Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfântul Policarp

Biserica îl comemorează la 23 februarie pe sfântul Policarp, episcop de Smirna (astăzi Izmir - Turcia) și martir. Sfântul Policarp l-a cunoscut de aproape pe sfântul apostol Ioan și pe "alții care l-au văzut pe Domnul" și "a fost instruit de martori oculari ai vieții Cuvântului". Pentru acest motiv el ni se prezintă ca martor al vieții apostolice și ca omul tradiției vii.

Primind Botezul când era foarte tânăr, pe la anul 80, a fost consacrat episcop de Smirna, probabil înainte de anul 96. Se pare că la el se referă Apocalipsul când se adresează îngerului Bisericii din Smirna, singurul căruia nu i se reproșează nimic (Ap 2,8-11). Pasajele citate în continuare sunt luate din scrisoarea sfântului Policarp către creștinii din Filipi, Macedonia, care îl rugaseră să le trimită unele sfaturi și eventuale scrisori ale sfântului episcop de Antiohia, Ignațiu, cu care fusese prieten. Sfântul Policarp a scris mai multe scrisori Bisericilor din Asia, dar cea adresată creștinilor din Filipi este singura care s-a păstrat.

Un rol important l-a avut modul în care Policarp s-a referit la apostolul Paul în scrisoarea adresată filipenilor. Nu numai că a citat în mod repetat din scrierile lui Paul, dar a subliniat și importanța lui Paul în Biserică. La momentul respectiv, Paul fusese adoptat ca autoritate primară de către ereticii gnostici. Policarp, în schimb, apelează la Paul ca la o figură prețuită a Bisericii. Se pare că astfel, parțial datorită lui Policarp, Paul a devenit o parte respectabilă a tradiției teologice a Bisericii. Mai mult decât atât, Policarp, prin utilizarea ortodoxă a textelor pauline, a marcat un avans crucial în teologia exegetică creștină.

Policarp era mai presus de toate un păstor de suflete. Nu era înzestrat cu calitățile de scriitor și gânditor ale sfântului Ignațiu, și nici nu dorea, ca acesta, să fie "măcinat" de fiarele circului pentru "a ajunge la Dumnezeu". Dimpotrivă, Policarp a stat și ascuns, "determinat de umila neîncredere în sine însuși". Descoperit într-un hambar și readus în oraș, în momentul încercării a știut totuși să arate curajul senin al credinței sale.

Cunoaștem sfârșitul mișcător al vieții sale datorită unui document care poartă data anului următor morții sfântului Policarp, "al Bisericii lui Dumnezeu cea peregrină în Smirna către Biserica lui Dumnezeu cea peregrină în Filomelio și către toate parohiile de pretutindeni ale Bisericii sfinte și catolice". Este o istorisire foarte importantă sub aspect istoric, hagiografic și liturgic.

La 23 februarie 155, când proconsulul Statius Quadratus îl îndeamnă să se lepede de Isus, bătrânul Policarp, clătinându-și capul, răspunde: "De 86 de ani îl slujesc și nu mi-a făcut nici un rău, cum aș putea să-l insult pe regele meu care m-a răscumpărat?". "Am putere să poruncesc să fii ars de viu", adăugă proconsulul. "Focul cu care tu mă ameninți - răspunde Policarp - arde și frige un moment, dar apoi trece: eu mă tem de focul nestins al osândei veșnice".

În timp ce în mijlocul amfiteatrului din Smirna era ars de viu "nu ca o carne care se prăjește, ci ca o pâine care se coace", martirul înalță către Domnul o splendidă rugăciune, scurtă, dar intensă: "Să fii binecuvântat de-a pururi, Doamne, numele tău vrednic de închinare să fie glorificat de-a lungul tuturor veacurilor de către Isus Cristos, preotul veșnic și atotputernic, și ție, împreună cu el și cu Duhul Sfânt, să ți se aducă mărire în toți vecii vecilor".

Florin Jitaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat