Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Cu cercelul la penitenciar

Totul a pornit de la cercelul din sprânceana ochiului stâng.

Aveam doar treisprezece ani când, la școală fiind, un coleg a venit cu ideea să-mi pun un cercel în sprânceană pentru că astfel aș atrage mai ușor atenția celor din jur. La început nu am agreat ideea. Mi se părea bizar să port un cercel în sprânceană. Și-apoi, eram băiat și nu știu ce ar fi putut să creadă cei din jur. Totuși, colegul a avut o putere de convingere atât de mare, încât am zis că n-o fi nici o problemă dacă doar încerc. Și am încercat! O colegă mi-a făcut gaura și în câteva zile mi-am pus cercelul. Bineînțeles că îl puneam doar la școală. Acasă, ai mei nu ar fi agreat niciodată o astfel de idee. Erau prea conservatori ca să înțeleagă noile tendințe de astăzi.

Cum era de presupus, imediat am intrat în conflict cu profesorii. Cei mai tineri mai treceau cu vederea, dar cei în vârstă făceau o adevărată isterie, în urma căreia ori părăseam sala de clasă, ori îmi scoteam cercelul, cu promisiunea de a nu-l mai pune la loc. În afara clasei însă, treptat, devenisem ceea ce-mi propusesem: "cineva".

Colegii și colegele mă respectau pentru că eram "tare"!

M-am apucat apoi și de fumat. Fumam împreună, băieți și fete, chiar dacă încă nu aveam vârsta majoratului. Era o formă prin care ne manifestam "personalitatea". Îmi plăcea să spun despre mine că sunt un "rebel", pe care și așa nu-l înțelegea nimeni. Făceam toate acestea pentru a atrage atenția, dar nimeni nu ne lua în seamă.

Am început apoi să consumăm alcool. Le îmbinam pe toate și eram din ce în ce mai "tari", pentru că între timp mi se mai alăturaseră și alți colegi. Iar părinții noștri, acasă, din cauza noastră, începuseră să sufere. Furam bani, furam obiecte din casă și le vindeam pentru a ne procura alcool și țigări.

În zadar ne-a vorbit diriginta. În zadar i-a chemat pe părinți și ne-a amenințat cu exmatricularea. Ne-am dorit să fim cineva, să ieșim din anonimat și am reușit!

În zadar mi-a spus preotul cu ocazia binecuvântării caselor: "Dacă vei continua așa, într-un an vei fi ori în spital, ori în penitenciar!".

Nimeni și nimic nu putea să-mi schimbe convingerile. Cu toții erau învechiți în concepții și mi se părea că nu făceau nimic pentru a se schimba.

Iar într-o zi, am ajuns departe, prea departe pentru un adolescent ca mine, dornic să iasă din anonimat; am ucis și am ajuns în penitenciar.

Treizeci și doi de ani mă așteptau acolo. Erau pentru mine, pentru greșeala mea! Treizeci și doi de ani! Și când mă gândesc de unde a început totul! De la cercelul din sprânceana ochiului stâng! Treizeci și doi de ani! Oare vor fi suficienți să repar demnitatea mea de om, demnitatea părinților mei și mai ales demnitatea lui Dumnezeu în mine? Treizeci și doi de ani, mi s-a părut prea mult și-mi doream din toată inima ca totul să fie doar un vis urât, pe care niciodată nu l-aș repeta și nici nu aș dori să-l mai visez.

La șase și treizeci de minute, mama a venit la mine, m-a trezit și mi-a zis: "Scoală-te, trebuie să mergi la școală!".

A fost un vis! Doamne, ce vis! Nu, n-aș vrea să fac niciodată ceea ce am visat! Dă-mi, Doamne, înțelepciunea necesară! (Ciprian)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat