Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Statul Vatican - 80 de ani
Vatican, cel mai mic stat din lume, a împlinit 80 de ani de existență. La 11 februarie 1929, au fost stabilite acordurile ce recunoșteau independența și suveranitatea Sfântului Scaun. Pentru a marca evenimentul, au avut loc o serie de evenimente organizate sub tema: "Un mic teritoriu pentru o mare misiune". Printre acestea, un simpozion (12-14 februarie) la Palatul Lateran din Roma, cu referate din partea unor specialiști în istorie, un concert ("Mesia" de Händel, 12 februarie), în interpretarea a două orchestre din Dublin (Irlanda) și o expoziție (12 februarie - 10 mai) care prezintă cărți, documente rare, hărți vechi, machete, filme, fotografii, sigilii.

Exerciții spirituale
Card. Francis Arinze, din Nigeria, prefect emerit al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, va ține între 1 și 7 martie, în capela "Redemptoris Mater" din Vatican, exercițiile spirituale pentru Postul Mare 2009 cu participarea papei și a Curiei Romane, tema fiind "Preotul îl întâlnește pe Isus și îl urmează".

Misiunea Bisericii
"Misiunea Bisericii în Europa Centro-Orientală la 20 de ani de la prăbușirea sistemului comunist", aceasta a fost tema întâlnirii de la 10 februarie la Zagreb (Croația) a cardinalilor și președinților conferințelor episcopilor din țările Europei Centro-Orientale. Din România a fost prezent PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Pe lângă aniversarea căderii Zidului de la Berlin, de la 9 noiembrie 1989, s-a marcat memoria cardinalului Alojzije Stepinac (1898-1960) la zece ani de la beatificarea lui care a avut loc la 3 octombrie 1998.

Papa în Țara Sfântă
Au fost confirmate oficial primele date ale călătoriei papei Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă, prevăzută pentru perioada 8-11 mai, când va vizita Iordania, Israel și Teritoriile Palestiniene. În Iordania, papa va vizita diferite locații și va inaugura o biserică. Despre călătoria în Israel încă nu au fost făcute cunoscute detaliile vizitei. Vor fi trei întâlniri cu comunitățile catolice, "una la Ierusalim, una la Betleem și una în Galileea". Sunt prevăzute întâlniri cu lideri religioși creștini, islamici și ebraici, dar și cu reprezentanți ai autorităților civile.

Preot asasinat
Un preot diecezan spaniol în vârstă de 59 de ani, Eduardo de la Funete Serrano, a fost asasinat în noaptea dinspre 14 spre 15 februarie, la circa 20 km depărtare de Havana (Cuba). Nu se cunosc motivele crimei. Este un fapt neobișnuit în insulă, afirmă episcopii cubanezi care se roagă pentru preotul spaniol asasinat, de trei ani paroh în capitala Cubei.

Caz de eutanasie
Eluana Englaro, femeia italiancă în vârstă de 38 de ani care s-a aflat în comă 17 ani, a murit la Udine, la 9 februarie, după ce i s-au sistat hrana și apa. Deși în Italia eutanasia este ilegală, tatăl Eluanei a obținut anul trecut o decizie din partea Curții de Apel a Italiei, care îi permitea să întrerupă hidratarea și alimentarea pentru a-i provoca moartea. Episcopii catolici italieni, care au cerut în mod repetat ca Eluana să fie menținută în viață, și-au exprimat "marea lor durere" la moartea femeii, la fel și reprezentanți ai diferitelor organizații pro-life care au luat atitudine în favoarea menținerii ei în viață.

Mediu și creație
Valoarea mediului înconjurător și respectarea creației s-au aflat în centrul întâlnirii anuale a Comitetului Comun al Conferinței Bisericilor Europene (KEK), desfășurată anul acesta la Esztergom în Ungaria între 19 și 22 februarie. KEK reunește 120 de Biserici și comunități ortodoxe, protestante, anglicane și de vechi-catolici și Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa, organism catolic ce reunește 33 de conferințe ale episcopilor. Din România a participat PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Călugărițe eliberate
Cele două călugărițe italience care au fost răpite anul trecut în Kenya au fost eliberate. Agenția de știri MISNA a relatat, la 19 februarie, că Maria Teresa Olivero și Caterina Giraudo, în vârstă de 67 și respectiv 61 de ani, au fost eliberate după 102 zile de prizonierat. Călugărițele din Mișcarea Misionară Contemplativă Italiană a părintelui de Foucauld au fost răpite în noaptea dintre 8 spre 9 noiembrie 2008 de un grup alcătuit de circa 200 de oameni, în Elwak, în nord-estul Kenyei, și duse apoi în Somalia.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat