Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Rugăciune pentru unitatea creștinilor

Să fie una în mâna ta

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată în fiecare an între 18 și 25 ianuarie. Anul acesta, tema rugăciunii este inspirată din profetul Ezechiel (37,17): "Să fie una în mâna ta".

Punctul culminant al eforturilor pentru unitatea creștinilor este, cu siguranță, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, care se celebrează anual în luna ianuarie (18-25). Pentru această octavă, în fiecare an se elaborează texte speciale pe care le propune una dintre țările lumii. Dacă în anul 2008 aceste texte, având ca temă "Rugați-vă fără încetare", au fost propuse de către SUA, anul acesta a fost rândul Coreei să facă propunerea.

În fața despărțirii țării lor, Bisericile din Coreea au căutat inspirație în profetul Ezechiel, care a trăit și el într-o țară tragic dezbinată și care dorea unitatea pentru poporul său. Așa se face că tema acestui an este "Să fie una în mâna ta". Membrii grupului local din Coreea au observat că textul din Ezechiel avea asemănări surprinzătoare cu situația pe care o cunosc în țara lor dezbinată și cu aceea a creștinilor dezbinați. Cuvintele lui Ezechiel le dau speranța că Dumnezeu va reuni din nou poporul lor pentru a-l face unul singur, iar creștinii își vor vedea împlinindu-se visul unității.

Cum au luat ființă aceste texte? Grupul pregătitor internațional, având membri protestanți, ortodocși și catolici, precum și doi membri din grupul coreean, care au lucrat la proiectul inițial, s-a adunat, între 24 și 29 septembrie 2008, în Centre Notre-Dame du Roucas, o comunitate catolică primitoare cu vocație ecumenică din orașul francez Marseille, unde au lucrat la adaptarea textului.

Pentru a înțelege actuala situație ecumenică din Coreea, este necesar să cunoaștem istoria foarte specială a națiunii și a poporului coreean, un popor unit care are o vechime de 5000 de ani. În anul 1897 a fost întemeiată Coreea Imperială, care trebuia să marcheze începutul erei moderne în istoria țării. Între anii 1910 și 1945, Coreea a fost ocupată de trupele japoneze, însă coreenii n-au pierdut speranța și niciodată n-au încetat să lupte pentru recucerirea libertății lor. Eforturile și lupta lor au dus până la urmă la sfârșitul ocupației japoneze în anul 1945, o dată cu încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria reflectă bine soarta Coreei: prin poziția sa extrem de interesantă din punct de vedere geopolitic, a îndurat numeroase invazii și ocupații din partea marilor puteri mondiale.

În anul 1953, în urma unui crunt război, a fost semnat un armistițiu și astfel granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud devenea simbolul cel mai evident al istoriei tragice din Coreea.

Se vorbește despre zece milioane de familii despărțite de război și de consecințele sale. Recent, aceste familii au avut câteva posibilități de a se întâlni; însă cea mai mare parte dintre ele nu știe dacă membrii lor care locuiesc de cealaltă parte a liniei care desparte nordul de sud mai sunt sau nu în viață.

Zidul care desparte populațiile din nord și din sud pare greu de dărâmat. Însă ambele părți așteaptă și doresc reunificarea; coreenii speră într-o reunificare pașnică și într-o reconciliere a peninsulei coreene.

În acest an, toți cei care se vor uni în rugăciune în octavă vor avea o intenție, sper, și pentru unitatea acestui popor coreean atât de încercat.

Impulsionați de ideile creștinilor din Coreea, dar și conștienți de urgența unității creștinilor, continuăm să ne unim în rugăciune ecumenică. Astfel răspundem unei chemări a Bisericii exprimate atât de concret în enciclica Ut unum sint: "Toți credincioșii sunt chemați de Duhul lui Dumnezeu să facă tot ce le stă în putință ca să strângă legăturile de comuniune dintre toți creștinii și să se dezvolte colaborarea ucenicilor lui Cristos".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat