Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Noi fericiți

Oficiul Celebrărilor Liturgice a comunicat datele riturilor de beatificare, aprobate de papa Benedict al XVI-lea, care vor avea loc în lunile octombrie și noiembrie. Este vorba de cinci noi fericiți: călugărul german Eustachius Kugler (1867-1946) din Ordinul Ospitalier al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu, cunoscut opozant al nazismului, care va fi beatificat duminică, 4 octombrie, la Regensburg; cardinalul spaniol Ciriaco Maria Sancha y Hervás (1833-1909) va fi beatificat la Toledo pe 18 octombrie; preotul italian Carlo Gnocchi (1902-1956), întemeietor al Operei "Pro Iuventute" pentru ajutorarea copiilor mutilați de război, va fi ridicat la cinstea altarelor duminică, 25 octombrie, în Piața Domului din Milano. Episcopul martir ungar Zoltán Lajos Meszlényi (1892-1951) va fi beatificat la Esztergom sâmbătă, 31 octombrie. Călugărița Maria Alfonsina Danil Ghattas din Ierusalim (1843-1927) va fi beatificată în bazilica "Buna-Vestire" de la Nazaret în ziua de 22 noiembrie.

"Apostolul ospitalității", aceasta este expresia care definește mai bine viața și opera lui Eustachius Kugler, călugăr din Ordinul Ospitalier al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu, cunoscut și ca "Fatte bene fratelli", care a lucrat în slujba celor mai slabi și infirmi până la moartea sa, petrecută la Regensburg în anul 1946.

O slujire care îl apropie de figura luminoasă a unui alt viitor fericit, preotul italian Carlo Gnocchi. Născut în anul 1902 la San Colombano în apropiere de orașul Lodi și hirotonit preot în anul 1925, părintele Carol va activa pe front în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în calitate de capelan militar. Aici s-a născut ideea de a realiza o mare operă de caritate ce se va concretiza în "Fundația Pro Iuventute". Este începutul unei istorii extraordinare: părintele Gnocchi primește primii orfani de război și copii mutilați. Devine curând "padre dei mutilatini", "părintele micuților mutilați", una dintre figurile cele mai iubite în Italia în perioada de după război. În decursul anilor, se înmulțesc centrele de primire și reabilitare care îi poartă numele. Părintele Carlo moare în anul 1956 din cauza unei tumori. La funeralii au participat o sută de mii de persoane. În timpul ritului, în domul din Milano, a fost condus la microfon unul dintre copiii din opera sa care în emoția generală a spus: "Înainte îți spuneam "Pa, părinte Carol". Acum îți spun: "Pa, sfinte Carol".

Episcopul și martirul ungar Zoltán Lajos Meszlényi a făcut un jurământ: "Niciodată nu-l voi părăsi pe Cristos, păstorul credincios, și Biserica sa". O promisiune păstrată până la vărsarea sângelui. În anul 1950, a fost arestat de poliția comunistă și dus într-un lagăr de concentrare unde a murit după repetate torturi.

Cardinalul spaniol Ciriaco Maria Sancha y Hervás a fost arhiepiscop de Toledo unde a murit în anul 1909, după ce s-a ocupat de slujirea săracilor și a întemeiat Congregația "Surorile Carității".

Maria Alfonsina Danil Ghattas, în starea civilă Maria Soultaneh, a fost o călugăriță cofondatoare a "Surorilor Rozariului", și astăzi foarte active, în special, în favoarea creștinilor din Palestina. Născută la Ierusalim în anul 1843, a murit în anul 1927 după ce a întemeiat un orfelinat la Ain Karem și a întreprins mai multe inițiative pentru sprijinul celor nevoiași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat