Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlniri despre migranți

"Un răspuns la fenomenul migrator în era globalizării". Aceasta a fost tema Celui de-al VI-lea Congres Mondial pentru Pastorația Migranților și Refugiaților organizat la Roma, în perioada 9-12 noiembrie, de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Refugiaților, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la publicarea instrucțiunii Erga migrantes caritas Christi. Din România a participat PS Petru Gherghel, responsabil pentru migranți în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Papa Benedict al XVI-lea i-a invitat pe participanți să-și deschidă inima către cei care migrează și către familiile lor pentru că ei nu sunt o problemă, ci constituie o resursă pentru omenire.

Astăzi, milioane de femei, bărbați, copii, tineri și bătrâni înfruntă dramele emigrării uneori mai mult pentru a supraviețui, decât pentru a căuta condiții mai bune de viață.

Papa a evocat problemele care au dus la fenomenul migrației în masă. El a amintit de condițiile de viață inacceptabile din punct de vedere uman, de rata șomajului ridicat, de diferențele economice dintre o țară și alta care cer soluții.

Migrațiile cer evidențierea unității familiei, valoarea primirii, a ospitalității și a iubirii față de aproapele. Acest lucru trebuie tradus în gesturi zilnice de împărtășire, de coparticipare și de grijă față de cei nevoiași.

O întâlnire legată de migranți a avut loc și în Dieceza de Iași. PS Petru Gherghel împreună cu responsabilii pastorației migranților și itineranților din România s-au întâlnit la Traian (NT), în perioada 4-6 noiembrie, pentru a analiza situația actuală din România cu privire la migranți și itineranți.

La eveniment au participat opt responsabili din opt dieceze și eparhii. Din partea Episcopiei de Iași a fost prezent pr. Iosif Dorcu.

Episcopul de Iași a vorbit despre importanța pastorației migranților în zilele noastre și preocuparea pe care o are Biserica, mai ales pentru cei plecați în străinătate.

S-a formulat un statut de funcționare a Comisiei Naționale pentru Pastorația Migranților și Itineranților din România. S-au format trei subcomisii, pe diferite sectoare de activitate din domeniul migranților și itineranților.

Următoarea întâlnire va avea loc în septembrie 2010.

Mihail Cojan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat