Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Invitație la cursuri de formare

PS Petru Gherghel a dat la 1 septembrie o scrisoare pastorală prin care i-a chemat pe preoții care lucrează în pastorație în dieceză la cursuri de formare. Acestea au avut loc în trei serii la Institutul Teologic din Iași (7-11, 14-18 și 21-25 septembrie). Redăm o mare parte din scrisoare.

Trăim timpuri noi, timpuri care ne solicită, timpuri care ne provoacă și de care depinde viitorul lumii și al Bisericii.

Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, care ne-a introdus în noul mileniu, invitându-ne pe toți să înaintăm cu mult curaj în larg, ne îndeamnă să nu ne luăm ochii de la Cristos și să îl avem mereu drept scopul tuturor lucrărilor noastre și mereu alături de noi.

Duc in altum! Aceste cuvinte, care au constituit și motoul Sinodului nostru diecezan, răsună astăzi pentru noi și ne invită să ne aducem aminte cu recunoștință de trecut, să trăim cu pasiune prezentul, să ne deschidem cu încredere spre viitor: Isus Cristos este același, ieri și astăzi și întotdeauna (Evr 13,8).

Este el, Isus, care ne transmite și nouă același îndemn, este el, papa, păstorul suprem, care ne arată calea, căci nu este vorba de o doctrină, de o formulă magică anume, ce ne animă și ne va mântui, ci de o persoană, și certitudinea că ea ne inspiră: Eu sunt cu voi. Este Cristos prezent în Biserica sa, prezent între noi (...)

Sfântul Părinte ne dădea, în Novo millennio ineunte, o soluție, o cheie cu care trebuie să înaintăm cu mult curaj în noul mileniu. Care este această cheie?

Nu este vorba de a inventa un nou program. Programul deja există; este cel dintotdeauna extras din evanghelie și din tradiția vie. Este centrat, în ultimă analiză, pe Cristos însuși, pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară și pentru a transforma cu el istoria până la împlinirea sa în Ierusalimul ceresc. Este un program care nu se schimbă odată cu variația timpului și a culturii, chiar dacă ține cont de timp și de cultură pentru un dialog adevărat și o comunicare eficace. Acest program dintotdeauna este programul nostru pentru cel de-al treilea mileniu (Ioan Paul al II-lea, Novo millennio ineunte, 29). (...)

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, continuatorul programului deschis și trasat de marele papă Ioan Paul al II-lea, se îndreaptă într-un chip special spre noi, preoții, declarând în acest sens Anul Sfintei Preoții, de la 19 iunie 2009 la 11 iunie 2010, prin scrisoarea din 16 iunie 2009, cu scopul de a promova o angajare mai vie de reînnoire interioară a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică mai puternică și incisivă a lor în lumea de astăzi.

Pentru Sfântul Părinte, prioritatea priorităților este însăși viața preoților și marea lor misiune, căci de ea depinde viața Bisericii și a societății.

Folosindu-se de imaginea celui mai fermecător exemplu, sfântul Ioan Maria Vianney, de la a cărui naștere pentru cer s-au împlinit 150 de ani, Sfântul Părinte ne cheamă să descoperim, în lumina învățăturii și a vieții sale, că preoția este cu adevărat iubirea inimii lui Isus.

În această declarație a marelui sfânt, ne putem reaminti, cu gingășie și recunoștință, de darul imens pe care preoții îl constituie nu numai pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși, afirmă Sfântul Părinte în scrisoarea sa către toți frații săi întru preoție.

În lumina acestui exemplu, Sfântul Părinte îi vede pe toți slujitorii Bisericii, îi admiră pe toți cei dedicați cu fidelitate misiunii lor, îi amintește și-i înțelege pe cei care au trecut și trec prin atâtea încercări și suferințe, asemenea sfântului Ioan Maria Vianney, și se referă la cei care sunt ofensați ori împiedicați în demnitatea lor sau de-a dreptul persecutați până la mărturia supremă a vărsării sângelui. În toate aceste situații, bucurii, greutăți și încercări, ei rămân neîncetat prieteni ai lui Cristos, care a mers și stă înaintea lor și pe muntele fericirilor și pe Calvar.

Papa îi cheamă pe toți, chiar și pe cei care au uitat de identitatea lor și s-au îndepărtat de idealul sfânt al preoției și al slujirii, să se oglindească în figura luminoasă a marilor sfinți ai Bisericii, mai ales în exemplul sfântului Ioan Maria Vianney, care rămâne un punct de referință pentru toți și care îi poate ajuta să nu uite și să descopere, dincolo de orice greșeală ori slăbiciune, imensul dar pe care l-au primit de la Dumnezeu pentru lume. Parohul de Ars era conștient de slăbiciunile sale, dar a știut să rămână un păstor bun, un păstor după inima lui Isus, cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu poate să o acorde unei parohii și unul dintre cele mai prețioase daruri ale milostivirii divine. (...)

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Apelul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, care ne prezintă această imagine a marelui păstor de suflete, umil și răbdător, simplu și curajos, pătruns până în străfunduri de harul sfintei preoții, este mai mult decât un dar pe care Dumnezeu ni-l face în aceste zile pe care le trăim.

Cursurile pe care le-am considerat benefice pentru reîmprospătarea darului imens pe care l-am primit, cursuri ce vor începe în prima parte a lunii septembrie, vor să ne apropie de modelul nostru suprem, Cristos. El este icoana cea mai potrivită pentru a înțelege ce misiune și ce dar am primit.

Modelul cel mai aproape de noi, care ne poate ajuta să descoperim cine suntem, ce limite și slăbiciuni avem, care este calea de a ajunge zilnic mai aproape de inima lui Isus, care sunt modalitățile de a-i întâlni și cuceri pe oameni, ce metode ne sunt oferite pentru a-i ajuta pe oameni să se convertească și să-l regăsească pe Dumnezeu, este sfântul Ioan Maria Vianney; spre el ne cheamă să privim Sfântul Părinte papa Benedict, cel care l-a admirat și l-a urmat în drumul slujirii și preoției sale, așa cum mărturisește în scrisoarea pe care ne-a transmis-o la începutul acestui an preoțesc.

Mă bucur să știu că Editura "Presa Bună" Iași, prin grija părintelui consilier Cornel Cadar și a celor care îl ajută, ne-a oferit portretul acestui sfânt preot văzut atât de papa Ioan al XXIII-lea, la împlinirea a o sută de ani de la moarte, cât și de actualul Sfânt Părinte, la împlinirea celor 150 de ani de la moartea aceluiași sfânt patron al preoților.

Sfințiile voastre, vă adresez tuturor această sfântă invitație și vă exprim bucuria și dorința de a ne reîntâlni în seminarul în care ne-am pregătit și am fost confirmați în hotărârea de a fi slujitorii și prietenii de azi ai lui Cristos. (...)

Isus ne cheamă să revenim mai aproape de el, să-i împărtășim bucuriile și reușitele noastre, problemele și suferințele noastre, nereușitele și dezamăgirile noastre, preocupările și speranțele noastre. El vrea să ne vorbească direct. Veniți deoparte și vă odihniți puțin, ne cheamă el, cel care ne-a ales să-i fim apostoli, colaboratori și prieteni (cf. Mc 6,31).

Cu frățească dragoste,

Al vostru

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat