Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

În Ecuador de cinci ani

La împlinirea a cinci ani de prezență misionară a Diecezei de Iași în Ecuador, părintele Bartolomeu Blaj, trimis ca misionar în Ecuador, în Arhidieceza de Guayaquil, din partea Diecezei de Iași, a primit vizita PS Aurel Percă în perioada 1-14 septembrie și ne-a scris o scrisoare.

Multe salutări din Ecuador și binecuvântări din partea Domnului nostru Isus Cristos.

Când vorbim de misiuni, gândurile multora merg imediat la Africa, la copiii abandonați, la lumea care moare de foame, la mizerie, la boli. Astfel înțelegeam și eu misiunea.

Dar misiunea înseamnă mai mult decât atât: este să-l faci cunoscut și să-l dai oamenilor pe Cristos, fiind un exemplu de urmat; să ajuți la menținerea și creșterea credinței acelora care deja l-au primit și-l cunosc pe Cristos în parohii imense, unde preotul ajunge o dată pe lună sau o dată pe an; să-i însoțești și să-i ajuți în drumul spre mântuire; să fii prezent în mijlocul lor când au nevoie de tine; să-i ajuți să-și apere credința în fața valurilor de atacuri din partea ateismului și a sectelor.

Prezența Diecezei de Iași în Ecuador, în această țară de misiuni, s-a făcut printr-un preot, cel care vă scrie aceste rânduri, un umil slujitor al lui Cristos, cu cinci ani în urmă. Am venit, însoțit de pr. Petru Răchiteanu, la invitația unui preot austriac, pr. Helmut, prieten al PS Petru Gherghel. După o mică experiență de trei luni am revenit acasă și m-am decis să încep această muncă în Ecuador, însă a trebuit să mă întorc singur, întrucât clima nu i-a fost favorabilă părintelui Petru, care i-a afectat mult sănătatea.

După o perioadă de nouă luni petrecută în parohia unde activa pr. Helmut, episcopul locului a decis să mă pună să administrez o parohie abandonată total, fără infrastructura de bază și cu multe probleme, unde preoții nu însemnau nimic, unde lumea era atacată de secte și de indiferență, de droguri și de prostituție, de alcoolism și de boli incurabile precum SIDA, la un nivel destul de ridicat.

A urmat un timp, cred, dintre cele mai importante din viață, când a trebuit să mă confrunt cu toate aceste aspecte mai sus prezentate și cu mult mai multe, precum singurătatea, inundațiile, prezența gândacilor, a șobolanilor, a greierilor, a broaștelor și a multor altor animale care formau "arca lui Noe" în casa unde locuiam, incendiul care mi-a distrus centrul pastoral pe care recent îl remodelasem, indiferența oamenilor. Erau momente când nu aveam cu cine să vorbesc, când nu venea ajutorul de nicăieri și eram aproape decis să arunc toate și să mă întorc în țară.

Însă Domnul are planurile sale și el știe când cineva are nevoie de el și, într-adevăr, a fost prezent în tot acest timp și m-a ajutat să merg înainte. Niciodată nu m-a abandonat.

Acum, după cinci ani, uitându-mă la ceea ce a făcut Domnul prin mine, mă umple de bucurie și de satisfacție.

Parohia Palestina a crescut mult, satele ne așteaptă cu bucurie, când mergem să le vizităm. O parohie bine organizată pastoral cu copii și tineri, adulți și bătrâni, care cu entuziasmul și dăruirea lor ajută la instaurarea împărăției lui Dumnezeu în viața și în comunitatea lor. Mai mult de 2.000 de botezuri, peste 1.000 de copii care au primit prima sfântă Împărtășanie și sfântul Mir, o biserică și o casă nouă care la 21 noiembrie vor fi sfințite și una dintre comunitățile cele mai active din toată zona. Toate acestea au fost posibile mulțumită lui Dumnezeu, a dăruirii preotului și a oamenilor, a încrederii care mi-a fost dată, a ajutorului care, încet-încet, a început să apără din partea comunității și din alte părți.

Bucuria a fost mare când, după tragicul incendiu de la centrul pastoral, provocat de un trăsnet în timpul nopții, am primit vizita pr. Claudiu Iștoc și pr. Florin Spătariu, apoi anul următor vizita pr. Anton Dancă și pr. Alois Moraru, iar în septembrie vizita PS Aurel Percă, însoțit de pr. Isidor Dâscă și pr. Claudiu Iștoc. Au fost momente cheie pentru misiunea de aici. Ce bucurie a trăit întreaga parohie la aceste vizite, cu prima sfântă Împărtășanie, botezuri, hramuri în diferite sate ale parohiei.

Punctul culminant al acestei misiuni din parohia noastră, Parohia Palestina, va avea loc la 21 noiembrie, când vom consacra și sfinți biserica și casa parohială, iar la 22 noiembrie, împreună cu pr. Ioan Blaj, ne vom muta într-o parohie nouă, "Sfânta Lucia", mult mai mare, așa cum a decis episcopul locului.

Aș dori ca, prin acest mesaj, să-mi exprim mulțumirea față de acele persoane care au avut încredere în mine și m-au sprijinit în această misiune, tuturor acelora care s-au rugat și se roagă pentru mine, acelora care m-au sprijinit cu fonduri economice, precum și familiei mele, fraților și surorilor, episcopilor Petru și Aurel, pr. Petru Sescu, pr. Alois Fechet, Centrului Misionar Diecezan, pr. Lucian Farcaș, pr. Anton Dancă, pr. Marcel Blaj și comunității din Iugani, pr. Alois Moraru și comunității din Roman "Fericitul Ieremia", pr. Francisc Fărcășel și comunității Roman "Bunul Păstor", pr. Ștefan Vacaru și comunității natale Barticești, pr. Pavel Chelaru și AMIM Tomești, pr. Anton Moraru și AMIM Șcheia, pr. Pavel Balint și comunității din Bad Deutsch-Altenburg, pr. Isidor Dâscă și comunității Bacău "Sfântul Nicolae", fam. Demeter din Iași, prelatului Albert Holenstein, pr. Mihai Enășel, pr. Ștefan Babiaș, pr. Toma Encuță, pr. Cristian Anghel, pr. Florin Farcaș, pr. Marius Ciobanu, pr. Robert Mățău și comunității române din Londra, doamnei Anna Federspiel din Feldkirch și tuturor acelora care, într-o formă sau alta, m-au ajutat.

Domnul să vă răsplătească, să vă binecuvânteze și să vă însoțească mereu. Mulțumesc mult.

Secerișul este încă destul de mare și vast și noi putem să lucrăm în via Domnului. Spiritul misionar este semănat în viața noastră încă de la Botez. Să-l lăsăm să crească și să lucreze în noi; prin sprijinul acordat misiunilor și misionarilor participăm direct la această operă magnifică a lui Isus.

Pr. Bartolomeu Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat