Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Noile tehnologii
Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 43-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care va fi celebrată la 24 mai, are tema "Noi tehnologii, noi relații. Promovarea unei culturi de respect, de dialog, de prietenie". Mesajul papei a fost prezentat la 23 ianuarie în Sala de presă a Sfântului Scaun de arhiep. Claudio Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale.

Postul Mare
Postul ca practică de pocăință creștină este în centrul Mesajului papei pentru Postul Mare 2009, având tema "După ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, în cele din urmă i s-a făcut foame" (Mt 4,2). Mesajul va fi prezentat la 3 februarie în Sala de presă a Sfântului Scaun de card. Paul Josef Cordes, președintele Consiliului Pontifical "Cor Unum" și Josette Sheeran, director executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

În Camerun și Angola
Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită apostolică în Camerun și Angola, în perioada 17-23 martie. Programul vizitei va include întâlniri cu autoritățile celor două state, cu episcopii și credincioșii catolici, dar și cu reprezentanții comunității musulmane din Camerun. Mai sunt prevăzute Liturghii în diferite locații, precum și întâlniri cu tinerii și cu reprezentanți ai mișcărilor catolice pentru promovarea femeilor.

Biblii pentru China
Comunitatea din Taizé va tipări și distribui 200.000 de Biblii complete catolice și 800.000 de cărți cuprinzând Noul Testament și Psalmii în China în anul 2009, a anunțat superiorul comunității, fratele Alois Loser, la încheierea celei de-a 31-a întâlniri europene de tineret organizată de această comunitate în perioada 28 decembrie 2008 - 1 ianuarie 2009 la Bruxelles. Se va folosi traducerea catolică a Bibliei încheiată de Studium Biblicum Franciscanum din Hong Kong în anul 1968. Textele vor fi tipărite la Nanjing, China, costurile vor fi suportate de comunitate, iar apoi vor fi distribuite în etape în întreaga țară. Comunitatea din Taizé a mai tipărit la încheierea Conciliului Vatican II un milion de Biblii în spaniolă și 500.000 în portugheză, iar, în anul 1989, comunitatea a tipărit, de asemenea, un milion de exemplare din Noul Testament în limba rusă, pentru Biserica Ortodoxă Rusă.

Canal YouTube
Google, cea mai cunoscută companie ce operează cu internetul și pe internet, a făcut echipă cu Centrul de Televiziune al Vaticanului, precum și cu Radio Vatican, pentru crearea unui canal YouTube dedicat papei Benedict al XVI-lea. Astfel, Vaticanul a lansat la 23 ianuarie, o dată cu prezentarea Mesajului papei pentru Ziua Comunicațiilor Sociale 2009, un canal propriu pe care va oferi clipuri video din activitatea papei. Deocamdată canalul are patru limbi: italiană, engleză, spaniolă și germană. În fiecare zi ar urma să apară câte unul sau două clipuri la adresa www.youtube.com/vatican. Inițiativa s-a bucurat de sprijinul Sfântului Părinte.

Nou patriarh
Papa a trimis o telegramă mitropolitul Kirill de Smolensk și Kaliningrad, ales noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse la 28 ianuarie, în care își exprimă bucuria pentru alegere și invocă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra sa ca să poată îndeplini "marea misiune" de a conduce Biserica Ortodoxă Rusă "pe calea creșterii spirituale și a unității". Al 16-lea patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii a fost ales cu 508 voturi din 700, de Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit la Moscova. Mitropolitul Kirill a asigurat de altfel și interimatul după moartea patriarhului Alexei al II-lea, la 5 decembrie anul trecut, și va fi intronizat duminică, 1 februarie. Are numele civil Vladimir Mikhailovich Gundyayev și s-a născut la 20 noiembrie 1946, în Leningrad (actualul St. Petersburg).

Rugăciune pentru viață
Conferința Episcopilor din Spania a inițiat un an de rugăciune pentru viață, care se va celebra în toate diecezele din țară începând cu 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Anul de rugăciune este o inițiativă a Subcomisiei Episcopale pentru Familie și Apărarea Vieții, condusă în prezent de Mons. Juan Antonio Reig Pla, episcop de Cartagena. Într-o notă publicată la 23 ianuarie, Mons. Reig Pla a explicat inițiativa ca fiind "urgentă în Spania", în contextul noilor legi în dezbatere, privind fie avortul, fie eutanasia. Prelatul i-a invitat pe credincioși - mai ales familiile cu copii și persoane bolnave - să se roage și să ofere sacrificii spirituale pentru această intenție și a cerut parohilor să promoveze recitarea Rozariului și a adorației preasfântului sacrament.

Misionari uciși în 2008
Lista celor 20 de misionari uciși în anul 2008 a fost publicată în ianuarie de agenția Fides a Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Asia a fost continentul cu cele mai multe morți violente în 2008, inclusiv a arhiep. Paulos Faraj Rahho de Mosul, ucis în Irak. Trei preoți și un laic au murit în India și câte un preot a fost ucis în Sri Lanka, Filipine și Nepal. Cinci preoți au fost uciși în Americi: doi în Mexic, unul în Venezuela, unul în Columbia și unul în Brazilia. Africa a pierdut cinci misionari prin morți violente, incluzând doi preoți în Kenya, o persoană consacrată în Guineea, un preot în Nigeria și un laic în Republica Democrată Congo. Doi preoți iezuiți și-au pierdut viețile în Rusia la sfârșitul anului trecut.

"Festa dei popoli"
Inspirându-se din figura magilor care ajung din Orient la Betleem, Dionigi Tettamanzi, cardinalul de Milano, i-a convocat și în anul 2009, pentru al șaptelea an consecutiv, pe cei peste 300.000 de migranți (dintre care mai mult de jumătate sunt creștini) care sunt prezenți în Dieceza de Milano, împreună cu toți credincioșii din parohii, să participe la sfânta Liturghie celebrată în domul din Milano, în solemnitatea Epifaniei. Tema celebrării a fost "Familie migrantă, devii sufletul lumii". A fost prezent și un grup de credincioși catolici români împreună cu pr. Maricel Mititelu, responsabilul comunității.

Ziua Migrantului
Comunitatea românilor catolici din Cremona (Italia), păstorită de pr. Anton Jicmon, a fost vizitată de episcopul de Cremona, PS Dante Lafranconi, în ziua de duminică, 18 ianuarie, cu prilejul Celei de-a XCV-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului. Excelența sa a fost însoțit de pr. Antonio Pezzetti, responsabil cu pastorația emigranților în Dieceza de Cremona, de Mons. Attilio Arcagni, parohul bisericii "Santa Lucia", unde se întrunește comunitatea românilor pentru sfânta Liturghie. Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina (Italia), a prezidat în aceeași zi, în biserica "Santa Maria Stella Maris" - Lido del Faro, Fiumicino, sfânta Liturghie internațională prilejuită cu ocazia celebrării aceleiași zile mondiale, la care capelania romano-catolică română a fost reprezentată de pr. Adrian Chili, capelan al comunității, însoțit de un grup de 25 de credincioși catolici români, din Ladispoli și Ostia.

Preot ucis
A fost ucis la Institutul de Filozofie al Misionarilor "Consolata", situat la Langata, în periferia capitalei Nairobi, în Kenya, la 16 ianuarie, pr. Giuseppe Bertaina, 82 de ani, misionar originar din orașul italian Cuneo. Hirotonit preot în anul 1951, de ani de zile lucra în Africa în calitate de profesor și în ultima vreme și ca administrator al institutului. A fost înmormântat la 23 ianuarie în cimitirul "Madhari" din Nyeri (la 220 km nord de Nairobi), unde Misionarii Consolatei au fost îngropați din anul 1902. Poliția continuă investigațiile, suspecții fiind doi bărbați și o femeie.

Spiritul misionar
Dieceza de Nan Chong din China a promovat al treilea seminar teologic din Anul Paulin, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie în districtul de Da Zhu, cu tema: "Spiritul misionar paulin". Peste 100 de preoți, călugărițe și credincioși veniți din toată dieceza au aprofundat împreună scrisorile sfântului apostol Paul, punându-le în legătură cu realitatea socială. Dieceza de Nan Chong, din provincia Si Chuan, zonă lovită de violentul cutremur din 12 mai 2008, continuă să trăiască programul stabilit pentru celebrarea Anului Paulin, în ciuda dificultăților cauzate de cutremur. În prezent, comunitatea catolică din Nan Chong este compusă din 80.000 de credincioși și dispune de 45 de biserici și de 28 de locuri de rugăciune. Evanghelia este propovăduită în această dieceză încă din anul 1746.

Pelerinaj ecumenic
Confederația Caritas România (CCR) și Secours Catholique Franța au organizat un pelerinaj în Țara Sfântă în perioada 17-27 ianuarie pentru 34 de participanți din organizațiile Caritas din țară și din organizațiile social-caritative ale Bisericii Ortodoxe din România și un reprezentant al părții franceze. Conducătorul grupului a fost pr. Egidiu Condac, președintele CCR. Pelerinajul a avut un rol spiritual și ecumenic. Grupul a fost primit în audiență la 20 ianuarie de PF Fouad Twal, patriarhul latin al Ierusalimului, la sediul patriarhiei, iar în ziua următoare de arhiep. Aristachos Teophil, patriarhul greco-ortodox. Pelerinii au fost ajutați să se familiarizeze cu realitatea religioasă existentă în Țara Sfântă și prin conferințele ascultate în "Maison d'Abraham".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat