Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (XIX)

Prin complexitatea sa doctrinară și pastorală, sfântul apostol Paul ne este un îndrumător competent pe tot parcursul anului, scrisorile sale fiind mereu folosite în serviciile liturgice. Însuși Isus i-a spus discipolului Anania din Damasc despre Saul din Tars: "Acesta este un instrument pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor, a regilor și a fiilor lui Israel" (Fap 9,15).

Timpul Postului Mare, timp prielnic de convertire și renaștere spirituală, în perspectiva sfintei Învieri, ne este descris pe scurt, dar convingător, în cele șapte versete, 4-10, ale capitolului al doilea din Scrisoarea către Efeseni.

Păcatul, întrucât întrerupe legătura spirituală cu Dumnezeu, autorul vieții, este considerat ca o moarte sufletească. Numai îndurarea nemărginită a lui Dumnezeu, pentru marea sa iubire cu care ne-a iubit, ne readuce la viață împreună cu Cristos. Această acțiune dumnezeiască este definită prin cuvântul har: "Prin har ați fost mântuiți" (v. 5).

Mântuirea, ca efect al harului, este strâns legată de credință, care și ea este darul lui Dumnezeu (v. 8).

În felul acesta, se accentuează marea importanță a umilinței: "Ca să nu se laude nimeni" (v. 9), ca și cum cineva ar putea dobândi mântuirea prin puterile proprii, cum pretindeau ereticul Pelagius și adepții săi.

În ultimul dintre cele șase adevăruri de crezut ce trebuie să le știm într-un mod deosebit, se menționează: "Harul lui Dumnezeu este trebuincios pentru mântuirea omului".

Luminat de Duhul Sfânt, sfântul apostol Paul se exprimă foarte clar: "Noi suntem opera lui (a harului), creați în Cristos Isus, în vederea faptelor bune pe care le-a pregătit Dumnezeu de mai înainte, ca să trăim în ele" (v. 10).

Ca încurajare statornică în grija de prețuire și colaborare cu harul, același mare apostol al popoarelor ne asigură că, fiind mântuiți prin har, "Dumnezeu ne-a înviat și ne-a așezat în ceruri, în Cristos Isus" (v. 6).

Înscriși la școala vieții creștine, o dată cu Botezul nostru, vrem să urmăm în mod conștiincios lecțiile pe care sfântul apostol stă la dispoziție să ni le ofere cu toată generozitatea.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat