Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa și artiștii
În Capela Sixtină din Vatican, Benedict al XVI-lea s-a întâlnit, la 21 noiembrie, cu reprezentanți ai artiștilor, pentru a marca împlinirea a zece ani de la "Scrisoarea către artiști" a papei Ioan Paul al II-lea și 45 de ani de la întâlnirea cu artiștii a papei Paul al VI-lea (7 mai 1964). Și în anul 2009, succesorul lui Petru a reînnoit "alianța" dintre Biserica Catolică și slujitorii artelor, căutând noi forme și ocazii de colaborare. Cei 250 de participanți au reprezentat diferite medii culturale, sociale și religioase, printre ei aflându-se și coregraful de origine română Marinel Ștefănescu. Pontiful și-a încheiat intervenția cu îndemnul adresat artiștilor de a nu le fi teamă de credință, care nu răpește nimic din geniu și artă, ci din contra le înalță și le nutrește.

În apărarea crucifixului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg a decretat, la 3 noiembrie, că prezența crucifixurilor violează dreptul copilului la libertatea religioasă. În Italia, această sentință a suscitat un protest popular. Potrivit unui sondaj promovat de Corriere della Sera, 84% dintre cei chestionați s-au declarat în favoarea prezenței crucifixului în sălile publice. Protestul a inclus manifestații în favoarea crucifixului; consilii comunale care au emis ordonanțe pentru afișarea crucifixului în sălile publice; petiții împotriva sentinței Curții de la Strasbourg; grupuri de rugăciune reunite în apărarea crucii; elevi și studenți mobilizați să ducă crucifixuri în sălile în care acesta nu era expus până acum. Mulți primari italieni s-au declarat împotriva acelei sentințe.

Din Ecuador
Pr. Ioan Blaj a fost numit paroh al Parohiei "Santa Lucia" din Dieceza de Guayaquil, în Ecuador, în luna octombrie. Această parohie este formată din 105 sate (aproximativ 30.000 de credincioși) împrăștiate pe distanțe considerabil de mari. În zilele de 14 și 15 noiembrie, părintele Ioan a dat prima sfântă Împărtășanie la 315 copii. PS Antonio Arregui Yarza, arhiepiscop de Guayaquil, a sfințit biserica "San Bartolomé" din Parohia Palestina din Ecuador, sâmbătă, 21 noiembrie. La sărbătoare au luat parte peste 1.500 de persoane din toate cele 40 de filiale câte are parohia păstorită de pr. Bartolomeu Blaj, paroh al acestei comunități de patru ani, dar originar din Dieceza de Iași. În Ecuador sunt în anul pastoral și seminariștii Alin Butnaru și Iulian Robu.

Catolicii români
Comunitatea catolică română din Pordenone (Italia) a fost vizitată, la 1 noiembrie, de Mons. Ovidio Poletto, episcop de Concordia-Pordenone. ES card. Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma, a prezidat o Liturghie a românilor catolici în biserica "San Vitale" din Roma la 8 noiembrie, printre cei prezenți fiind și PS Petru Gherghel. În dimineața aceleiași zile, episcopul Gherghel a vizitat comunitatea catolică românească din Ladispoli. În această comunitate, va fi un concert de colinde susținut de corul "Sfânta Cecilia", la 20 decembrie, începând cu ora 19.30, în biserica "San Giovanni Battista" din via G. Garibaldi, 1, 00055-Ladispoli (RM).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat