Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Cehia

Iubirea lui Cristos este tăria noastră

"Un pelerinaj și în același timp o misiune în inima Europei". Astfel a sintetizat Benedict al XVI-lea recenta călătorie apostolică în Republica Cehă din perioada 26-28 septembrie.

La audiența generală din 30 septembrie, din Piața "Sfântul Petru" din Vatican, papa a vorbit despre recenta sa călătorie apostolică. Suveranul pontif i-a încurajat pe credincioșii cehi la speranță și le-a transmis invitația de a construi viitorul Europei, subliniind că vechiul continent "are nevoie să regăsească în Dumnezeu și în iubirea sa fundamentul speranței".

Vizita, prilejuită de sărbătoarea Sfântului Venceslau, patronul spiritual al țării, s-a desfășurat sub motoul: "Iubirea lui Cristos este tăria noastră", o afirmație care vrea "să interpreteze certitudinea creștinilor de azi". Iubirea lui Cristos este forța care "ne susține în momente de criză, permițând să ne redresăm, când libertatea, recuperată cu atâta trudă, riscă să se piardă pe sine, să-și piardă propriul adevăr".

A fost cea de-a 13-a călătorie internațională și a șaptea în Europa a actualului pontif (a 126-a călătorie internațională a suveranilor pontifi din istoria contemporană). Pentru a patra oară, Republica Cehă a primit pe succesorul lui Petru după cele trei vizite ale lui Ioan Paul al II-lea din anii 1990, 1995 și 1997. Călătoria a avut loc la 20 de ani de la căderea regimului comunist, iar în plan bisericesc în cea de-a 20 aniversare a canonizării Agnezei de Praga.

Republica Cehă este o țară situată în inima Europei, care, după cum spunea papa, după ce a trecut prin dramele secolului trecut, are nevoie, asemenea întregului continent, să descopere din nou rațiunile credinței și speranței.

Împreună cu Estonia, Republica Cehă este statul european care cunoaște cea mai mare răspândire a ateismului și înregistrează unul din cei mai mici indici de natalitate din lume. Avorturile și divorțurile sunt numeroase. Dintr-o populație de 10,38 milioane, 59% sunt atei, 26,8% catolici, 2,5% protestanți și neoprotestanți, 0,2% ortodocși, 2,7% alte religii (islamici, evrei). Biserica Catolică numără circa 3,5 milioane de botezați (circa 3,35 milioane de rit roman și 177.700 de rit bizantin), doar 20% fiind practicanți. Vocațiile la preoție și la viața de mănăstire sunt puține.

Benedict al XVI-lea i-a întâlnit pe preoții, laicii și tinerii cehi, precum și oficialitățile și corpul diplomatic din această țară. De asemenea, papa a participat la o întâlnire ecumenică și la o alta cu reprezentanții lumii academice. Familia, angajarea pentru o viață creștină coerentă, încurajarea în credință a Bisericii locale, legătura dintre libertate și adevăr, apropierea dintre Biserici, raportul dintre Biserică și societate, speranța pentru viitor - sunt principalele teme care au stat în centrul discursurilor papei.

A amintit de sfinții Ciril și Metodiu, evanghelizatorii popoarelor slave, și de sfântul Venceslau care "a pus împărăția cerurilor înaintea fascinației puterii pământești și, din acest motiv, a rămas mereu în inima poporului ceh".

Circa 150 de mii de credincioși au participat în dimineața zilei de 27 septembrie la Liturghia din Brno, orașul de reședință al Moraviei. Erau prezenți și mii de pelerini provenind din Slovacia, Polonia, Germania, Ungaria și Austria. La predică, Benedict al XVI-lea i-a invitat pe toți să redescopere mântuirea înfăptuită de Isus, singura speranță a omenirii. Istoria învață - a spus el - la ce absurdități poate ajunge omul când îl exclude pe Dumnezeu.

La Stará Boleslav, la 35 km de Praga, locul martirajului patronului Republicii Cehe, papa a celebrat o Liturghie chiar în ziua Sfântului Venceslau (28 septembrie). În prezența a circa 45 de mii de persoane, a subliniat că puterea lumii este efemeră, trece și provoacă doar tristețe. Numai Cristos dăruiește adevărata fericire care rămâne pentru totdeauna. La finalul Liturghiei s-a adresat numeroșilor tineri prezenți: "Credința creștină este aceasta: întâlnirea cu Cristos, persoană vie care dă vieții un nou orizont și, prin aceasta, direcția decisivă". Tinerii i-au dăruit papei un album cu fotografii despre activitățile lor - și ca angajare de solidaritate - peste 11.000 de euro adunați pentru Africa: o inițiativă care va continua.

Cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, consideră vizita papei în Cehia ca o binecuvântare pentru întreaga țară: "Biserica era văzută înainte ca un grup mărunt la marginea societății și a vieții civile. O dată cu vizita Sfântului Părinte, societatea a văzut că facem parte din Biserica Universală... S-ar putea spune că această vizită a avut un mare impact pentru situația și poziția Bisericii în societatea noastră".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Republica Cehă
Suprafața: 79.000 km2
Populația: 10.380.000
Capitala: Praga
Ziua națională: 28 octombrie
Religii: atei 59%, catolici 26,8%, protestanți și neoprotestanți 2,5%, ortodocși 0,2%, alte religii (islam, evrei) 2,7%.
Catolici: 3.290.000, 9 circumscripții ecleziastice, 2.576 de parohii, 70 de centre pastorale, 4 cardinali, 21 de episcopi, 1.370 de preoți diecezani, 586 de preoți călugări (preoți în total 1.956), 178 de diaconi permanenți, 116 călugări, 1.609 călugărițe, 160 de membri laici ai institutelor seculare, 1.109 de cateheți, 184 de seminariști.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat