și elemente liturgice tipic africane au însuflețit cele peste un milion de persoane, venite din mai multe țări ale Africii. El a cerut celor prezenți "să se roage, în uniune cu toți frații și surorile din toată Africa, pentru ca fiecare creștin din acest mare continent să trăiască contactul vindecător al iubirii milostive a lui Dumnezeu". La final, le-a spus tinerilor să nu le fie teamă să răspundă cu generozitate la chemarea lui Dumnezeu în a-l sluji ca preoți, călugări sau ca părinți creștini. După-amiază, s-a întâlnit cu mișcările catolice de promovare a femeii.

Călătoria papei în Africa s-a încheiat luni, 23 martie, cu plecarea spre Roma.

Liviu Crișmaru

* * *

"În fața suferinței sau violenței, sărăciei sau foametei, corupției sau abuzului de putere, un creștin nu poate să rămână niciodată tăcut. Mesajul mântuitor al evangheliei trebuie să fie proclamat cu tărie și claritate, pentru ca lumina lui Cristos să poată să strălucească în întunericul vieților oamenilor. Aici, în Africa, dar și în multe alte părți ale lumii, numeroși bărbați și femei tânjesc să asculte un cuvânt de speranță și mângâiere".

Papa Benedict al XVI-lea în Camerun

* * *

"Astăzi vă revine vouă, frați și surori, să-l oferiți pe Cristos înviat concitadinilor voștri. Mulți dintre ei trăiesc cu frica de spirite, de puterile nefaste de care se cred amenințați; dezorientați, ajung la punctul de a condamna copiii străzii și pe cei mai în vârstă, pentru că - spun ei - sunt vrăjitori. Cine poate merge la ei pentru a vesti că Isus Cristos a învins moartea și toate acele puteri obscure?"

Papa Benedict al XVI-lea în Angola

* * *

Ce lasă papa Africii?

Preotul italian Luigi Mazzucato, care timp de 53 de ani a condus CUAMM, organizația neguvernamentală care se ocupă de cooperarea sanitară în inima Africii, intervievat la Luanda de unul dintre trimișii Radio Vatican, redă mesajul pe care papa a dorit să-l transmită Africii.

- Este chemarea sa continuă la speranță, mai presus de toate adresându-se tinerilor și femeilor, o invitație la a construi viitorul fără a se lăsa copleșiți de dificultăți, ci înfruntând problemele. Acestea sunt și trebuie înfruntate, pe lângă entuziasm, cu pasiune și speranță. Sper ca aceasta să fie de bun augur pentru aceste țări unde majoritatea populației este sub vârsta de 15 ani. Apoi, pentru mine, Africa este semnul speranței, nu numai pentru Biserică - și am văzut o Biserică vie, o Biserică entuziastă -, dar și pentru lumea noastră, căci continentul african, deși fiind simbolul sărăciei, al suferinței, al nevoii încă și azi, este însă totodată un continent cu enorme potențialități, bogății. Trebuie să fie ajutat în mod diferit: mai mult să se dezvolte singur decât să fie exploatat.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat