Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mânia - Raportul deformat cu diversitatea aproapelui

Păcatul mâniei se cuibărește în sufletul celui care are o relație dezechilibrată cu lucrurile din lume, cu alții și cu Dumnezeu. Cel mânios, în relația cu aproapele, dorește să îl distrugă, se bucură de răul său, se lasă dominat de trăiri negative pe care nu le controlează cu rațiunea. Potrivit Sfintei Scripturi mânia exprimă atitudini de ură, de aversiune, de dușmănie, de neacceptare, de răzvrătire etc. Prima crimă din istoria omenirii, aceea a lui Cain, este consecința mâniei sale. În limbajul profeților mânia are și un sens pozitiv de neresemnare în fața răului și de luptă împotriva lui. Însuși Cristos este încercat de o "mânie sfântă" când îi alungă pe negustorii din templul din Ierusalim.

Mânia unei persoane nu lovește doar pe aproapele, ci duce la autodistrugere. De aceea este foarte important să se cunoască simptomele analizând reacțiile personale în fața diferitelor provocări. Există reacții emotive, cum ar fi indignarea, care este atitudinea în fața unei nedreptăți suportate. Uneori indignarea este reacția ce derivă dintr-o atitudine de apărare a dreptății, alteori este exagerată în comparație cu răul primit și atunci devine supărare nefondată ce poate duce și la dorința de răzbunare. Există reacții verbale ce sunt îndreptate de către cel mânios împotriva altor persoane și împotriva lui Dumnezeu. Ridicarea tonului vocii, jignirea, înjurătura și blestemul sunt exteriorizări verbale ale atitudinii interioare a celui stăpânit de mânie. În al treilea rând există reacții fizice atunci când se ajunge la bătaie, rănire sau chiar omucidere. Orice persoană ar trebui să se analizeze periodic în ceea ce privește reacțiile sale, pentru a nu lăsa ca astfel de sentimente să îl stăpânească. Mânia, dacă nu este "domesticită", poate să explodeze oricând, mai ales în momentele de tensiune, făcând ca mintea să își piardă luciditatea și voința să fie deposedată de libertatea de acțiune. Când ura, cu ostilitatea și aversiunea sa împotriva unei persoane sau a mai multor persoane, se cuibărește în inima omului, mânia are un larg orizont de necontrolat.

În Sfânta Scriptură se găsește și remediul împotriva acestui păcat capital. Cristos spune: "Fericiți cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul". Privind la atitudinea lui Cristos în diferitele situații în care a întâlnit răutatea și nedreptatea contemporanilor săi, creștinul poate învăța să fie blând și poate cere de la Cristos acest dar necesar în trăirea relațiilor interumane. "Nu ucide", spune Cristos și imediat adaugă: "Nu te mânia pe fratele tău" (Mt 5,21). Dacă facem un examen de conștiință serios ne dăm seama că avem de ce să ne acuzăm în acest domeniu. Mai ales în raport cu membrii familiei cuvintele nepotrivite ies atât de ușor de pe buzele noastre și rănesc atât de mult, pornind de la lucruri banale. Multe dintre obișnuitele noastre discuții cu alte persoane sunt, de atâtea ori, pline de judecăți, de acuze, de condamnări. Doar noi suntem cei mai buni, cei care avem dreptate, în timp ce alții greșesc mereu, sunt răi și nedrepți. În felul acesta, așa cum spune sfântul Toma de Aquino, mânia este cea care, în măsura cea mai mare, împiedică uzul rațiunii. În schimb, respectul, recunoașterea valorilor prezente în viața aproapelui și iertarea sunt valori care, dacă sunt trăite, fac în așa fel încât între oameni să domnească pacea și armonia.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat