Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au scris de sărbători: Elena Percă (Traian, Neamț); Maria Gherghelaș (Brașov); Violeta Ciocodei (Brăila); Cecilia Duțescu (Pitești); Isidor Pascaru (Mătăsari, jud. Gorj); Vasile Ianuș (Șcheia); Ioan Ianuș (Butea); Johannes Baetz (Germania); Surorile Misionare (Butea); Congregatio Jesu (Popești-Leordeni); Surorile Sfântul Carol Borromeu (Gioseni); Surorile lui Isus Răscumpărătorul (Onești); Orfelinatul "Giacomo Cusmano" (Piatra Neamț); Comunitatea Romano-Catolică (Lugoj); pp. Gheorghe Condor (Satu Mare); pr. Bonaventura Dumea (Biled); Acțiunea Catolică (Iași); Fam. Ioniță (Hălăucești); Fam. Span Marin (Baia Mare); Fam. Niculescu și Trandafira Rufă (Constanța). Vă mulțumim pentru gândurile trimise!

- Andrei. (Piatra Neamț) "Aș avea și eu câteva întrebări în ceea ce privește căsătoria mixtă. Eu sunt catolic, iar prietena mea este ortodoxă. 1) Vreau să știu dacă ne putem căsători în biserica catolică în condițiile în care amândoi ne păstrăm religiile. 2) Dacă ne căsătorim în Biserica Romano-Catolică, iar prietena mea rămâne ortodoxă, din punct de vedere religios ea ce religie va avea? Am auzit că dacă o femeie ortodoxă se căsătorește cu un bărbat catolic într-o biserică catolică, ea devine automat catolică fără să se boteze. 3) Un preot catolic poate refuza oficierea acestei căsătorii?

Vă puteți căsători în biserica catolică. Trebuie să luați legătura cu parohia din care faceți parte sau cu parohia în care locuiți. Acolo vi se va spune cum trebuie să procedați. În principiu, trebuie prezentate documente din care să rezulte pentru amândoi că ați fost botezați și nu ați mai fost căsătoriți, o cerere adresată episcopului prin care să motivați dorința dv. și să participați la pregătire. Soția va avea confesiunea pe care și-o declară. Dacă e ortodoxă va rămâne ortodoxă. Nimeni nu e obligat să treacă la o confesiune sau alta. Așadar, dacă acea căsătorie este mixtă nu are cum să treacă la catolici. În cazul în care trece din convingere la catolici atunci nu mai poate fi vorba de căsătorie mixtă. În al treilea rând, un preot catolic este dator să refuze căsătoria dacă cei care vor să se căsătorească nu împlinesc condițiile, adică nu vin la pregătire, nu aduc documentele cerute, nu fac cererea de căsătorie etc.

- Horia (jud. Iași) "Cunosc foarte bine diferențele dintre cultul dv. și învățătura de credință ortodoxă, dar vă îndemn spre o lecturare a unor materiale spre a vă putea face o părere în cunoștință de cauză despre ceea ce înseamnă ecumenism... Doamne ajută!".

Vă mulțumim pentru materialele trimise. Ele sunt edificatoare și dau mărturie despre cum se poate închide cineva în propria cușcă. Atunci când zidurile noastre le facem tot mai înalte nu ne rămâne decât izolarea între ceea ce noi credem că sunt "zidurile noastre", cele mai înalte și cele mai frumoase. Sigur, rămâne să vă dați răspuns singur la cele ce se întâmplă în jurul nostru. Când creștinii ortodocși fac Liturghii și se roagă în bisericile dăruite de catolici în Italia, Spania, Germania etc. atunci nu mai sunt eretici? Cum îi priviți pe liderii dv. (mitropoliți, episcopi, preoți, teologi...) care sunt prezenți în comisiile de dialog cu Biserica Catolică? Între 18 și 25 ianuarie a fost Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. S-au întâlnit în multe locuri creștinii catolici și ortodocși pentru a se ruga, a citi Scriptura împreună și a se cunoaște mai bine... Toți aceștia care s-au rugat să fie în greșeală? Vă dorim gânduri bune.

- A.D. (Răchiteni). "Întâi de toate vreau să vă urez un an nou fericit și plin de bucurii! Am studiat la Școala Normală "Vasile Lupu", profil: Teologie Romano-Catolică-Filologie... După cum bine știți, localitatea noastră (Răchiteni) în august a fost inundată de râul Siret. Locuitorii încă mai primesc ajutoare de la primărie, deci sunt necăjiți și totuși, pentru binecuvântarea caselor, li s-a cerut câte 100 de lei... Nu mi se pare corect! (...) Sănătate multă și numai bine!

Mulțumim pentru urări și vă dorim și dv. mulți și binecuvântați ani. Am citit cu atenție mesajul dv. La cele notate de dv. venim cu următoarele precizări. Mai întâi, trebuie să vă spunem că înainte de a acuza pe cineva (cu atât mai mult un preot), trebuie să vă informați foarte bine. Altfel, riscați să cădeți în bârfă sau calomnie. Iar dv., care ați făcut ceva teologie, trebuie să știți ce înseamnă lucrurile acestea. Dacă v-ați fi informat, cu siguranță ați fi aflat că simbria nu o fixează parohul, ci episcopul împreună cu consiliul prezbiteral. Cele fixate sunt valabile nu doar pentru Răchiteni, ci pentru toate parohiile din dieceză. În plus, credem că în fiecare parohie s-a explicat lucrul acesta în biserică. Dacă cineva nu poate să dea simbria din cauza sărăciei, parohul poate scuti parțial sau total, ceea ce se și întâmplă. Dacă totuși considerați că este o nedreptate, poate n-am înțeles-o bine, vă rugăm să veniți cu amănunte. Vă dorim multă pace în suflet.

- Iulian Zapali (Iași) "Mă uitam pe programul săptămânii închinate rugăciunii pentru unitate și încercam să mă uit mai atent, unde sunt rugăciunile comune, adică împreună ortodocșii și catolicii? (...) Dar sufletul din mine știa că va veni ziua reîntregirii. (...). Fratele meu, este greu pentru preot să vadă unitatea, dar în același timp nu vă închipuiți cât de ușor este pentru Dumnezeu să vadă reîntregirea, pentru că Dumnezeu nu este om. Lucrarea lui Dumnezeu este și în laic și atunci când va veni acea zi, mare va fi uimirea preotului să vadă ceea ce va vedea. Ceea ce am avut de spus am spus, ceea ce trebuia să vedeți nu ați vrut să vedeți, pentru că este greu să crezi ceea ce auzi și nu ai văzut, iar atunci când vezi îți pare rău de ce nu ai crezut. Dumnezeu să fie cu noi toți!".

Anul acesta, în Iași, momente de rugăciune pentru unitate au fost în fiecare seară în diferite biserici și capele catolice. La rugăciune au participat laici catolici și ortodocși, iar în ultima seară a fost și un reprezentant al Mitropoliei Ortodoxe. Au fost și două acțiuni comune: un concert și un schimb de experiență pe teme sociale. A fost puțin diferit față de alți ani, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să încetăm să ne rugăm pentru unitate. Vă amintesc cuvintele papei Benedict al XVI-lea de la rugăciunea "Angelus" din ziua de 18 ianuarie când s-a deschis Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor: "Mă adresez în special catolicilor răspândiți în lume pentru ca, uniți în rugăciune, să nu obosească să acționeze pentru a depăși obstacolele care împiedică încă deplina comuniune între toți ucenicii lui Cristos. Angajarea ecumenică este și mai urgentă astăzi, pentru a da societății noastre, marcată de tragice conflicte și sciziuni sfâșietoare, un semn și un impuls spre reconciliere și pace". Trec peste unele aspecte din cele scrise de dv., care sunt subiective, pentru a vă spune că "nu este greu pentru preot" să vadă unitatea. El este acela care îi invită pe laici la rugăciune. Rugăciunile din biserici din săptămâna ecumenică, dacă ați participat vreodată, au fost conduse de preoți. Sigur că lucrarea lui Dumnezeu este și în laic, dar nu vă hazardați să afirmați că "atunci când va veni acea zi, mare va fi uimirea preotului să vadă ceea ce va vedea". Dumnezeu așteaptă de la noi să lucrăm împreună: preoți și laici, nu separat, pentru că nu ne facem concurență unii altora.

- Ioan Cojan (Traian, Neamț) "În fiecare an, în timpul Adventului noi cerem în mod simbolic venirea lui Mesia în lume și printre alte invocații mai spunem: Deschide-te pământ, să iasă Domnul sfânt! Aceste invocații ne fac să ne punem o întrebare: dacă acei oameni care au trăit în secolele premergătoare venirii lui Mesia în lume au crezut că Mesia pe care îl așteptau să vină în lume trebuia să se nască și să iasă din pământ?"

Am observat că această problemă vă preocupă de mult timp deoarece ne-ați mai solicitat lămuriri și într-o altă scrisoare. Deoarece răspunsul dat atunci a fost succint, vom încerca acum să-l detaliem. În Cartea profetului Isaia, 45,8, întâlnim aceste cuvinte: "Pământul să se deschidă și să odrăslească mântuirea și dreptatea să dea mlădițe laolaltă. Eu, Domnul, am zidit toate acestea". Acest "deschide-te, pământ" nu trebuie interpretat ad literam, ci mai degrabă ca o dorință aprinsă a celor din vechime ca Mesia să vină de oriunde. Dumnezeu a ales ca Fiul său să se nască dintr-o ființă neprihănită, pământeană, dând astfel posibilitatea lumii de a participa în mod concret și direct la venirea lui Isus în lume. De data aceasta pământul și cerul se unesc și-l dau lumii pe cel care este Dumnezeu adevărat născut de Tatăl său din veșnicie, dar și om adevărat născut din Fecioara Maria. Isus este Fiul lui Dumnezeu, dar și Fiul omului. La venirea lui se deschid cerurile și pământul, participând deopotrivă la nașterea sa.

- A. M. (Horgești). Suntem alături de dv. prin rugăciune în încercările prin care treceți, mai ales acelea privind sănătatea soțului dv. Ne bucură nespus de mult gestul dv. de solidaritate față de cei mai săraci, cărora le oferiți din puținul pe care-l aveți, dăruindu-le astfel și un strop de speranță. Sunt gesturi de iubire față de aproapele pe care numai Dumnezeu va ști să le răsplătească așa cum se cuvine. Continuați așa și veți vedea că faptele dv. bune vor fi trepte către Dumnezeu care ne iubește pe toți în egală măsură.

- Josef Butnaru (Köln, Germania). "Ultima mea scrisoare la adresa redacției a fost în anul 1999 când în satul natal Muncelul de Sus a fost sfințită biserica nou construită. Tatăl meu a împlinit 45 de ani de când este fecior de biserică și de un timp și clopotar. În luna ianuarie părinții au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar noi, cei patru copii și zece nepoți din România, Italia și Germania, le dorim din inimă binecuvântarea lui Dumnezeu, sănătate și viață lungă".

Le dorim și noi numai bine, iar harul lui Dumnezeu să-i însoțească mereu!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat