Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Giulgiul - martorul tăcut

În Evanghelii citim că atunci când a fost înmormântat, Isus a fost înfășurat într-un giulgiu. În dimineața Învierii, ne spune Evanghelia după sfântul Ioan (20,4-8), Petru și Ioan au alergat la mormânt. Ioan ajunge primul. "Aplecându-se, a văzut giulgiurile așezate, dar ștergarul, care fusese pe capul lui, nu era așezat împreună cu giulgiurile, ci împăturit aparte, într-un loc. Atunci a intrat și celălalt discipol care sosise primul la mormânt. A văzut și a crezut".

Mormântul este gol, Isus înviase, iar giulgiul devine un semn de credință.

Conform tradiției foarte vechi, giulgiul sau lințoliul care se află actualmente la Torino (4,36 m lungime și 1,10 m lățime) este pânza care l-a învelit pe Isus.

De aproape un secol oameni de știință din diverse domenii au făcut cercetări și teste pentru a verifica autenticitatea lui.

În anul 1898, avocatul Secondo Pia din Torino a obținut aprobarea să fotografieze giulgiul. Developarea filmului a fost un șoc, trezind mult entuziasm. Negativul fotografic arăta imaginea în pozitiv a unui om răstignit, cu o față blândă, impresionantă, impunătoare. "Figura era reală, era Domnul nostru, iar eu îl vedeam primul după 19 secole!", avea să exclame Secondo Pia.

Pânza vorbește despre suferința, moartea și învierea lui Isus. Un trup crucificat apare imprimat în negativ, petele de sânge fiind în pozitiv. Fizicienii americani de la U.S. Air Force, J. Jackson și E. Jumper, au descoperit că imaginea de pe giulgiu este tridimensională. Este imaginea unui om care a murit prin pironire pe cruce după ce fusese biciuit și încoronat cu spini. În partea dreaptă a toracelui se vede clar o lovitură care arată că acel om a fost străpuns. Informațiile de pe giulgiu corespund în mod impresionant cu datele pe care ni le oferă Evangheliile cu privire la pătimirea și moartea lui Isus.

După o deteriorare prin incendiu în anul 1532, Surorile Clarise din Chambery (Franța) au avut misiunea de a restaura giulgiul în anul 1534. Ca mărturie a rămas un proces verbal, în care se notează: "Am văzut deasupra acestui mare tablou niște suferințe care nu s-ar fi putut închipui niciodată... Uitându-ne la giulgiu pe dedesubt, când era întins pe pânza de Olanda sau pe cadru, vedeam rănile ca și cum le-am fi privit printr-un geam... Priveam aceste urme dumnezeiești dându-ne seama că, într-adevăr, El era cel mai frumos dintre fiii oamenilor, cum a spus David în psalmii săi".

O dată cu fotografia lui Secondo Pia se pun în mișcare o mulțime de cercetători: biologi, fizicieni, medici, anatomiști, paleontologi, istorici, teologi, iconografi, specialiști în istoria artelor, în istoria culturii... Se studiază modul de țesere a pânzei, urmele de pe ea, polenul, grupa sangvină a petelor de sânge etc. Chiar dacă unii dintre cercetători se îndoiesc, pas după pas ei confirmă că nu e vorba de o pictură și că nu poate fi vorba de un fals. Nimeni n-a putut să producă vreo țesătură asemănătoare și nimeni nu a reușit să dea vreo altă explicație ținând cont de cele descoperite.

Chipul care se vede pe giulgiu este luminat din interior, el însuși fiind izvor de lumină. Unii dintre experți sunt de părere că impregnarea negativului a apărut ca urmare a unei explozii necunoscute din interiorul acestuia. Ca urmare "a arderii" suprafeței fibrelor prin iradiere infraroșie sau bombardarea cu protoni a unei energii a avut loc fixarea imaginii.

Știința nu este în măsură să explice pe deplin mecanismul impregnării imaginii pe țesătură. "Pe baza proceselor fizico-chimice cunoscute astăzi, putem afirma că imaginea giulgiului nu ar trebui să existe, dar aceasta este reală, chiar în cazul în care nu suntem capabili să clarificăm cum a luat ființă", notează savantul J. Jackson.

Un articol publicat în revista poloneză "Iubiți-vă" citează pe specialiștii K.E. Stevenson și G.R. Habermkas care consideră că procentul de probabilitate ca imaginea de pe giulgiu să nu fie cea a lui Isus este de la 1 la 82.944.000. Pentru a realiza mai bine aceasta, ei au prezentat o comparație: "Să ne imaginăm 82.944.000 de bancnote de 1 dolar, suprapuse. Aceasta ar fi distanța de trei ori mai mare decât distanța ce separă New Yorkul de San Francisco. Una dintre aceste bancnote este însemnată, iar un om cu ochii legați poate încerca o singură dată să o extragă. Probabilitatea găsirii bancnotei însemnate este de 1 la 82.944.000. Concluzia finală este următoarea: giulgiul este o pânză mortuară, în care a fost învelit trupul lui Isus Cristos".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Expoziții cu giulgiul din Torino

Prin fotografii în mărime naturală, Salezienii lui Don Bosco organizează, la Bacău, Iași, Constanța și Luncani, expoziții cu giulgiul din Torino, însoțite de explicații și ilustrații. Va fi lansată și cartea "Giulgiul din Torino".

Giulgiul din Torino este unul dintre obiectele arheologice cele mai studiate din lume. Conform tradiției, giulgiul este lințoliul funerar în care a fost înfășurat Isus după ce a fost coborât de pe cruce. Din anul 1578 este păstrat la Torino (Italia) în catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul".

Ultima dată, giulgiul a fost expus în anul 2000. În secolul trecut a fost expus public doar de patru ori. În anul 2010 va fi o nouă expoziție a giulgiului în Torino în prezența papei Benedict al XVI-lea.

Episcopul Romei, în ziua de 2 iunie 2008, în Sala "Negri", a subliniat faptul că anul pastoral 2010 va fi dedicat patimii lui Cristos. În acest context a anunțat acceptarea dorinței exprimate de arhiepiscopul de Torino ca "în primăvara anului 2010 să aibă loc o altă expunere solemnă a giulgiului". A adăugat apoi: "Dacă Domnul îmi va da sănătate, sper să vin și eu".

Expoziția va oferi o ocazie potrivită de a cunoaște un reper arheologic important și de a contempla "fața misterioasă care vorbește în tăcere inimilor oamenilor, invitându-i să recunoască acolo fața lui Dumnezeu" (L'Osservatore romano, nr. 23 (1.435), 6 iunie 2008, p. 1,4).

La Bacău expoziția poate fi vizitată între orele 15.00 și 17.30; 19.00 și 21.00 în următoarele locații: 25 februarie - 1 martie: biserica "Sfinții Petru și Paul"; 3-8 martie: Biserica "Sfânta Cruce"; 10-13 martie: Oratoriul "Don Bosco"; 13-15 martie: Biserica "Fericitul Ieremia".

Datele și locațiile din Iași, Constanța și Mănăstirea Carmelită din Luncani, unde se vor organiza expoziții similare în lunile martie, aprilie și iulie, urmează să fie stabilite.

Pr. Sergio Dall'Antonia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat