Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Monografii
"Monografia comunei Gioseni" a fost lansată la 23 august, în prezența unor reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale, preoți, credincioși, dar și mulți oaspeți. Lansarea a fost precedată de o Liturghie celebrată de pr. Ștefan Lupu, director al Editurii "Sapientia", editură sub sigla căreia a apărut această monografie, al cărei autor este dr. Anton Coșa. După discursuri a urmat un program artistic. Luni, 24 august, comunitatea catolică din Mărgineni a sărbătorit inaugurarea oratoriului și lansarea monografiei "Mărgineni - Un sat la porțile Bacăului", scrisă de Dănuț Doboș, Petronel Zahariuc, Daniela Butnaru și Anton Coșa. La sărbătoare au participat PS Petru Gherghel, oficialitățile locale și județene, preoți și credincioși. Lansarea monografiei a fost coordonată de pr. Ștefan Lupu.

Pelerinaje în Polonia
- Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, prin pr. Iulian-Eugen Kropp, a organizat un pelerinaj de șapte zile, în Polonia, intitulat "Pe urmele papei Ioan Paul al II-lea", în perioada 30 august - 5 septembrie. Grupul a fost compus din alți doi preoți și mai mulți laici. La întoarcere, s-a vizitat și basilica minor de la Cacica.
- Sectorul adulți al Acțiunii Catolice Iași a organizat, în perioada 7-12 septembrie, un pelerinaj în Polonia. Pelerinilor din Dieceza de Iași li s-au alăturat și alți pelerini din București, Ploiești, Brașov, Constanța, Orăștie, Huiedin, Arad, Timișoara. Au fost însoțiți și îndrumați de pr. Iosif Dămătar, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice sector adulți, și de preoții Gheorghe Antal și Ciprian Alex Enășcuț. Din grupul de 52 de persoane au mai făcut parte și trei preoți ortodocși.

Capitul și alegeri
Cel de-al II-lea capitul general al Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a avut loc la Centrul de Spiritualitate al Episcopiei de Iași din Bârnova, în perioada 30 august - 4 septembrie. Înainte de capitul, cele 23 de surori participante au făcut exerciții spirituale cu pr. Marius Taloș, SJ. Moderatoarea capitulului a fost sr. Felicia Gheorghieș din Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste". Pentru următorii patru ani, noua conducere este formată din: consiliere generale: sr. Simona Ceobanu, sr. Valeria Doboș, sr. Regina Horvat, sr. Mihaela Mărăndescu; superioară generală: sr. Lenuța Băcăoanu.

Profesiuni
- În comunitatea surorilor Slujitoarele Duhului Sfânt din Roman, la 9 august, sr. Lucia Budău (Tămășeni) și sr. Luminița Augustin (Răducăneni) au depus voturile perpetue, în cadrul Liturghiei celebrate de PS Aurel Percă.
- La Institutul Teologic Franciscan din Roman, la 5 septembrie, frații franciscani Liviu Baciu (Rotunda), Ionuț Coceanga (Luizi-Călugăra), Ionuț-Liviu Ichim (Sagna), Ioan Lupu (Rotunda), Dragoș-Paul Mârț (Săbăoani "Sfântul Mihail"), Romeo Mateiaș (Pustiana), Florin Orza (Strâmtura, jud. Maramureș) și Marius-Nicolae Sava (Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul") au depus profesiunea solemnă, în cadrul Liturghiei celebrate de ministrul provincial, pr. Emilian Cătălin.
- În biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești, surorile Iozefina Lucaci (Ploscuțeni), Clara-Lidia Solomon (Ploscuțeni), Florentina Gherguț (Bârlad) și Rodica Martin (Ferăstrău-Oituz) au făcut profesiunea perpetuă la 19 septembrie, în cadrul Congregației "Surorile lui Isus Răscumpărătorul". Congregația celebrează anul acesta bicentenarul nașterii fondatoarei, Victorine le Dieu.

Întâlnire ecumenică
A doua întâlnire a Grupului de lucru pentru ecumenism și dialog interreligios al Fraților Minori Conventuali a avut loc la Bacău în perioada 7-12 septembrie. Fr. Iosif Bisoc (Roman), fr. Pawel Blok (Kazakstan), fr. Bernard Cerles (Franța), fr. Young Seon Choi (Coreea), fr. Dariusz Wisniewski (Istambul), și fr. Roman Ziola (Danzica, Polonia) s-au întâlnit cu fr. Silvestro Bejan, delegatul general pentru ecumenism și dialog interreligios, pentru a identifica propuneri actuale în dialogul cu societatea de astăzi. Doi profesori ortodocși au ținut conferințele: "Viața religioasă în cadrul Bisericii Ortodoxe" (pr. Vasile Nechita) și "Percepția ecumenismului în cadrul Bisericii Ortodoxe Române" (pr. Nicu Dumitrașcu). Următoarea întâlnire de lucru va fi în septembrie 2010.

Întrunire
Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, convocată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, s-a întrunit la 5 septembrie, în ședință obișnuită de lucru la Traian în casa Misionarilor Cuvântului Divin. Întâlnirea a fost deschisă de PS Petru Gherghel. Comisia a propus pentru persoanele consacrate din Dieceza de Iași un pelerinaj la sanctuarul "Fericitul Ieremia" de la Onești la 11 octombrie. Tema pentru întâlnirile zonale și diecezane ale persoanelor consacrate pentru anul acesta este enciclica "Caritas in veritate". Pentru celebrarea zilei de 2 februarie 2010, fiecare zonă va alege locul și timpul potrivit exigențelor particulare. La 18 aprilie 2010, va avea loc întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Exerciții și cursuri
La casa de reculegere de la Traian se vor organiza mai multe activități. 1) Exerciții spirituale pentru laici, în perioadele 11-13 decembrie, 19-21 februarie 2010 și 19-21 martie 2010. Programul începe vinerea la ora 16.00 și se încheie duminica, la ora 14.00. 2) Curs biblic pentru persoane consacrate și laici, în fiecare a doua duminică din lună. Va începe dimineața la ora 9.00 și se va încheia la ora 12.00. Primul curs va fi la 18 octombrie, prezentat de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv. 3) Exerciții spirituale pentru persoane consacrate, în perioada 13-19 decembrie. Pentru mai multe informații: www.verbititraian.cnet.ro sau verbititraian@yahoo.com.

Piatră de temelie
PS Petru Gherghel a sfințit sâmbătă, 26 septembrie, piatra de temelie a unei noi biserici, cu hramul "Inima Neprihănită a Mariei", în cartierul Șerbănești din Bacău, str. Theodor Neculuță, 1B, pe teritoriul Parohiei "Sfântul Nicolae". Arhitectul noii biserici este Viorel Dorneanu. Au participat credincioși și preoți din Bacău și împrejurimi, precum și autoritățile civile. Este cea de-a patra biserică din Bacău după anul 1989.

Noi parohii
Trei noi parohii au fost înființate începând cu 1 septembrie în Dieceza de Iași, prin decrete episcopale semnate de PS Petru Gherghel. La Săbăoani, au fost înființate, prin desprindere de Parohia "Sf. Mihail": Parohia "Sfânta Cruce", unde a fost numit administrator parohial pr. Ciprian Tiba, și Parohia "Sfântul Iosif", unde a fost numit paroh pr. Ioan Bișog. A fost decretată despărțirea filialei "Regina Sfântului Rozariu" din Bârlad de Parohia Vaslui și constituirea ei ca parohie de sine stătătoare, fiind numit paroh pr. Ionel Bogdan Catană. În Dieceza de Iași numărul parohiilor a ajuns la 139, grupate în 10 decanate.

Mulțumiri
Fiind numit paroh de Bacău "Sfânta Cruce", la 1 septembrie părintelui Iosif Comorașu i-a încetat responsabilitatea de director al Tipografiei "Presa Bună". Printr-un decret episcopal, PS Petru Gherghel își exprimă recunoștința "pentru toată munca și strădania depusă în acești ani pentru ca acest instrument important al pastorației diecezane să funcționeze bine și să fie de real folos pentru edificarea creștină și pentru mântuirea sufletelor". Pr. Comorașu s-a ocupat de tipografie în perioada 19 martie 1992 - 31 august 2009. Printr-un alt decret, Preasfințitul l-a numit director coordonator al Tipografiei "Presa Bună" pe pr. Cornel Cadar.

Pe scurt
- 10-21 august: Campus "Sabia din stâncă" la Cireșoaia pentru 200 de participanți, cu animatori din Italia și coordonat de pr. Petru Beșleagă împreună cu Surorile Providenței
- 25-29 august: Campus la Pralea despre valoarea virtuților cardinale pentru 50 de copii din Parohia Mărgineni, coordonați de 12 animatori și de pr. vicar Paul Fechetă
- 30 august: Lansarea Librăriei "Sfântul Anton de Padova" în incinta parohiei din cartierul Dacia
- 30 august - 6 septembrie: Campus "O vară împreună" cu tema "Sabia din stâncă" pentru 150 de copii și 20 de animatori la Onești, în Parohia "Sfinții Petru și Paul"
- 31 august - 5 septembrie: Campus de cunoaștere a lui Dumnezeu în frumusețea creației, la Slănic-Moldova, pentru 50 de copii și animatori din Parohia Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", coordonați de pr. Felix Roca jr. și surorile Antonia și Clara din Congregația Surorile "Maria Bambina"
- 31 august - 6 septembrie: GREF la Barticești, cu tema "Legenda călugărului Epifaniu", pentru 250 de copii, coordonat de pr. paroh Ștefan Vacaru și pr. vicar Mihai-Daniel Bitiușcă, împreună cu 32 de animatori
- 7 septembrie: Seminarul cu tema "Pentru seniorii noștri - Servicii oferite de ONG-uri persoanelor vârstnice", desfășurat la Iași, organizat de Fundația "Principesa Margareta a României" în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași și Fundația "Solidaritate și Speranță"
- 13 septembrie: Împlinirea a 15 ani de cercetășie la Centrul Local "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Pildești, unde activează peste 150 de membri
- 18 septembrie: Spectacole de teatru social la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, organizate de Asociația Kolping Moldova
- 5-11 octombrie: Pelerinaj în Țara Sfântă: "Pe urmele lui Isus și ale Mariei", organizat de Oficiul pentru Pelerinaje în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Diecezei de Iași
- 10 octombrie: Adunarea Generală a Acțiunii Catolice la casa părinților salezieni din Bacău.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat