Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2009 -

Crăciunul - bucuria vieții, între dorințe și limite

Venirea Mântuitorului în lume este marcată de manifestări de bucurie: Ioan tresaltă de bucurie în sânul Elisabetei, Maria exaltă de bucurie, îngerii vestesc "o mare bucurie". Crăciunul este astfel sărbătoarea bucuriei vieții, în toate manifestările sale, chiar dacă limitele nu lipsesc niciodată. De fapt, încă din primele momente ale vieții pământești Cristos a experimentat tensiunea dintre dorințe și limite. Maria și Iosif ar fi dorit ca fiul lor să se nască acasă, dar au trebuit să se găsească în călătorie; ar fi dorit să îi găsească o casă primitoare, dar a trebuit să se mulțumească cu un grajd; ar fi dorit un loc călduț, dar au trebuit să accepte suflarea animalelor. Evanghelistul Ioan sintetizează foarte bine această situație: "A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit".

Pe parcursul anului pe care îl încheiem am reflectat asupra păcatelor capitale. Firul roșu care a traversat reflecția din fiecare lună a fost dat de faptul că Isus Cristos spune fiecărei persoane că în loc să fie dominat de pornirile rele poate să le domine. Este o realitate nouă care îl face pe om să treacă de la deformarea sa, cauzată de păcat, la o existență autentică, dată de iubirea lui Dumnezeu. De aceea a venit Cristos în lume! De aceea sărbătorim Crăciunul!

Reflecția asupra păcatelor și a virtuților poate să ducă la o percepție eronată a vieții spirituale potrivit căreia credința creștină este plină de restricții apăsătoare și deci nu poate fi o religie a bucuriei. Nu uităm că limitele întâlnite de Isus la naștere (călătoria, grajdul, frigul, lipsa de ospitalitate etc.) nu l-au împiedicat să realizeze misiunea cu care a venit pe pământ. Încercăm, de aceea, să oferim răspunsuri la următoarele întrebări: De ce trăirea credinței presupune și restricții care ne-ar limita libertatea? Putem spune că religia creștină este o religie a bucuriei?

Omul nu poate să crească pe deplin dacă nu învață să se confrunte cu limitele și să își impună anumite norme. Mentalitatea potrivit căreia "totul trebuie să fie permis" este un imens izvor de frustrare ce poate duce la falimentul definitiv al persoanei. Nu putem să fim totul, nu putem face totul și nu putem avea totul! Confruntarea dintre dorință și limită caracterizează întreaga viață. Dacă dorința nu este canalizată cu ajutorul unor norme de viață, aceasta își va arăta repede umbrele. Pe de altă parte, dacă legile sunt interpretate ca o încătușare atunci viața nu se poate manifesta în plinătatea ei. Cheia succesului stă în a îndrepta energia dorinței prin "canalul" normelor spre realizarea personală deplină. Mai clar: legile, regulamentele, restricțiile (paradoxal!) mă pot ajuta să mă împlinesc! Papa Benedict al XVI-lea spunea: "Cele zece porunci nu sunt o greutate, ci indicatorul drumului către o viață reușită. Cele zece porunci nu sunt un pachet de interdicții, de "nu", ci în realitate prezintă o mare viziune de viață. Sunt un "da" spus lui Dumnezeu ce dă un sens existenței...".

În modul acesta putem spune că necesitatea unei asceze pentru a ajunge la împlinirea proprie, așa cum dorește Dumnezeu, nu răpește credinței un mare dar, care este bucuria. Papa Paul al VI-lea spunea: "Biserica nu este un cimitir, nu este un muzeu; este o grădină unde orice plantă găsește o nouă primăvară... Creștinismul este bucurie, harul este bucurie, credința este bucurie, Cristos este bucurie: este bucuria lumii!" Sfinții au înțeles bine acest lucru. "Bucuria este cea mai frumoasă creatură ieșită din mâinile lui Dumnezeu, după iubire", spunea sfântul Ioan Bosco. Iar sfântul Augustin afirma: "Pentru un creștin bucuria este o datorie". Maica Tereza de Calcutta specifica: "Bucuria noastră este modul cel mai bun pentru a predica creștinismul".

Vă doresc să trăiți Crăciunul cu o adevărată bucurie, iar la încheierea acestui an să simțiți că aveți forța de a transforma viața într-o existență autentică, după dorința lui Dumnezeu. Crăciun fericit! La mulți ani!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat