Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Plângerile lui Ieremia

Am crescut copii, iar ei, la timpul cuvenit, s-au dus pe drumul lor. Am fost tânăr, am iubit mult o tânără și ne-am căsătorit. A fost soția mea, apoi a devenit mama copiilor mei, iar acum, este departe... Am fost tânăr și plin de putere, iar lumea mă admira, mă prețuia și mă respecta. Eram puternic!

Am crezut că așa voi fi toată viața mea, de aceea m-am hotărât să merg pe drumul meu, un drum propriu, unul pe care să nu-mi dicteze nimeni; nici Dumnezeu și nici glasul conștiinței, să nu mă intersectez cu idealurile nobile ale familiei, ci eu să fiu cel care hotărăște ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut.

M-am încrezut în mine pentru că eram tânăr și puternic. În scurt timp, viața mea s-a identificat cu munca mea. Am făcut din muncă idealul meu suprem. Peste tot vedeam muncă, profit și satisfacții omenești. Eram îmbătat de muncă! Nu mai era duminică sau zi de sărbătoare, nu mai era soție sau copii, nu mai eram nici măcar eu, cel creat cu un trup șubred, cu posibilitatea de a mă îmbolnăvi oricând, de a îmbătrâni sau chiar de a muri. Totul în jurul meu era muncă, muncă fără explicații și fără logică. Am crezut că așa trebuie să-mi întrețin familia.

Nu, nu am avut timp de tandrețe, de cuvinte calde, de priviri blânde sau de îmbrățișări care să redea încrederea. Nu, pe toate acestea le-am considerat pierdere de timp. Pe alții îi acuzam că nu le practică! Eu, eu trebuia să muncesc pentru a-mi întreține familia. Eu am adus, eu am făcut, eu am coordonat... Ce, Dumnezeu? Până la el...

M-am mândrit să știu că am copii buni. Era meritul meu! M-am purtat aspru cu ei, iar ei au învățat ce este respectul. Au respectat, iar acum lumea îi respectă. Soția? M-a înlocuit înaintea copiilor, mai ales atunci când am muncit pentru ei.

Nu-mi reproșez nimic, decât că n-am stat cu mine însumi, că nu m-am oprit nici măcar o dată să mă întreb de unde vin și încotro mă îndrept. Nu m-am întrebat niciodată ce vreau de la această viață, dacă este bună sau nu, atitudinea mea față de cei din jur, mai ales față de cei din familie.

Acum, poate că e târziu! Suferința care m-a copleșit e mare. Sunt singur și abia acum realizez ce înseamnă aceasta. Sunt neputincios și mă gândesc ce bine era când aveam putere, când eram tânăr, când îi aveam pe copii lângă mine, cum mă respecta și mă stima lumea. De ce nu mi-am pregătit oare aceste momente încă de atunci? Cât de bun aș fi putut să fiu cu cei din jur!

Probabil că dacă ar ști oamenii ce ar ajunge la o anumită vârstă, altfel și-ar organiza viața, mai ales în tinerețe. Dar nu știm ce ajungem! Sunt bătrân și nu știu ce va urma, știu doar că dacă ar fi s-o iau de la capăt, n-aș mai face la fel. Dar mai pot s-o iau de la capăt? Poate că doar sufletește, și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru aceasta.

Doamne, cum te-am înșelat o viață întreagă! Ar fi nedrept din partea mea ca abia acum să mă întorc la tine, dar tu ești bun și îndurător și aceasta îmi dă curaj. Știu că, indiferent de cât de singur sunt în această lume, indiferent de cât te-am iubit până acum, indiferent de ce vor spune cei din jurul meu, știu că tu ești cu mine și că mă vei ierta.

Doamne, acum, viața mea se află în mâinile tale. Tu mi-ai dat-o, tu o iei! Tu judeci, tu decizi! Dacă aș fi din nou tânăr, aș gândi altfel, dar sunt bătrân și suferind, și gândesc așa cum gândește un bătrân suferind. Dă-mi, Doamne, curaj în acele momente. Știi tu, în care... Dacă te-am înșelat o viață întreagă, acum nu vreau să te mai înșel. O spun de aici de pe "zidul" suferinței, așa cum a spus-o cândva, Ieremia, profetul, de pe zidurile dărâmate ale Ierusalimului. Doamne, dă-mi curaj! (Francisc)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat