Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Drapelul Uniunii Europene - inspirat din creștinism

Pe peluza din fața Palatului Europei din Strasbourg, un uriaș steag albastru, cu 12 stele aurii, adie în bătaia vântului. Steagul este prezent de la 1 ianuarie 2007 și în instituțiile din România. Puțini știu că cele 12 stele pe fond albastru au o simbolistică creștină.

Conform articolului IV, al. 1 din proiectul de Constituție europeană (care nu a intrat în vigoare), drapelul Uniunii Europene este un cerc format din 12 stele, pe fond albastru. Steagul apare pe aversul tuturor bancnotelor euro, iar stelele pe monedele euro, precum și pe permisele de conducere și pe plăcuțele de înmatriculare eliberate în țările membre ale UE.

"Cele 12 stele aurii pe un fundal albastru simbolizează popoarele Europei, iar cercul - uniunea lor. Numărul stelelor nu se schimbă, rămâne tot 12, simbolizând idealurile unității și armoniei și amintind de lunile anului și de semnele zodiacale", este notat pe situl oficial al Consiliului Europei.

Numărul de stele nu are legătură cu numărul de state membre ale Uniunii Europene. În afară de lunile anului și semnele zodiacale, numărului 12 i s-au atribuit și alte semnificații: orele de pe cadranul unui ceas, apostolii lui Isus, 12 cezari menționați de istoricul Suetonius, cele 12 table ale Legii romane.

Deși UE nu recunoaște oficial simbolistica creștină a drapelului, autorul proiectului inițial a declarat că s-a inspirat din cultul sfintei Fecioare Maria.

Adoptat inițial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul câștigător aparține lui Arsene Heitz din Strasbourg. În anii 1950 acesta era angajat la Consiliul Europei, în funcția de curier. Fiind în căutarea unei idei pentru drapel, organizația europeană a lansat un concurs. Unul dintre cele 20 de modele desenate de Heitz avea ca inspirație statuia din capela "Sacre-Coeur" din Paris: Fecioara Maria cu o coroană de 12 stele. În ziua în care catolicii sărbătoreau Neprihănita Zămislire, proiectul lui Heitz a fost adoptat în unanimitate.

În ultima carte a Sfintei Scripturi, Apocalipsul (12,1), se vorbește despre o femeie îmbrăcată în soare, care poartă pe cap o coroană cu 12 stele și are luna sub picioare. Conform interpretărilor tradiționale, femeia despre care se vorbește este sfânta Fecioară Maria.

Cât despre fundalul albastru, și acesta are legătură cu Fecioara Maria. Albastru este culoarea cerului, iar în cele mai multe picturi Maria apare cu o mantie albastră, simbol al lucrării Duhului Sfânt.

După Consiliul Europei, încetul cu încetul și celelalte instituții europene au adoptat drapelul. Astfel, în anul 1983, Parlamentul European a optat pentru acest simbol, iar în anul 1985, toți șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au adoptat drapelul oficial al Comunității Europene. De la începutul anului 1986, drapelul devine simbol al tuturor instituțiilor europene.

Respingerea simbolisticii creștine a drapelului din partea Uniunii Europene nu trebuie să mire. Se știe că și în textul Constituției europene, care a fost respins, nu apare cuvântul "Dumnezeu", sau "creștinism" și nici nu se face referință la rădăcinile creștine ale Europei, trezind reacții din partea Bisericilor creștine.

"Cu toate că din Constituția UE lipsește orice referire la rădăcinile creștine care stau la baza culturii tuturor națiunilor UE de astăzi - spunea Ioan Paul al II-lea în octombrie 2004 -, eu sunt sigur că valorile evangheliei vor inspira în continuare eforturile acelor oameni care sunt răspunzători de imaginea UE. Și sper ca Europa să păstreze această moștenire spirituală ca bază a unității ei".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat