Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Mondială a Păcii

Combaterea sărăciei, construirea păcii

Ziua Mondială a Păcii a fost instituită la 1 ianuarie 1968 de papa Paul al VI-lea. Papa își exprima atunci convingerea că această propunere traduce aspirațiile instituțiilor care slujesc pentru instituirea și menținerea păcii, ale oamenilor care văd cât de necesară, dar și cât de amenințată este astăzi pacea în lume.

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XLII-a Zi Mondială a Păcii evidențiază semnificația legăturii dintre sărăcie și pace, analizând situația culturală, socială și politică legată de înfăptuirea păcii în lumea de azi, marcată de procesul globalizării.

Sărăcia este o dramă care încalcă drepturile a sute de milioane de persoane și adesea provoacă sau agravează conflictele între oameni. Papa invită la combaterea sărăciei, pentru ca astfel să se poată stabili pacea în lume. Și nu este vorba doar de sărăcia materială, ci și de celelalte forme de "marginalizare, sărăcie relațională, morală și spirituală".

Sfântul Părinte continuă cu o analiză a ambientelor legate de sărăcie: dezvoltarea demografică, bolile pandemice, sărăcia copiilor, legătura între dezarmare și dezvoltare, criza alimentară. În acest context, zidirea păcii are nevoie de o puternică "solidaritate globală între țările bogate și țările sărace, și în interiorul fiecărei țări".

Globalizarea elimină anumite bariere, dar poate crea altele noi. Marginalizarea săracilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului, de aceea "Biserica, «semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc» (Lumen gentium 1), va continua să lucreze până când vor fi depășite nedreptățile și neînțelegerile și se va ajunge la zidirea unei lumi mai pașnice și solidare".

Trebuie acordat, de asemenea, mai mult spațiu societății civile. Comerțul internațional și tranzacțiile financiare pot contribui la îmbunătățirea condițiilor generale, dar există și pericolul de a dezbina și marginaliza popoarele. Lupta împotriva sărăciei cere o cooperare atât pe plan economic cât și pe cel juridic.

Dar, în ultima instanță - încheie Benedict al XVI-lea - "lupta împotriva sărăciei are nevoie de bărbați și femei care să trăiască în profunzime fraternitatea", care să-și deschidă inimile spre nevoile săracilor și să facă tot ceea ce este posibil pentru a le veni în ajutor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat