Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Adunare CRSM
"Fidelitate și angajament într-o lume în continuă schimbare și în căutare de speranță" a fost tema prezentată de sr. Hanni Rolfes, MSC, la Cea de-a XX-a Adunare Generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM), din perioada 20-22 octombrie, de la Cluj-Napoca. "În această lume care oferă încontinuu posibilități rapide și ieftine, dar care nu durează, viața consacrată are nevoie, acum mai mult ca oricând, să-l arate lumii pe acela care "are cuvintele vieții veșnice" (cf. In 6,68) și care singur dăruiește viață din belșug", se precizează în mesajul final. În cadrul adunării generale a fost ales noul Consiliu Prezidențial al CRSM: președinte: sr. Felicia Gheorghieș, OA; vicepreședinte: sr. Varvara Acatrinei, CJ; consiliere: sr. Lenuța Băcăoanu, SCMP, sr. Regina Birou, SFMA, sr. Piroska Darvas, SA.

Întâlnire a președinților
Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor grupei I, din cadrul Uniunii Asociaților Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România a avut loc la 24 octombrie la Târgu Frumos. Cu acest prilej, în noua grotă amenajată lângă biserica parohială a fost așezată statuia sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. La cele două momente a fost prezent PS Petru Gherghel. Programul întâlnirii celor 15 președinți ai conferințelor sau a delegaților din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași a fost coordonat de prof. Eva Maria Peter, președinte național.

Învățământ

La Sinaia, în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, a avut loc întâlnirea membrilor grupului de lucru pe probleme de învățământ catolic de ambele rituri. Au participat inspectori de religie, directori și profesori ai liceelor teologice din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București, precum și reprezentanți din conducerea liceelor teologice greco-catolice din țară. S-a discutat despre metodologia de organizare și desfășurare a olimpiadei de religie catolică de ambele rituri, tematica disciplinelor de concurs, probleme de organizare și solicitări adresate autorităților de stat și religioase.

Exerciții spirituale
Preoții catolici din România au avut a doua întâlnire cu ocazia Anului Sfintei Preoții în perioada 8-12 noiembrie, la Șumuleu-Ciuc. Au participat 160 de preoți din toate diecezele și eparhiile din România. Conferințele au fost ținute de PS Székely János, episcop auxiliar de Esztergom-Budapesta ("Preotul, omul credinței"), Mons. Imre Kiss, vicar general al Diecezei de Szeged ("Preoție, laici, pastorație") și Nagy József, profesor la Seminarul din Alba-Iulia (Lectio divina). La Liturghia celebrată în sanctuarul Maicii Domnului, de PS Tamás József, episcop auxiliar de Alba-Iulia, omilia a fost centrată pe tema "Ioan Maria Vianney, model pentru toți preoții". Din Dieceza de Iași au participat zece preoți. Următoarea întâlnire va fi la Iași, în februarie 2010.

Rolul asistentului AC
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" a organizat o întâlnire pentru preoții din Dieceza de Iași, la Mărgineni, joi, 19 noiembrie, tema fiind "Raportul dintre preoți și laici. Rolul asistentului spiritual în AC". Întâlnirea a oferit o ocazie de reflecție asupra raportului dintre preoți și laici în cadrul Bisericii, cu o atenție specială asupra identității și misiunii asistentului spiritual al AC. La începutul întâlnirii PS Petru Gherghel a înmânat decretele de numire sau de confirmare asistenților spirituali: pr. Robert Canceal - sectorul adulți, zona Bacău-Roman; pr. Cornel Gabor - sectorul copii, zona Bacău; pr. Cristi Hodea - sectorul copii, zona Iași; pr. Iulian Roca - sectorul tineri, zona Roman; pr. Iosif Dămătăr - sectorul adulți, zona Bacău-Roman; pr. Romeo Neculai - sectorul tineri, zona Bacău; pr. Claudiu Robu - sectorul copii, zona Roman; pr. Marius Sabău - sectorul tineri, zona Bacău; pr. Florin-Petru Sescu - sectorul copii, zona Bacău. Noii președinte a AC, Adriana Ianuș, i-a fost înmânat decretul de confirmare a alegerii sale.

Biserică nouă
În comunitatea din Gherăești, la temelia noii biserici, care va avea hramul "Isus Milostiv", a fost așezată piatra fundamentală, duminică, 1 noiembrie, de către PS Petru Gherghel, înconjurat de preoți, credincioși și oficialități locale. Lucrările la noua biserică, aflată lângă Grădinița "Sfânta Familie", au început la 24 august. Biserica va avea o lungime de 65 m, o lățime de 33 m și o înălțime a turnului de 75 m. Proiectul a fost executat de arhit. Răzvan Mihai Maica. Noua biserică se va ridica datorită necesităților pastorale care au în vedere numărul mare de credincioși (1.300 de familii) care sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a putea participa la sfânta Liturghie.

Jeunesse Lumiere
Un grup de șapte tineri de la Școala Catolică Internațională de Rugăciune și Evanghelizare Jeunesse Lumiere, fondată de pr. Daniel Ange în Franța, au efectuat, între 21 și 27 noiembrie, un turneu în Dieceza de Iași, vorbindu-le tinerilor despre experiența de credință care le-a marcat viața. După sosirea la Roman, au vizitat pe rând comunitățile Hălăucești, Seminarul Franciscan din Roman, Pildești, Săbăoani, Bacău (biserica "Sfântul Nicolae" și Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"), Luizi-Călugăra, Casa de copii "Sfânta Maria" din Barați, Conventul "Fericitul Ieremia Valahul" și Liceul Catolic din Onești, de unde au plecat spre Timișoara.

Profesiune perpetuă
Cinci surori din Congregația Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vicenza Gerosa ("Maria Bambina") - sr. Iuliana Antal, sr. Cornelia Tufă, sr. Geni Pal, sr. Iacinta Benchea și sr. Maria Sar - au făcut profesiunea perpetuă în prezența PS Petru Gherghel și a superioarei generale Piercarla Maica, în biserica "Sfânta Cruce" din Bacău, sâmbătă, 21 noiembrie. Surorile Maria Bambina sunt prezente în Dieceza de Iași în trei comunități: Bacău, Faraoani și Iași.

Sesiune ecumenică
Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas" din Roman, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității "Ovidius" din Constanța și Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași au organizat, la 24 noiembrie, la Centrul de Cercetare al Universității "Al.I. Cuza", sesiunea științifică "7-9 mai 1999-2009 - 10 ani de speranță". Deschiderea a fost făcută de pr. Iosif Bisoc, OFMConv. Au conferențiat profesori de la cele două facultăți, precum și pr. Mario Querini, OFMCap. S-a vorbit despre ecumenism și vocația ecumenică a papei Ioan Paul al II-lea.

Pelerinaje
- Pelerinaje în Țara Sfântă au făcut, în perioada 5-11 octombrie, 53 de pelerini (între care și cinci preoți) din Dieceza de Iași, iar în perioada 15-22 octombrie, 40 de credincioși din comunitățile catolice române din Roma și împrejurimi, avându-l ca invitat pe PS Aurel Percă.
- La Lourdes au mers în pelerinaj, în perioada 12-15 noiembrie, 80 de pelerini din comunitățile catolice române din Padova și Pordenone, însoțiți de pr. Ionel Jicmon și pr. Ciprian Ghiurcă.
- Episcopia de Iași, prin Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, organizează un pelerinaj de 19 zile, la Ars, Fatima și Lourdes, în perioada 3-21 mai 2010. Înscrierile se pot face la parohia proprie sau la pr. Iulian-Eugen Kropp (tel. 0232/711476, 0744/306309, 0767/167799, e-mail: pelerinaj_erc@yahoo.it, prk_iuliu@yahoo.it). Pe situl www.ercis.ro și în parohii se găsesc informații complete despre acest pelerinaj.

Pe scurt
- 28 octombrie: Inaugurarea și sfințirea noului sediu al Asociației Kolping din Onești de către preoții Florin-Petru Sescu, Ionel-Bogdan Catană și Augustin Dogaru
- 31 octombrie: "Ziua Bucuriei" în Parohia Bacău "Sfântul Nicolae" pentru 160 de copii și 40 de animatori din ACC
- 3 noiembrie: Consfătuirea semestrială a 29 de directoare și responsabile de grădinițe confesionale ale Diecezei de Iași, la Grădinița "Sfântul Nicolae" din Iugani
- 6-8 noiembrie: Curs de formare pentru 50 de persoane, președinți parohiali și membri ai consiliului diecezan al AC, la Traian
- 7 noiembrie: Sesiunea științifică "Fericitul I. Duns Scotus: viața și opera" și lansare de carte la Institutul Franciscan din Roman, organizată de Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus"
- 8 noiembrie: Binecuvântarea clădirii centrului socio-cultural din Galbeni, de către PS Aurel Percă
- 11 noiembrie: Lansarea la Valea Mare a lucrării "Monografia comunei Faraoani", autor prof. dr. Anton Coșa, în prezența episcopilor Aurel Percă, Anton Coșa și Cornel Damian
- 14 noiembrie: Simpozionul misionar cu tema: "Misionari de acasă" organizat la Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman
- 14 noiembrie: Cursuri de formare pentru 103 tineri din zona Bacău, 56 de tineri din zona Iași și 90 de tineri din zona Roman, membri ai AC
- 16-19 noiembrie: Exerciții spirituale pentru preoți organizate de Oficiul pentru Cler al Diecezei de Iași la Luncani
- 21 noiembrie: "Ziua Bucuriei" în Parohia Roman "Isus, Bunul Păstor", pentru 295 de copii și 66 de animatori din zonele Iași și Roman din ACC
- 21 noiembrie: Zi de reculegere la Luncani pentru tineri din Parohia Iași "Sfântul Anton de Padova"
- 21 noiembrie: "Admissio" (îmbrăcarea reverendei) pentru 19 studenți din anul III de la Institutul Teologic din Iași
- 8 decembrie: Hirotonirea întru diaconat a studenților anului VI de la Institutul Teologic din Iași
- 27-30 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri și tinere, cu tema din Lc 2,12, desfășurate în Casa Slujitoarelor Iubirii Milostive din Barticești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat