Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sesiunea de toamnă a CER

Comunicat de presă

La sediul Episcopiei Romano-Catolice din Satu Mare, s-a desfășurat, în perioada 5-7octombrie, sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER), cu participarea episcopilor greco-catolici și romano-catolici.

A luat parte, ca invitat, Excelența sa Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Conferința a analizat situația catedralei "Sfântul Iosif" și a elaborat o declarație prin care își exprimă solidaritatea cu Arhiepiscopia de București, susținând protejarea și salvarea catedralei.

Conferința Episcopilor din România a primit cu îngrijorare comunicatul de presă al Patriarhiei Ortodoxe Române din 29 septembrie, care incită la ură interconfesională și susține procesul de epurare culturală și religioasă la care este supusă Biserica Greco-Catolică în România.

Episcopii au discutat despre întâlnirea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea cu patriarhii și arhiepiscopii majori, despre importanța Anului Sfintei Preoții în cadrul Bisericii noastre, a întâlnirilor preoțești care vor avea loc, despre raportul pozitiv care există între Biserica Latină și Greco-Catolică.

În vederea alegerilor prezidențiale, Conferința Episcopilor a transmis credincioșilor o declarație, care va fi citită în toate bisericile.

Conferința face apel pentru apărarea familiei, aflată în criză, de care depinde viața Bisericii și a societății, condamnă manipularea genetică, fertilizarea artificială, precum și grava problematică privind posibilitatea legalizării prostituției și a drogurilor. Episcopii au discutat despre legea învățământului asumată de către guvern și despre situația orelor de religie în școli. În acest context s-a vorbit despre integrarea facultăților de teologie în universitățile de stat și formarea teologică a laicilor, respectiv necesitatea elaborării unei "Ratio studiorum". S-a discutat totodată despre modul de funcționare a asociaților din cadrul Bisericii.

Conferința a abordat și alte probleme de ordin intern.

S-a stabilit ca următoarea sesiune a Conferinței Episcopilor să aibă loc la Oradea, în perioada 25-27 mai 2010.

Pr. Cazimir Budău

* * *

Declarația referitoare la alegerile prezidențiale

Noi, episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniți la Satu Mare între 5 și 7 octombrie, îndemnăm pe fiecare creștin și pe toți oamenii de bunăvoință să meargă la vot pentru alegerile prezidențiale.

Creștinii trebuie să aibă un rol activ și esențial în păstrarea și promovarea valorilor creștine ale poporului nostru, în conformitate cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii.

De aceea, insistăm ca toți creștinii să acorde votul lor acelui candidat care promovează valorile demnității umane, sprijină familia și respectă viața din momentul conceperii și până la sfârșitul ei natural, promovează pacea, valorile moralei creștine și creația lui Dumnezeu. Cum să nu ne pese de cine ne va conduce?

În exercitarea acestui drept, nimeni nu trebuie să se lase influențat de bani sau avantaje materiale.

Adresându-vă acest mesaj, ne rugăm lui Dumnezeu pentru binele țării și al întregului popor.

* * *

Declarația referitoare la catedrala "Sfântul Iosif"

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țară, reuniți la Satu Mare în perioada 5-7 octombrie, în sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, au analizat și situația alarmantă în care se află catedrala "Sfântul Iosif" din București, în urma nedreptei decizii a Curții de Apel Ploiești din 25 iunie și a incendiului de la biserica armenească din ziua de 26 iunie. Riscurile majore la care este supusă catedrala "Sfântul Iosif", principalul lăcaș de cult al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și centrul de atracție al unității noastre catolice locale, neliniștește întreaga comunitate a creștinilor catolici, reprezentând circa două milioane de credincioși.

Lumea, în general, și România, în special, se află într-un moment de criză. Episcopii reamintesc tuturor cuvântul plin de înțelepciune adresat de papa Benedict al XVI-lea la începutul declanșării crizei economice: orice fel de criză își are rădăcina în criza morală. Cazul catedralei reprezintă dovada cea mai evidentă a manifestării lipsei de orice fel de morală, în condițiile în care toate instituțiile responsabile cu avizarea și autorizarea clădirii pericol public, fiind la curent cu lipsa acordului Arhiepiscopiei încă din data de 3 iulie 2001, au modificat și aprobat proiectul, încălcând legile aflate în vigoare.

Înalții prelați catolici își exprimă profunda îngrijorare pentru modul în care au răspuns și răspund în prezent reprezentanții statului la apelurile Arhiepiscopiei de București de a interveni pentru salvarea lăcașului de cult, monument istoric de valoare națională și universală. Reacția autorităților centrale și locale, deciziile unor instanțe de judecată denotă de cele mai multe ori susținere tacită și complicitate cu investitorul. Statul nostru a devenit unul în care puterea dreptului trebuie să cedeze pasul în fața dreptului puterii, fie că e vorba de puterea banului sau a diferitelor interese în dauna celor slabi și a minorităților, prin încălcarea legii.

În final, episcopii catolici îi îndeamnă pe toți creștinii catolici și pe oamenii de bunăvoință din țara noastră să înalțe rugi fierbinți către Domnul Puterilor ca să intervină cu mână tare și braț puternic pentru ocrotirea României și salvarea catedralei "Sfântul Iosif".

* * *

Precizări ale Bisericii Române Unite cu Roma

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a primit cu îngrijorare comunicatul Patriarhiei Române din 29 septembrie, despre care notează că incită la ură interconfesională și susține procesul de epurare culturală și religioasă la care Biserica Greco-Catolică este supusă în România. Comunicatul menționat afirma că Biserica Greco-Catolică ar dori "să intre în proprietatea lăcașurilor de cult ortodoxe cu speranța acaparării credincioșilor ortodocși care le frecventează", ca apoi să concluzioneze că Patriarhia Română va continua "să sensibilizeze autoritățile de stat pentru adoptarea unor măsuri legislative și a unor soluții practice de rezolvare a neînțelegerilor patrimoniale dintre cele două Biserici românești în conformitate cu realitatea confesională din teritoriu".

"Realitatea confesională din teritoriu", la care Patriarhia Română face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecuție comunistă îndreptată împotriva Bisericii Greco-Catolice, urmați de încă 20 de ani în care comunitatea greco-catolică este supusă unui proces sistematic de epurare culturală și religioasă în România.

Este greu de înțeles, se precizează în nota Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Majore Blaj, de ce Patriarhia Română continuă să atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare să instige opinia publică la ură împotriva credincioșilor greco-catolici, prezentându-i drept acaparatori de biserici și de credincioși ortodocși.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat