Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Episcop nou la Oradea

Mons. László Böcskei, vicar general al Diecezei de Timișoara, a fost numit în ziua de 23 decembrie 2008, de papa Benedict al XVI-lea, episcop al Diecezei de Oradea.

László Böcskei s-a născut la 11 iulie 1965 în localitatea Gătaia din județul Timiș avându-i ca părinți pe László Böcskei și Anna, născută Apró. A studiat la Institutul Teologic din Alba-Iulia. A fost hirotonit preot pe 24 iunie 1990 de episcopul Sebastian Kräuter pentru Dieceza de Timișoara. A activat ca vicar parohial în Parohia "Elisabetin" din Timișoara, iar în ianuarie 1991 a fost numit secretar episcopal și ceremonier la catedrala "Sfântul Gheorghe" din Timișoara. Din luna august 1999 a activat ca vicar general și moderator al Curiei episcopale din cadrul Diecezei de Timișoara. La 15 ianuarie 2003, papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de prelat.

După ce în anul 2006, la împlinirea vârstei de 75 de ani, conform Codului de drept canonic, PS József Tempfli, episcop de Oradea, și-a prezentat renunțarea la oficiul de episcop, papa Benedict al XVI-lea l-a numit la conducerea diecezei pe Mons. Böcskei. Consacrarea episcopală va avea loc la 7 martie, în catedrala romano-catolică "Sfânta Maria" din Oradea.

Dieceza este o unitate administrativ-teritorială condusă de un episcop, încredințată lui pentru a o păstori cu colaborarea tuturor preoților, constituind o Biserică particulară în care este prezentă realmente Biserica Universală. O dieceză importantă (datorită dimensiunilor sale sau a rolului istoric), și care este condusă de un arhiepiscop, se numește arhidieceză. Episcopul care a împlinit vârsta de 75 de ani devine emerit.

Biserica Catolică din România este structurată în șase episcopii (dieceze) romano-catolice: Iași, Timișoara, Satu Mare, Oradea, București, Alba-Iulia, ultimele două fiind arhiepiscopii (arhidieceze) și cinci episcopii (eparhii) greco-catolice: Oradea, Lugoj, Cluj-Gherla, Maramureș, Alba-Iulia (arhiepiscopie majoră). Toți episcopii dintr-o țară, regiune sunt adunați într-o conferință episcopală. La ora actuală, Conferința Episcopilor din România este alcătuită din nouă episcopi romano-catolici (cu un emerit), urmând ca prin sfințirea noului episcop numărul lor să ajungă la zece și opt episcopi greco-catolici, dintre care unul este emerit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat