Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Petru Mareș

Chemarea este ceva care te cucerește

Pr. Petru Mareș a trecut la Domnul în dimineața zilei de 17 septembrie, având alături un grup de preoți și seminariști care se rugau Rozariul, în casa parohială din Bacău "Sfântul Nicolae". La începutul lunii septembrie, de pe patul suferinței, când cu greu mai reușea să silabisească, părintele Petru Mareș a dat un interviu revistei Biserica și viața despre chemarea sa la sfânta Preoție.

- Ce v-a determinat să mergeți la Seminar și ce v-a marcat în timpul Seminarului?
Chemarea este ceva care te cucerește și te determină să te dăruiești. Am fost coleg de clasă cu PS Petru Gherghel și am trăit multe momente grele împreună. Seminarul a fost într-adevăr o perioadă grea; eram supuși la multe probe. În cele din urmă am reușit: Mântuitorul ne-a ales, iar noi am lăsat totul.

- Care este cel mai important lucru pentru un preot?
Preoții să-și iubească preoția, iar iubirea să o exprime în toate formele posibile. Să zâmbească tuturor și să se apropie de toți, pentru ca astfel să potolească foamea lumii.

- Dacă ar fi să le sugerați ceva preoților, ce le-ați spune?
Este un defect mare acela că multe din lucrurile pe care le trăiesc nu le scriu și astfel se uită și trec neobservate. Când am făcut 40 de ani de preoție, am scris o broșură cu istoria tuturor colegilor mei preoți. Atunci tocmai trecusem printr-o suferință grea și am înțeles că erau atâtea lucruri care nu s-ar fi spus niciodată dacă n-ar fi fost scrise.

- Ce v-a bucurat cel mai mult în viață?
Am lucrat mult pentru Sfântul Scaun, timp în care am luat contact cu Biserica Universală. Papa Ioan Paul al II-lea m-a numit director al Operelor Misionare Pontificale și capelan pontifical. Am întrebat pentru ce am primit această numire și mi s-a răspuns: "Pentru fidelitatea dumneavoastră față de Biserică!"

- Dacă ar fi să o luați de la capăt, ce ați face?
Oh, dar asta este imposibil! Sunt foarte mulțumit de locurile și situațiile în care Dumnezeu m-a pus să trăiesc. Tot preot aș vrea să fiu! Vă mulțumesc tuturor și îl rog pe Dumnezeu să mă ierte și să cântărească viața mea cum vrea el. Vă iubesc!

A consemnat pr. Petru Tamaș

* * *

Mărturie

Retrăiesc momente petrecute la umbra unui "stejar" chemat pr. Petru Mareș. L-am cunoscut mai îndeaproape acum 16-17 ani. O persoană calmă, disponibilă și simplă. Trăsături specifice unei personalități blânde, gingașe, care te inspira să te apropii, să asculți, să meditezi și să pui în practică ceea ce ai ascultat. Emana o căldură interioară care te făcea să-ți deschizi porii sufletului și să te lași învăluit de ceea ce descopereai. Mărturisirea de credință pe care o respirai ascultându-l nu te putea lăsa indiferent. Era un om al rugăciunii, al liniștii interioare, al seninătății, al credinței, dar, mai ales, era un om al bunătății și al sfatului. Mi-a rămas imprimat în minte chiar și după ani aceste trăsături și le port cu mine oriunde mă aflu. În pelerinajul Sfinției sale pe acest pământ a încercat să pătrundă cât mai adânc misterul lui Cristos pe care zi de zi îl celebra pe altar și-l descoperea în activitățile pe care le desfășura. A luptat, s-a străduit să fructifice talanții primiți și acum contemplă minunățiile Creatorului în care a crezut din adâncul inimii.

Da, așa este. A fost un alt Cristos în lumea de astăzi care a știut să dea din plinătatea inimii. Spiritul Sfinției sale acum se odihnește cu cei care pe altarul de jertfă al fiecărei zile au dat mărturie despre Acela în care au crezut și pe care l-au slujit: Dumnezeu făcut om. Domnul să-l odihnească în pace!

Cecilia Robu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat