Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Africa

Papa Benedict al XVI-lea va face o călătorie apostolică în perioada 17-23 martie pe continentul african. Cu această ocazie, Sfântul Părinte va vizita Camerun și Angola.

Atenția Sfântului Părinte față de Africa, clar evidențiată încă de la începutul pontificatului său, se va concretiza în această călătorie apostolică. Papa va fi prezent pentru prima dată pe continentul african, prima etapă a călătoriei sale fiind Camerun. Statul Camerun este situat în Africa centrală, având o suprafață de 475.440 km2. Capitala țării este Yaoundé, iar alte orașe mai importante sunt Garoua și Douala. Limbile oficiale sunt franceza și engleza, iar pe lângă acestea pot fi întâlnite și limbile locale. La ora actuală populația Camerunului este de circa 16 milioane de locuitori, dintre care romano-catolicii reprezintă 35%, animiștii 25%, musulmanii 22%, iar protestanții 18%. Statul este condus de președintele Paul Biya. Papa va ajunge în Camerun la 17 martie, ora 16.00, la aeroportul din Yaoundé, unde va ține și primul său discurs. A doua zi se va întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor statale și cu președintele statului african. Vor urma, de asemenea, și întâlnirile fraterne cu episcopii locali. Cea de-a doua zi a vizitei se va încheia cu celebrarea Vesperelor - cu un caracter ecumenic - în bazilica "Sfânta Fecioară Maria, Regina Apostolilor" din capitala țării.

La 19 martie, papa va avea un colocviu cu reprezentanții comunității musulmane din Camerun și, la ora 10.00, va celebra pe stadionul din Yaoundé sfânta Liturghie solemnă în cadrul căreia papa va înmâna Conferințelor Episcopilor din Africa Instrumentum laboris, adică documentul de pregătire al următoarei adunări generale a Sinodului pentru Africa, ce se va desfășura în perioada 4-29 octombrie la Roma, cu tema "Biserica din Africa în slujba reconcilierii, dreptății și păcii: Voi sunteți sarea pământului; voi sunteți lumina lumii". Prin acest gest vizitarea Camerunului devine emblematică, un fel de continuare, o predare simbolică a ștafetei, deoarece tot aici, papa Ioan Paul al II-lea a adus personal exortația apostolică postsinodală "Ecclesia in Africa", document dedicat primului Sinod african, desfășurat în anul 1994. La 20 martie, Sfântul Părinte va pleca spre Angola, vizita având un caracter aparte, deoarece anul acesta se celebrează 500 de ani de creștinism în această națiune, dar și faptul că această țară înregistrează o creștere economică importantă, fiind un semn de încurajare după un lung război civil. Angola este așezată în sud-vestul continentului african, având suprafața de 1.246.700 km2. Capitala țării este Luanda, iar limba oficială este portugheza. Populația este de aproape 11 milioane de locuitori, dintre care 47% practică religii indigene, 38% sunt romano-catolici, iar 15% sunt protestanți. Șeful statului este Jose Eduardo dos Santos.

După ceremonia de bun venit de la aeroportul internațional din Luanda va urma întâlnirea din cursul după-amiezii dintre Benedict al XVI-lea și președintele Angolei, apoi întâlnirea cu autoritățile civile și diplomatice din această țară și, de asemenea, cu episcopii din Angola și din Sao Tomé și Principe, care fac parte din aceeași Conferință a Episcopilor.

La 21 martie, la ora 10.00, papa va celebra sfânta Liturghie în biserica "Sfântul Paul", din Luanda și, după-amiază, se va întâlni cu tinerii angolezi pe stadionul din oraș.

Duminică, 22 martie, va fi celebrată o altă sfântă Liturghie prezidată de papa Benedict, în prezența episcopilor aparținând Asociației Interregionale a Episcopilor din Africa Australă. În aceeași după-amiază, Benedict al XVI-lea se va întâlni cu mișcările catolice pentru promovarea femeii, urmând ca a doua zi, 23 martie, la ora 10.30 să se reîntoarcă la Vatican.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat