Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Carol Gnocchi

Pr. Carol Gnocchi (1902-1956), "părintele micilor mutilați", a fost beatificat la Milano, în ziua de 25 octombrie.

Liturghia a fost prezidată de cardinalul Dionigi Tettamanzi, în numele papei Benedict al XVI-lea, la care au participat peste 50.000 de credincioși. Comemorarea sa se va celebra în fiecare an, după normele canonice stabilite de drept, la 25 octombrie. A rămas cunoscut prin faptul că spunea deseori: "Cer de la Domnul un singur lucru: să slujesc toată viața săracii, iată "cariera mea"".

Arhiepiscopul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în discursul ținut în numele papei Benedict al XVI-lea, în timpul Liturghiei de beatificare l-a caracterizat astfel: "Părintele Carol Gnocchi a fost un preot plin de zel pastoral între tinerii din oratorii și în îngrijirea victimelor războiului, și-a încununat misiunea dedicându-și energiile micilor săraci, orfani, mutilați, poliomielitici, victime nevinovate ale suferinței".

Părintele Gnocchi s-a născut la 25 octombrie 1902, la San Colombano al Lambro, regiune din nordul Italiei, fiind ultimul dintre cei trei copii ai familiei. După transferarea familiei la Milano, i-a pierdut în scurt timp pe cei doi frați din cauza tuberculozei. Carol a crescut într-un ambient de devoțiune și de participare ferventă la celebrările liturgice. A fost hirotonit preot în anul 1925, de PS Eugenio Tosi, arhiepiscop de Milano, și în același an a celebrat prima Liturghie la Montesiro.

În una dintre meditațiile sale spunea: "Cât este de frumos să te joci cu zăpada atunci când este curată și albă. Tot așa și Isus se joacă cu plăcere cu sufletele copiilor atunci când sunt albe și curate, dar dacă se murdăresc atunci lui Isus nu-i mai plac...".

Faima sa de educator plin de zel a ajuns la Ildefons Schuster, arhiepiscop de Milano, care, în anul 1936, l-a numit director spiritual al Institutului "Gonzaga" al Fraților Școlilor Creștine. Dramatica experiență trăită în Rusia, în calitate de capelan militar totdeauna prezent pe front, a făcut să crească în inima sa ideea unei misiuni caritabile prin asistarea victimelor războiului.

După reîntoarcerea în țară a fost arestat de mai multe ori și încarcerat în Penitenciarul "San Vittore", dar de fiecare dată a fost eliberat datorită intervenției PS Ildefons Schuster. În anul 1945, părintele Gnocchi a fost numit director la Institutul Marilor Invalizi din Arosio, primindu-i astfel pe primii orfani și mutilați ai războiului.

În Cel de-al Doilea Război Mondial a devenit capelan al vânătorilor de munte, cu care a cunoscut tragica retragere din Rusia, scăpând de moarte prin minune. Acesta a fost momentul care l-a făcut să se dedice în întregime operelor de caritate.

În anul 1948 a deschis Fundația Pro Infanzia Mutilata. În același an, președintele Consiliului Alcide De Gasperi l-a numit consultant al Președinției Consiliului pentru cei Mutilați în Război. S-a dăruit pe sine până la capăt și a cerut ca, după moarte, la doi copii orbi să li se transplanteze corneele sale.

După o lungă perioadă de suferință, provocată de o tumoare care i-a afectat oasele și aparatul respirator, a murit la Milano la 28 februarie 1956.

În omilia sa de la Liturghia beatificării, cardinalul Tettamanzi, a subliniat mulțimea carismelor acestui preot de rit ambrozian care "și-a consumat viața în căutarea chipului lui Cristos întipărit pe fața fiecărui om", în convingerea că numai iubirea putea și poate salva lumea. După mai mulți ani de analize și cercetări, la 20 decembrie 2002, papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat venerabil. Acțiunile inițiate de el continuă și astăzi sub numele Fundației "Don Carlo Gnocchi Onlus", care a fost premiată în anul 2003 cu medalia de aur.

Mihail Cojan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat