Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Itinerar spre înviere

"Evreul Saul în fața celui atârnat pe cruce" a fost prima conferință care a avut loc în aula sinodală a catedralei din Iași, joi, 19 martie.

Conferința a fost susținută de pr. Alois Bulai, profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic din Iași. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți, călugări, călugărițe și mulți tineri.

După o rugăciune, o cântare susținută de un grup de tineri și o scurtă prezentare făcută de pr. Felix Roca, moderatorul întâlnirii, a urmat conferința propriu-zisă.

Pr. Alois Bulai a prezentat mai întâi câteva date biografice ale evreului Saul. Născut între anii 5 și 10 d.C. (convențional s-a stabilit anul 8) în Tarsul Ciliciei, evreul Saul era roman din naștere, purtând și numele de Paul. A fost format în cultura elenistă (printre altele, în scrisorile sale citează traducerea greacă a Sfintei Scripturi - LXX - inclusiv cărțile deuterocanonice) și era și un cunoscător al iudaismului (a studiat la picioarele lui Gamaliel I cel Batrân, care a activat la Ierusalim între anii 20 și 50 d.C.). Era făcător de corturi și această muncă îl va ajuta să se întrețină. Nu l-a cunoscut pe Isus după trup. Se prezintă ca fiind evreu și fariseu, persecutor al creștinismului.

În a doua parte, părintele profesor a răspuns la întrebarea: "De ce a fost reticent Paul față de creștinism?". În primul rând, pentru că era îndrăgostit de religia și de educația lui, apoi din cauza zelului pe care îl avea pentru credința părinților și pentru că noua credință tulbura legea și punea în pericol templul, locul cel mai sfânt al evreilor. Dar motivul principal stătea în faptul că ucenicii lui Cristos acceptau ca Mesia pe un condamnat la moarte pe cruce care, conform cărții Deuteronomului (cap. 21), era blestemat ("Blestemat este cel spânzurat pe lemn").

În ultima parte a conferinței, părintele s-a oprit asupra evenimentului Damascului care l-a schimbat pe Saul. În lumina Damascului, Paul înțelege că prin cruce, scandal pentru iudei și nebunie pentru păgâni, Cristos ne-a eliberat de blestem, făcându-se el blestem. Damascul i-a oferit posibilitatea reflecției personale. Isus s-a făcut sclav, s-a umilit până la moartea pe cruce (cf. Fil 2,6-11), iar învierea lui devine garanție a învierii noastre. Paul înțelege că cel spânzurat pe cruce nu s-a sfârșit la cruce, dar a înviat și-i așteaptă pe toți oamenii să vină la el.

Drept concluzie, cum a anunțat și la începutul conferinței, pr. Alois Bulai a spus că expunerea făcută e o provocare. Trebuie s-o citim în perspectiva situației de criză pe care o traversăm. Suntem chemați să-l vestim pe Cristos într-o lume care refuză suferința, care acceptă cu ușurință avortul și eutanasia. În acest context, a spus părintele, "putem să-l predicăm pe Cristos cel spânzurat pe lemn?"

Au urmat întrebările participanților. Iată câteva dintre ele: Care este piatra de scandal în predicarea lui Cristos în zilele noastre? Suntem pregătiți să-l primim pe Cristos? Cum trebuie să ne raportăm la suferință? Care ar fi rețeta de succes care să anihileze căderile în fața tentațiilor lumii de astăzi? Cum se explică faptul că astăzi sunt foarte puțini creștini în Asia Mică? Cum ar putea fi sensibilizați tinerii să trăiască experiența de azi în perspectiva veșniciei? A fost sau nu Paul un privilegiat pe drumul Damascului?

"Evreul Saul în fața celui atârnat pe cruce" face parte din planul de conferințe organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor. Următoarele două conferințe au ca temă libertatea și creația. Prima s-a desfășurat joi, 26 martie: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, "Dumnezeu și libertatea". Joi, 2 aprilie, va fi PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, cu tema "Creație-evoluție. Plan mântuitor sau întâmplare?".

"Acest itinerar, a declarat pr. Felix Roca, are intenția de a-i ajuta pe tineri să îl întâlnească pe Domnul și prin intermediul reflecției și meditației. Îndemnul se regăsește în Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Tineretului: "Așa cum într-o zi l-a întâlnit pe tânărul Paul, Isus vrea să vă întâlnească și pe fiecare dintre voi, dragi tineri. Da, înainte de a fi o dorință a noastră, această întâlnire este o dorință vie a lui Cristos"".

Pr. Cornel Cadar

* * *

- Care ar fi rețeta de succes care să anihileze căderile în fața tentațiilor lumii de astăzi?

Rețeta poate fi găsită în Scrisoarea către Coloseni (3,12-17): "Ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertați-vă! Așa cum v-a iertat Domnul la fel [să vă iertați] și voi. Însă mai presus de toate acestea [îmbrăcați-vă] cu iubire, care este legătura desăvârșirii. Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos la care ați fost chemați ca să fiți un singur trup și fiți recunoscători. Cuvântul lui Cristos să locuiască în voi din plin. Învățați-vă și îndemnați-vă unii pe alții cu toată înțelepciunea în psalmi, în imnuri și în cântări spirituale. Cântați lui Dumnezeu, mulțumindu-i în inimile voastre. Și tot ceea ce faceți cu cuvântul sau cu fapta, toate [să le faceți] în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el".

- Cum ar putea fi sensibilizați tinerii să trăiască experiența de azi în perspectiva veșniciei?

În primul rând, e necesar studiul cu pasiune. Apostolul Paul a dobândit cunoștințele necesare care l-au ajutat să vestească evanghelia. Gândiți-vă la momentul din Areopag. Cultura dobândită în anii de studiu l-a ajutat să intre în dialog cu grecii. În al doilea rând nu trebuie pierdută capacitatea de a schimba macazul. Apostolul când l-a cunoscut pe Cristos pe drumul Damascului a schimbat direcția. Lucrurile care mai înainte erau pentru el un câștig au devenit "ca un gunoi".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat