Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Dom Hélder Camara

O reuniune de studiu la Universitatea Catolică din Milano l-a amintit sâmbătă, 7 februarie, la 100 de ani de la naștere, pe dom Hélder Camara, arhiepiscop de Olinda și Recife în Brazilia, neînfricat și generos apărător al săracilor, care doar cu evanghelia a luptat mereu împotriva nedreptății.

Dom Hélder Camara era al doisprezecelea din cei treisprezece copii ai unui contabil și ai unei învățătoare. S-a născut la 7 februarie 1909 la Fortaleza, Ceará, în nord-estul Braziliei. A fost arhiepiscop de Olinda și Recife între 1964 și 1985. A devenit cel mai iubit, dar în același timp cel mai contestat om din Brazilia în secolul al XX-lea. Era recunoscut pe plan internațional ca "om al lui Dumnezeu și apărător al săracilor". În anul 1973 a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace. S-a retras la Recife în anul 1985 și a trecut la Domnul la 27 august 1999.

Sub pretextul siguranței naționale și personale, dom Hélder a fost de multe ori supus interogatoriilor și amenințărilor. A refuzat protecția personală, spunând: "Nu am nevoie de voi, domnilor, eu am propriile gărzi de corp. Ei sunt Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt". Cât despre presupusa amenințare la siguranța națională, el declara că nu era nici comunist, nici marxist, nici subversiv. "Când dau de mâncare celor săraci, sunt numit sfânt. Când întreb de ce săracii nu au ce mânca, sunt numit comunist".

Și-a ridicat glasul când mulți au păstrat tăcerea. Așa că a fost făcut să tacă. Începând cu anul 1970, timp de 13 ani, guvernul i-a interzis orice adresare în public și chiar publicarea numelui său în presă. A fost exilat în propria țară. Însă persecuțiile și calomniile nu l-au descurajat.

Într-o noapte, o familie înspăimântată l-a căutat pe dom Hélder. O rudă de-a lor fusese arestată și era torturată la poliție. Episcopul a telefonat imediat la șeful poliției: "Eu sunt dom Hélder. L-ați arestat pe fratele meu". Polițistul, surprins, a răspuns: "Fratele dv., Excelență?". "Da, deși purtăm nume diferite, suntem fiii aceluiași Tată". Șeful poliției a inventat tot felul de scuze și a ordonat eliberarea fratelui episcopului, fiu al aceluiași Tată.

Ca episcop, se îmbrăca în reverenda tradițională și purta o simplă cruce pectorală de lemn, care exprima predilecția sa pentru cei săraci. Obișnuia să spună: "Oamenii sunt prea grei pentru tine? Atunci nu îi purta pe umeri, ci păstrează-i în inimă". Dom Hélder a fost un avocat al săracilor și apărător al drepturilor omului. A ajuns la concluzia că nu este suficientă caritatea. Era nevoie de dreptate socială.

Acest om al lui Dumnezeu făcuse un vot: "votul ceasului" - să se trezească în fiecare zi la ora 2.00 pentru a se ruga până la Liturghia de la ora 6.00. Așa cum spunea adesea, "În inima unui preot nu poate exista nici un strop de ură. Avem același Tată, suntem frați și surori de sânge, sângele lui Isus Cristos".

Om plin de credință și fără complexe, nu a cunoscut frica. Cardinalul Arns de Sao Paolo, întrebat fiind de papa Paul al VI-lea "Ce poți să îmi spui despre dom Hélder?", a răspuns: "Dom Hélder este un poet, un mistic și un misionar. Ca poet știe cum să spună anumite lucruri și poporul înțelege ceea ce spune... Ca mistic, trăiește rugându-se și își petrece întreaga viață cu Dumnezeu... Dar este și un mare misionar, un om care aduce ideile lui Dumnezeu în inimile oamenilor. Nu am nici o îndoială că este cel mai mare om al Bisericii din Brazilia".

Florin Jitaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat