Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Mihai Ardei (Oradea). "Ce părere aveți despre situația cu pașapoartele biometrice? Ce poziție ar trebui să aibă un catolic față de această situație? Mulțumesc!".

În privința pașapoartelor biometrice, un catolic trebuie să stea liniștit. E greu de susținut că datele cuprinse în pașapoartele biometrice aduc atingere libertății și demnității persoanelor umane. Fiecare rămâne liber să-l urmeze sau nu pe Dumnezeu, indiferent ce este notat pe o bucată de hârtie. De altfel, cei ce se încred în Cristos Isus nu au de ce să se teamă. Apostolul Paul spune: "Când Domnul e cu noi cine e împotriva noastră" (Rom 8,31). Nu se poate face legătură între datele conținute de noile pașapoarte biometrice puse în circulație și cele notate în Cartea Apocalipsului (cap. 13). Asocierea dintre pașapoarte și numărul fiarei (666) sau Anticrist este forțată. Cartea Apocalipsului nu notează nimic despre pașapoarte și cipuri. Întreaga Scriptură și învățătura Bisericii ne spun că trebuie să ne preocupăm de Crist, nu de Anticrist. Cel care va veni la final este Cristos, iar chemarea unui creștin este de a se apropia și a-l cunoaște mai mult pe Acela care "are toată puterea în cer și pe pământ". De exemplu, în Faptele Apostolilor este notat: "Vouă nu vă este dat să cunoașteți timpurile sau momentele pe care Tatăl le-a stabilit prin propria autoritate" (Fap 1,7). Nu data sfârșitului lumii sau data arătării lui Anticrist trebuie să stea în centrul preocupărilor unui creștin, ci cunoașterea Aceluia care "va veni cu mărire să judece pe cei vii și pe cei morți". Catehismul Bisericii Catolice subliniază o bună pregătire pentru momentul revenirii lui Isus. Cum ar trebui să trăim noi în lumina adevărului revenirii lui la finalul istoriei?

- Gabriela Hodea (Răducăneni). Vă mulțumim pentru consecvența cu care citiți revista, precum și pentru cuvintele de apreciere în ceea ce privește conținutul ei. Vă dorim și noi multă sănătate, bucurie și pace interioară atât dv. cât și întregii dv. familii.

- Maria Negru (Sihlea, Vrancea). Suntem plăcut surprinși că scrisoarea despre eutanasie publicată la rubrica "poșta redacției" în luna decembrie 2008 a suscitat interesul dv., acordând atenția cuvenită unui fenomen care tinde să ia amploare dacă nu ne spunem și noi, creștinii, punctul de vedere. Apreciem tot ceea ce ați scris și, cu siguranță, rugăciunea, fie că este adresată sfinților, precum sfânta Varvara pomenită de dv., sau altor sfinți, sau direct lui Dumnezeu, pentru ca persoanele aflate în agonie să aibă o moarte bună, rămâne cea mai importantă atunci când este făcută cu convingere. Să nu uităm că însuși Isus a trăit ca om propria sa agonie și, așa cum el a fost întărit de Tatăl său în moartea pe cruce, tot așa Dumnezeu ne va întări pe fiecare dintre noi atunci când vom trăi agonia propriei noastre morți.

- Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț). Vă mulțumim pentru scrisoarea trimisă în care ne dezvăluiți trăirile dv. profunde cu prilejul pelerinajului la închisoarea martirilor din Sighetu Marmației, pelerinaj care a avut loc în luna mai, anul trecut. Redăm un fragment din scrisoarea dv. încărcată de emoții și smerenie: "Pătrunzând cu sfială și strângere de inimă, cu lacrimi ce s-au împietrit în hruba rece și întunecoasă, cu acea încleștare și oprimare a unui strigăt de groază, am îngenuncheat și atins cu smerenie belciugul imens ce i-a înlănțuit picioarele Preasfinției sale ep. Anton Durcovici până în ultimele clipe de viață. (...) Ne-am unit rugăciunile și cântecele noastre și pe drumul pelerinajului până la cimitir, alături de înalții prelați cu dorința sinceră ca episcopului nostru martir să i se recunoască jertfa și sfințenia de care a dat dovadă în viața sa".

- Victor Tarța (Cluj) "V-am trimis rugăciunea de mai jos pentru că doresc ca aceasta să nu piară, am îndrăgit-o de mic și nu am mai găsit-o în nici o carte de atunci de când am învățat-o, iar cartea a dispărut de mult. Înainte de masă: Tatăl nostru cel ceresc / Mă-nchin ție, te măresc / Căci tu dai la mic și mare / Și viață și de mâncare / Cele puse dinainte / Le binecuvântă, sfinte / Iar noi care le primim / Dă-ne har să te iubim. Rugăciune după masă: Ție, Tată îți mulțumesc / Pentru daruri pământești / Cu care ne hrănești / Bun și milostiv părinte / Eu mai am o rugăminte / Când voi lăsa acest pământ / Tu să-mi dai și cerul sfânt. Amin.

V-am îndeplinit dorința și am publicat rugăciunile trimise. Vă mulțumim pentru întreaga scrisoare și îndeosebi pentru urări. În ceea ce privește a doua problemă a dv., vom vedea ce se poate face.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat