Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Episcopul Anton Durcovici

Comemorăm anul acesta 60 de ani de la arestarea episcopului Anton Durcovici și 57 de ani de la moartea sa martirică la închisoarea de la Sighetu Marmației (10/11 decembrie 1951).

Cărțile și studiile, care i-au fost dedicate în ultimii ani, relevă că în anul 1949 ep. Anton Durcovici devenise un simbol al rezistenței anticomuniste prin credință, un model de păstor spiritual în anii prigoanei comuniste, ale cărui fapte și acțiuni pastorale, alături de fidelitatea sa de nezdruncinat față de Sfântul Scaun aveau să-i aducă sfârșitul prin înfometare.

Documentele provenind din dosarul de urmărire informativă creat de securitate pe numele nunțiului apostolic Gerald Patrick O'Hara relevă existența în anul 1949 a unui plan secret al Ministerului Cultelor, potrivit căruia județele Trei Scaune, Odorhei și Ciuc urmau să fie alipite jurisdicțional la Dieceza Romano-Catolică de Iași. Scopul era acela al creării unui pretext pentru înlăturarea ep. Anton Durcovici și numirea la Iași a unui episcop maghiar. Totodată, se urmărea formarea unei "majorități" de credincioși maghiari și introducerea limbii maghiare în unele sate catolice din Moldova.

Se cuvine menționat faptul că Nunțiatura Apostolică de la București era la curent în martie 1949 cu organizarea unor acțiuni de rezistență a credincioșilor catolici împotriva emisarilor Uniunii Populare Maghiare, aceștia declarând că preferau trecerea la ortodoxie decât să fie maghiarizați cu forța. Acțiunile emisarilor maghiari ce vizau "ațâțarea" credincioșilor catolici au fost conduse de deputatul maghiar Csiko, la ordinul expres al liderului comunist Vasile Luca (Laslo Luka) și având suportul logistic al unor unități din armată și securitate.

Agitațiile și provocările comuniste din primăvara anului 1949, problema "grupurilor de autoapărare" catolice, întreținerea de către ep. Anton Durcovici a unei atmosfere anticomuniste în satele catolice au fost doar câteva dintre motivele pentru care securitatea a procedat la arestarea episcopului la 26 iunie 1949. De asemenea, în vederea trimiterii sale în fața justiției comuniste, securitatea i-a fabricat un dosar de urmărire penală, una dintre acuzațiile aduse episcopului fiind ordinul - inexistent de altfel - de creare a "gărzilor parohiale". Procesul politic nu a avut totuși loc din lipsă de probe elementare, iar ep. Anton Durcovici a fost trimis la închisoarea din Sighetu Marmației. Aici, episcopul a fost închis în plină iarnă într-o celulă neîncălzită și neizolată ("în curent"), situație dramatică ce i-a grăbit sfârșitul.

Trupul neînsuflețit a fost preluat de o echipă de deținuți "muncitori", conduși de pr. Daniel Micloș Berinde, care i-au confecționat și sicriul, depus apoi într-un loc secret din cimitirul orașului.

La înmormântarea sa au fost folosite două lopeți, două cazmale și o greblă, ultima unealtă necesară la nivelarea locului respectiv! A fost prezentă, pe lângă deținuții "muncitori", și o echipă de securiști condusă de directorul închisorii, Vasile Ciolpan. Lucrurile personale ale episcopului au fost puse într-un sac și trimise la București la Ministerul de Interne. Săculețul conținea inventarul obiectelor și numărul celulei de la Sighet.

După zece ani a fost distrus dosarul penitenciar al deținutului Durcovici, iar astăzi, la 58 de ani de la moartea sa, din cauza compoziției chimice a solului, este posibil ca oasele să se fi descompus.

La 20 de ani de la prăbușirea regimului comunist, mormântul ep. Anton Durcovici continuă să fie tăinuit de autoritățile române, fapt ce ne împiedică pe noi de a-i acorda venerația cuvenită, așezându-i rămășițele pământești la loc de cinste în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Memoria sa va dăinui însă mereu în mijlocul poporului credincios al României, pe care l-a iubit și prețuit atât de mult.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat