Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Dincolo de gratii

După gratii sunt adevărate drame. Vieți frânte, destine care iau o altă întorsătură. Sunt unii care au o situație grea. Cei mai mulți au ajuns din vina lor, puțini sunt nevinovați. Anii de detenție pot fi pentru mulți o ocazie de a reflecta la viață, de a-l găsi pe Dumnezeu și de a începe altfel... ocazia unui nou început. Ce este în sufletul celor închiși? Ce se întâmplă cu cei rămași acasă? De mai mulți ani, în Dieceza de Iași, câțiva preoți au primit misiunea de a lucra cu deținuții. Ne-am propus să aflăm de la ei răspunsuri la întrebările pe care unii dintre noi ni le punem. Pr. Petru Sescu a lucrat mai întâi la Bacău cu cei închiși, iar acum la Iași. Pr. Paul Agu îi vizitează pe cei din Penitenciarul de la Bacău. Probabil că sporadic mai sunt vizitați și cei din Vaslui, Galați, Târgu Ocna etc.

- În ce constă misiunea Sfințiilor voastre?

Pr. Paul Agu: În anul 2007, când am fost numit vicar în Parohia Bacău "Fericitul Ieremia", am preluat și o misiune de care s-au ocupat și colegii care m-au precedat, și anume asistența pastorală a persoanelor catolice din Penitenciarul Bacău. Datorită structurii organizatorice a acestei instituții, acolo lucrează ca angajat permanent un preot ortodox, pr. Octavian Balan, cu care colaborez foarte bine. Programul se adaptează condițiilor speciale din penitenciar (reguli stricte de acces, control la poartă, însoțitor etc.). În curtea Penitenciarului Bacău se află o capelă de rit ortodox pe care părintele Octavian ne-o pune la dispoziție. În mod obișnuit, cu deținuții catolici celebrez liturgia cuvântului într-o zi din cursul săptămânii, în funcție de programul din penitenciar. În perioada Postului Mare, medităm Calea sfintei cruci sau, în lunile închinate sfintei Fecioare Maria, ne rugăm rozariul. În preajma marilor sărbători creștine celebrez sfânta Liturghie în care îi invit pe deținuți să se apropie mai mult de Dumnezeu prin Spovadă și Euharistie. În medie în penitenciar se află 80-90 de deținuți care se declară catolici. Numărul celor care participă frecvent la celebrări este de 20-30, iar la sărbători 50-60.

Pr. Petru Sescu: Munca cu deținuții constă, în principal, în a-i vizita săptămânal (vinerea de la 15.00 la 16.00) pentru a proclama cuvântul lui Dumnezeu, a-l explica și a-i ajuta să-l trăiască acolo unde se află, a ne ruga împreună, a-i asculta și a încerca să-i înțeleg. De patru ori pe an: de Crăciun, de sfintele Paști, cu ocazia hramului Penitenciarului din Iași (Sfinții Petru și Paul) și de sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci sunt însoțit și de alți preoți pentru a le da posibilitatea să se spovedească și să se împărtășească în cadrul sfintei Liturghii care se celebrează în penitenciar. Celebrările săptămânale țin cont de timpul liturgic și, după celebrarea cuvântului, urmează rugăciuni specifice (Calea sfintei cruci în Postul Mare, câteva mistere de rozariu în luna octombrie, rugăciuni pentru răposați în luna noiembrie etc.). Numărul celor care participă la celebrările liturgice din Penitenciarul de maximă siguranță din Iași variază între 8 și 30 de deținuți. Pentru a putea intra în penitenciar este nevoie de un acord anual din partea comandantului, la cererea episcopului. Pentru anul viitor lista va fi actualizată, ținând cont de unele transferuri ale preoților. Pr. Alois Farțade va prelua coordonarea activităților în Penitenciarul din Iași care se află pe teritoriul Parohiei "Sfântul Anton".

- Cum este să lucrați cu cei care stau după gratii?

Pr. Paul Agu: Dincolo de zidurile închisorii se află o altă lume. Pentru unii, faptul că se află în închisoare e un motiv de revoltă față de societate, de semeni, chiar și față de Dumnezeu. Dar sunt și cazuri, în care perioada de încarcerare poate fi o "trezire la realitate", în care își dau seama că, dacă se bazează în viață doar pe forțele proprii și nu includ și relația cu Dumnezeu, pot eșua. Ca preot, consider că am în fața mea oameni cu frământări și probleme sufletești care trebuie ajutați.

Pr. Petru Sescu: Când aveam 12 ani am avut bucuria să citesc cartea despre viața sfântului Ioan Bosco. Am rămas impresionat de activitatea sa cu deținuții. De atunci mi-am dorit să pot lucra și eu în penitenciar. Am avut această șansă în anul 1991, când am fost numit vicar la Bacău, și apoi din anul 2004, când am fost transferat la Iași. Munca pastorală cu deținuții mi-a adus satisfacții spirituale deosebite, motivat și de cuvintele din Evanghelia după sfântul Matei 25,36, care ne asigură că Isus Cristos este prezent și în cei care sunt în închisoare. Așadar, pentru mine munca cu deținuții este împlinirea unui vis frumos de altădată și o ocazie binecuvântată de a experimenta lucrarea harului lui Dumnezeu.

- Vorbiți-ne de cele mai mari nevoi ale celor închiși? Care este reacția lor?

Pr. Paul Agu: Ca și în cazul oricărui om, orice deținut simte nevoia de afecțiune, de relație cu semenii. De aceea, e importantă comunicarea cu familia, chiar dacă a atentat grav la integritatea vreunui membru (de exemplu agresiune sau crimă). În penitenciar, deținuții fie sunt singuratici, relaționând doar cu un număr limitat de persoane, sau se organizează în grupuri care urmăresc uneori să dețină un anumit control sau chiar să comită noi infracțiuni. În penitenciar se derulează diferite programe social-educative care urmăresc să ofere o perspectivă pozitivă asupra vieții și a societății. Mulți merg la școala care funcționează în incinta penitenciarului sau învață diferite meserii.

Pr. Petru Sescu: Cred că lucrul cel mai important de care au nevoie este să se știe iertați de Dumnezeu, împăcați cu ei însuși și cu aproapele. Pentru cei care nu sunt vizitați sau provin din familii sărace, necesitățile se extind și la îmbrăcăminte și alimente. La Iași, în timpul Adventului, prin bunăvoința seminariștilor din anul pastoral, încercăm să-i ajutăm pe aceia care ne scriu, cerând un asemenea sprijin.

- Ce se întâmplă în sufletul unui deținut? Cum reacționează familiile lor?

Pr. Paul Agu: Și ei au un suflet care are nevoie de Dumnezeu, de aceea, pot spune că văd în unii dintre ei bucuria sinceră atunci când merg să mă rog împreună cu ei și să le aduc puțină mângâiere. În general au dreptul la vizite, corespondează cu familiile și primesc pachete de acasă. Colaborarea cu familia depinde mult de educația și mediul în care au trăit și mai ales de distanța la care se află de casă.

Pr. Petru Sescu: Prin lucrarea lui Dumnezeu, pentru cel deschis ei, se întâmplă adevărate minuni. De multe ori am fost edificat de curajul deținuților care l-au primit pe Cristos și de hotărârea lor de a-și schimba radical viața. În schimb, cel care nu a avut încă puterea de a se purifica sufletește pe lângă condamnarea primită își adaugă o a doua condamnare, la tristețe sau chiar la disperare. Detenția fără Cristos este foarte greu de suportat. Cu privire la relația cu cei de acasă, sunt familii care prin vizitele lor dovedesc iubirea față de cei care au greșit, ajutându-i să traverseze mai ușor acea etapă tristă a vieții. Faptul că au fost iertați, că sunt iubiți le dă curaj să alunge gândurile de descurajare sau chiar de disperare. Din păcate, mai sunt și familii care nu vor să-l ierte pe cel care a greșit și, prin urmare, nu au puterea să le scrie nici măcar o scrisoare. Această situație face rău și familiei, dar și deținutului. Acestea nu trebuie să uite că Isus ne învață că noi, creștinii, la un rău trebuie să răspundem cu bine pentru a îndepărta răul. Dacă la rău răspundem cu rău, atunci răul devine și mai mare.

- În ce măsură ajunge la ei și îi ajută citirea revistei "Lumina creștinului"?

Pr. Paul Agu: În general, încercăm să asigurăm deținuților și un material creștin de lectură, în special prin reviste, cărți de rugăciuni, calendare. În cadrul capelei este un loc amenajat unde doritorii pot lua reviste religioase. Interesul pentru aceste publicații este destul de mare, deoarece deținuții dispun de mult timp liber pe care unii încearcă să-l umple și cu lecturi utile. Cred că în activitatea pastorală din penitenciar putem vedea unul dintre numeroasele semne pe care le dă Dumnezeu oamenilor, prin care le demonstrează că este mereu cu brațele deschise ca un Tată milostiv care așteaptă pe toții fiii risipitori să se întoarcă acasă.

Pr. Petru Sescu: Preotul atunci când vizitează deținuții le duce și reviste "Lumina creștinului". Vreau să mulțumesc, în numele tuturor deținuților care citesc această publicație creștină, echipei de la redacția revistei, precum și binefăcătorilor care fac ca revistele și cărțile să ajungă gratuit la deținuți. Prin citirea lor deținuții au ocazia să fie la zi cu evenimentele din Biserica locală și universală. Domnul să-i răsplătească însutit pe toți cei care se străduiesc să aducă o rază de speranță în sufletele deținuților.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat