Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Preotii -

Preotul, "precum Fecioara Maria"

Cu ani în urmă, cardinalul Christoph Schönborn scria referitor la preasfânta Fecioară Maria: "Sunt momente în viață când totul depinde de răspunsul nostru "da, acum!". În istoria omenirii a existat un moment când totul a fost pus în mâinile unei persoane: în ceasul Bunei- Vestiri. În clipa când îngerul i-a adus Fecioarei mesajul (...), totul atârna, într-adevăr, de cooperarea ei, de un da sau de un nu. A spus da și l-a trăit apoi în viața de zi cu zi, în orele lungi, în zilele și anii în care și-a trăit propria viață de credință".

Aici este înțeleasă sfânta Fecioară Maria, atitudinea ei de "slujitoare a Domnului" în raport cu Dumnezeu, iar în viața casnică în raport cu Isus și Iosif, este condiția fără de care nu este posibil să dai naștere comunității. Ea este modelul de preoție: preoție vitală, chiar fără "mandat".

Fecioara Maria este modelul preoției regești. Dacă Isus, prin moartea sa pe cruce, dă naștere Bisericii și devine capul ei, Maria, a cărei viață a fost o continuă dăruire de sine într-o ascultare radicală față de Dumnezeu, atinge culmea preoției sale regești atunci când se oferă pe sine însăși împreună cu Cristos, fiul ei, și devine mamă a Bisericii care se naște și a întregii Biserici viitoare. De aceea, preoția regească este numită și preoție mariană. Ești preot ideal atunci când carisma prezbiterală se altoiește pe Maria, adică pe preoția regească trăită la maxim, deoarece atunci nu vei putea decât să fii slujitorul celorlalți.

Trebuie să redescoperim, așadar, dimensiunea mariană a preoției. Și aceasta nu atât în sensul unei devoțiuni speciale, ci în sensul că Maria ne concentrează asupra esențialului: asupra a ceea ce face Dumnezeu. Lăsându-l pe Dumnezeu să facă, ea a împlinit lucrarea cea mai mare: l-a dăruit lumii pe Dumnezeu.

A-l dărui lumii pe Dumnezeu este lucrarea sacerdotală prin excelență și în același timp ceea ce nimeni nu poate să "facă". Numai Dumnezeu poate să o facă atunci când noi, la fel ca sfânta Fecioară, îi oferim toată disponibilitatea. Ce lovitură dată oricărei forme de activism! Ce lovitură dată pretenției noastre de a putea face: a o "face" pe preotul, a "face" pastorație! Dar poate tocmai pentru aceasta este singura cale pentru a-l readuce pe Dumnezeu în lumea noastră complexă.

Ceea ce este astăzi mai urgent decât "a face" este "a fi", iar Maria ne învață lucrul acesta. A fi creștini în primul rând. A-l pune pe Dumnezeu pe primul loc și a lăsa la urmă orice alt lucru pentru el: programele noastre, bunurile noastre, comoditățile, afecțiunea unei familii. Da, orice lucru care nu este Dumnezeu. Numai dacă suntem dezlipiți de toate suntem liberi cu adevărat și atunci în această disponibilitate absolută, la fel ca Fecioara Maria, Cuvântul se poate face din nou "trup", până când, măcar puțin, vom fi evanghelii vii: săraci, curați, blânzi, ascultători... într-un cuvânt: creștini.

Privind-o pe Maria, învățăm că putem da altora numai ceea ce avem. Învățăm să trăim evanghelia, înainte de a ne gândi să o vestim; și să o vestim făcând, ca să spunem așa, ca pelicanul care își sfâșie pieptul pentru a-și hrăni puii cu propria-i carne - veche imagine pentru a reprezenta Euharistia, darul preoțesc al lui Cristos -, adică oferindu-le altora ceea ce este al nostru; nu ideile noastre, planurile noastre, voința noastră, ci evanghelia făcută, măcar un pic, trup în noi. A redescoperi astăzi această dimensiune mariană vitală a preoției este fundamental. Numai astfel preoții mileniului trei vor fi "profeți", "păstori" și "preoți": persoane care-l vestesc și îl dăruiesc lumii pe Dumnezeu.

Pr. Eduard Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat