Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Familia, în centrul atenției

S-a încheiat la Ciudad de Mexico Cea de-a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Desfășurată în perioada 13-18 ianuarie, cu tema: "Familia, formatoare de valori umane și creștine", manifestarea din Mexic a adunat familii din peste 90 de țări ale lumii, însoțite de mai mult de 200 de episcopi. Din România au participat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, însoțit de trei preoți împreună cu trei familii, din trei orașe: Oradea, Brăila și București. Întâlnirea Mondială a Familiilor este o manifestare inițiată de papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1994.

Întâlnirea din capitala Mexicului a avut trei momente importante. Mai întâi, Congresul teologic-pastoral, în care a fost aprofundată tema, luându-se în discuție elementele de forță și de slăbiciune ale familiilor în lumea de astăzi, precum și politicile familiale și orientările legislative ce pot să o susțină sau să-i dăuneze. Congresul s-a axat și pe tema vocației, în special misiunea educativă a familiei. Cei zece mii de experți au analizat și provocările pe care familia le întâmpină din partea societății contemporane, efectele globalizării asupra instituției familiale, pierderea virtuților sociale, atât în sfera privată, cât și în cea publică, efectele mass-media, migrației etc.

În al doilea rând, în cadrul întâlnirii, momentul de sărbătoare și de mărturie a făcut să iasă în evidență frumusețea întâlnirii dintre familii din orice parte a lumii. În cadrul unei privegheri de rugăciune, sâmbătă, 17 ianuarie, familiile au vorbit despre frumusețea căsătoriei creștine, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină. Familii creștine provenind din cele cinci continente au povestit experiența lor. Au fost mărturii alternate cu rugăciuni.

A vorbit mai întâi o familie misionară din Europa, care a părăsit Italia, unde avea un loc și un viitor asigurat, pentru a duce Evanghelia în zone în care a fost uitată. O familie marginalizată din rândul indigenilor din Guatemala a vorbit despre modul în care membrii ei au primit ajutorul comunității și despre cum au reușit nu doar să-și recapete demnitatea, ci să devină colaboratori pastorali. O familie din Pakistan a dat mărturie despre dificultățile pe care le întâmpină într-un mediu majoritar musulman în care creștinii sunt discriminați și arătați cu degetul. Cu toate acestea, părinții nu renunță la credință și o mărturisesc copiilor și celor din jurul lor. În Africa, familiile trăiesc într-un mediu cu multe valori tradiționale, foarte prețioase. Există însă riscul pierderii lor. Consumismul șterge totul, inclusiv prin importul de filme care propun alte modele. O familie a vorbit despre modul cum și-a asumat responsabilitatea de a-și educa fiii în spiritul tradițional, dar deschis noutății. În sfârșit, o familie din Statele Unite ale Americii, o societate care oferă totul, a povestit cum a descoperit că viața creștină este cea mai importantă valoare pentru copiii lor și, de aceea, s-au implicat în a da mărturie pentru aceasta. Copiii, ajunși acum la vârsta alegerilor importante, s-au hotărât să aleagă mass-media ca domeniu de pregătire și de muncă. Vor să învețe cum să folosească mijloacele digitale în vestirea Evangheliei. Prin urmare, după exemplul părinților, copiii au preluat aceste valori pentru a le da mai departe.

Un al treilea moment important al întâlnirii familiilor l-a constituit Liturghia, ca aducere de mulțumire Domnului pentru darurile căsătoriei, familiei și vieții. Liturghia a fost oficiată de cardinalul secretar de Stat Tarcisio Bertone, pe esplanada sanctuarului "Sfânta Fecioară Maria", de la Guadalupe. În timpul Liturghiei, papa Benedict al XVI-lea a intervenit în legătură directă printr-un mesaj, încheiat cu o rugăciune, prin care a încredințat toate familiile din lume ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria. A anunțat, de asemenea, locul și tema următoarei Întâlniri Mondiale a Familiilor: Milano, în anul 2012, cu tema: "Familia, munca și sărbătoarea". Papa a intervenit printr-un video-mesaj și sâmbătă, 17 ianuarie, în timpul privegherii de rugăciune.

Familia trebuie să fie "impregnată de prezența lui Dumnezeu", a amintit papa, căci Domnul "stă în mod cert" cu cei care ascultă cuvântul său și pun în practică învățăturile sale: "În acest mod, se transformă și se ameliorează treptat viața personală și familială, se îmbogățește dialogul, se transmite credința copiilor, crește bucuria de a sta împreună, iar căminul domestic se unește și se consolidează asemenea unei case construite pe stâncă" (cf.Mt 7,24-25). De asemenea, papa a subliniat că, "datorită funcției sale sociale esențiale, familia are dreptul să-și vadă recunoscută propria identitate și să nu fie confundată cu alte forme de conviețuire".

Se dorește ca Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Ciudad de Mexico să aibă efecte asupra programelor legislative și pastorale. Tot ceea ce se face pentru binele familiei se reflectă de la sine în societatea civilă și în comunitatea bisericească.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Provocări
- ambientul cultural fără referință la valori
- izolarea
- refuzarea vieții
- divorțurile
- căsătoriile de probă
- căsătoriile alternative
- uniunile consensuale

* * *

Icoana
Reprezintă drumul de întoarcere de la Ierusalim după ce Isus a fost găsit în templu. Sfântul Iosif îl poartă pe Isus pe umerii săi, iar acesta privește la mama sa. Maria, în timpul călătoriei, poartă un papirus în care sunt notate cuvintele care anunță misiunea lui Isus. În limba greacă, sunt cuvinte din Isaia 61,1-2: "Duhul Domnului este asupra mea și m-a uns...". Fața sfântului Iosif reflectă trăsăturile slujitorului lui Iahve "fața sfântului giulgiu", ca un simbol al pregătirii pentru misiunea Slujitorului lui Dumnezeu care poartă păcatele lumii.

* * *

Emblema
Emblema reprezintă familia, prin câteva siluete umane, care se naște din iubire - simbolizată prin cele trei inimi - susținută de credință, reprezentată prin cruce. Crucea înseamnă prezența lui Dumnezeu care susține unitatea familiei. Cristos dă putere, lumină și viață. Cele trei inimi înseamnă familia unită prin iubire. Membrii familiei sunt caracterizați prin încredere și bucurie în Domnul.

Cele trei elemente: familia, inimile și crucea au ca bază o elipsă - reprezentând lumea - cu scopul de a forma o fraternitate globală. Este vorba de a reprezenta familia unită prin iubire și credință, care stau la baza tuturor valorilor umane și creștine; ele sunt baza unei dezvoltări integrale a persoanei și pornesc din familie. Familia este în lume, însă ea o transcende, trăind astfel valorile umane și creștine. Trăsăturile femeii însărcinate, fin delineate, îndreaptă spre tema vieții, prima valoare fundamentală, promovată, păstrată și celebrată de familie. Culoarea verde înseamnă, pe de o parte, speranța în viitorul familiei și, pe de altă parte, este culoarea Mexicului unde s-a celebrat Cea de-a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Combinarea culorilor negru și verde dă seriozitate, eleganță și solemnitate Întâlnirii și, în același timp, o notă de bucurie.

* * *

- "Răspunsul creștin la provocările pe care familia trebuie să le înfrunte stă în întărirea încrederii în Domnul".
- "În căminul familial se deprinde a trăi cu adevărat, a prețui viața și sănătatea, libertatea și pacea, dreptatea și adevărul, munca, înțelegerea și respectul".
Benedict al XVI-lea

* * *

În România
Potrivit studiului "Viața de familie - 2008", realizat de o fundație din România, căsătoria reprezintă un pas important pentru mai mult de 75% din români, care au fost sau sunt căsătoriți. Studiul arată că 57% din respondenți au decis să se căsătorească, 19% au fost căsătoriți și sunt în prezent separați, divorțați sau văduvi, iar numărul uniunilor consensuale este întâlnit la 5,7% din populație.

* * *

Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care a inițiat Întâlnirile Mondiale ale Familiilor cu ediția de la Roma din 1994, când ONU celebra Anul Internațional al Familiei. Au urmat întâlniri în Rio de Janiero (1997), Roma (2000), Manila (2003), Valencia (2006) și Ciudad de Mexico (2009).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat