Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (XXVI)

În trei episoade anterioare: XI, XXII și XXV, am notat crâmpeie din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către ucenicul și colaboratorul său Timotei, în activitatea de evanghelizare.

În textul de față evidențiez câteva rânduri din Scrisoarea a doua a apostolului către același "copil iubit", prin care îl îndeamnă să-și însușească pasiunea pentru evanghelie. Sfântul Paul se afla în închisoare, la Roma. Presimțea că moartea i se apropie. De aceea, cuvintele sale seamănă cu acelea spuse "cu limbă de moarte". Paul, cel îndrăgostit de evanghelia mântuirii, vrea ca și ucenicul său să fie la fel.

Îi amintește: a) să reînflăcăreze darul lui Dumnezeu care se află în el, prin impunerea mâinilor sale de apostol; b) să nu se rușineze de a da mărturie despre Domnul nostru și nici de mentorul său, Paul, care se află în lanțuri pentru Isus; c) să accepte suferința, asemenea lui, pentru evanghelie, după puterea lui Dumnezeu care ne-a mântuit și ne-a chemat cu o chemare sfântă după planul său, și pentru harul dat în Cristos Isus, cel care a nimicit moartea și a făcut să strălucească viața și nemurirea prin evanghelia pentru care el, Paul, a fost predicator, apostol și învățător.

Isus însuși, "omul durerilor", i-a avertizat pe ai săi că în lume vor avea de îndurat multe, dar i-a și asigurat că Dumnezeu este cel atotputernic peste orice putere ostilă, care, în final, va fi înfrântă. Apostolul acceptă cu bucurie crucea în care se laudă, vestind cu entuziasm evanghelia, în pofida ironiilor pe care le are de înfruntat, pentru că știe în cine a crezut, fiind convins că prin Cristos va putea păstra "bunul încredințat".

Îl îndeamnă pe Timotei să ia ca normă "cuvintele sănătoase" și "iubirea care este în Cristos". Astfel va putea păstra integritatea evangheliei, "prin Duhul Sfânt care locuiește în noi". Menționăm că Timotei este prototip al oricărui ucenic credincios.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat