Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Elena M. (Iași). "Locuiesc împreună cu mama și fratele meu într-un apartament din Iași. Anul trecut a decedat tatăl meu, iar mama ar dori să vândă apartamentul și să ne mutăm într-o garsonieră deoarece cheltuielile de întreținere sunt foarte mari și nu reușim să le acoperim. Mama a încercat să vândă apartamentul, dar nu a reușit, întrucât fratele meu se opune constant. Are acest drept? Am putea vinde apartamentul fără acordul lui?"

Pentru a vinde acest imobil trebuie să lămurim situația juridică a acestui bun. În cazul în care apartamentul este proprietatea mamei, fiind dobândit de ea anterior încheierii căsătoriei cu tatăl dv., atunci acest apartament are caracter de bun propriu și poate fi vândut fără a avea acordul fratelui dv. În ipoteza în care acest bun imobil a fost dobândit în timpul căsătoriei cu tatăl dv., atunci acesta are caracter de bun comun, iar el va putea fi vândut doar cu acordul tuturor proprietarilor. Motivat de faptul că tatăl dv. nu mai este în viață, în cazul în care nu există o înțelegere cu privire la suma bunurilor rămase de pe urma tatălui, se va putea cere în instanță, în cadrul unui dosar de partaj, ieșirea din indiviziune și atribuirea bunului către oricare dintre moștenitori, cu obligarea celui care primește bunul la plata unei sulte (sumă de bani) către ceilalți moștenitori.

Conform dispozițiilor din Codul civil nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune. Apartamentul în cauză urmează a se împărți între mama dv. (în calitate de proprietar al apartamentului, dar și în calitate de soție supraviețuitoare), dv. și fratele dv., în calitate de moștenitori legali ai tatălui dv. Puteți vinde apartamentul împreună sau, în cazul în care unul din moștenitori (fratele) se opune, după soluționarea dosarului de partaj și ieșire din indiviziune și după achitarea către acesta a sultei cuvenite.

Acțiunea ce va avea ca obiect partaj succesoral și ieșire din indiviziune se formulează împotriva celui care nu dorește să iasă din indiviziune și se depune la instanță, cu duplicate pentru comunicare, copii xerox de pe actul de proprietate al bunului ce urmează a fi supus partajului, certificat de deces, acte de stare civilă prin care se face dovada calității de moștenitor (certificate de naștere, certificate de căsătorie), o taxă de timbru în cuantum de 20 lei achitată la trezorerie și 0,3 lei timbru judiciar. În cadrul procesului, în cazul în care nu se ajunge la un consens cu privire la valoarea bunului ce urmează a fi partajat, se va solicita efectuarea unei expertize tehnice în construcții care să evalueze apartamentul din litigiu. Prin sentința pe care o va pronunța, instanța va atribui apartamentul unei părți, cu obligarea acesteia la plata unei sulte către ceilalți moștenitori. După rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii și după achitarea drepturilor bănești cuvenite, chiar dacă fratele dv. nu va dori vânzarea acestui bun, mama va putea vinde imobilul fără a mai avea nevoie de semnătura acestuia.

- Ion N. (Iași). "În cazul în care s-a eliberat un certificat de moștenitor, fără a fi indicați toți moștenitorii, pot solicita eliberarea altui certificat în care să fie indicați toți?"

Conform legii nr. 36/1995, în cazul în care o persoană a decedat, se poate solicita eliberarea unui certificat de moștenitor în care vor fi indicați toți moștenitorii. Dacă actul a fost eliberat cu nerespectarea dispozițiilor prevăzute de acest act normativ, pentru încălcarea legii se va solicita în instanță anularea certificatului de moștenitor. Acțiunea se depune la instanță cu duplicate pentru comunicare și cu dovezi (acte de stare civilă) din care rezultă calitatea de moștenitor a celui care nu a fost trecut pe actul contestat. La acțiune se depune și o taxă de timbru în cuantum de 20 lei și un timbru judiciar de 0,3 lei. Pentru soluționarea cauzei se va solicita și atașarea dosarului notarial care a fost întocmit cu ocazia eliberării certificatului de moștenitor pentru a se putea verifica dacă au fost respectate dispozițiile art. 88 din legea 36/1995.

După anularea actului emis nelegal, se va putea solicita eliberarea unui alt certificat care să respecte dispozițiile legale prevăzute de actul indicat mai sus.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat