Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ne-au scris de sărbători: Marta Odac (Timișoara); Viorica Făgărășan (București); Vasile Creța (București); Lenuța Lungu (Vulcan, HD); Surorile "Congregatio Jesu" (Câmpulung Moldovenesc); Mănăstirea Benedictină "Maica Unității" (Viișoara, NT); pr. Dominic Hîrja (București); pr. Ioan Pop (Lugoj).

Vă mulțumim și vă răspundem cu o parte din urarea pr. Eugen Budău: "Aho, aho, de sărbători / Vă aduc zeci de urări. / Decalogul neuitat / În urare aplicat. / În viață cu Dumnezeu / Să călătoriți mereu".

* Codruț I. (București). "Am observat, de-a lungul anilor, că bucuria de a dărui este mult mai mare și mai profundă decât cea de a primi. Nimic nu se compară cu acest sentiment de fericire care se revarsă în sufletul tău atunci când știi că poți aduce în sufletul cuiva surâsul iubirii și al speranței renăscute. Circulă tot mai des scuza: «Eh, am da și noi, dar acum nu ne putem permite, poate mai târziu, când vom avea mai mult». Dacă așteptăm să devenim bogați ca să dăm și altora, vom aștepta mult și bine, căci oricât am avea nu ne va mulțumi și vom dori tot mai mult. Dumnezeu nu vrea să dăm din prisosul nostru, ci din puținul nostru, atât cât avem. Ne întrebăm uneori: oare Dumnezeu ne cere totul, chiar și ceea ce nu avem? Dacă, de pildă, timpul nostru este extrem de prețios și totuși dăruim o fărâmă din el și unui semen care are nevoie să fie ascultat, nu este acesta un dar? Un surâs pe care-l oferi cuiva, o vorbă bună, de încurajare, făcută cuiva care are nevoie de ea nu sunt, de asemenea, daruri de care poate noi, nu ne bucurăm. Tocmai de acolo de unde noi înșine nu avem ni se cere să dăm".

Scrisoarea dv. ne-a amintit de pilda cu tânărul bogat, care nu a putut renunța la bogăție ca să-l urmeze pe Isus. Era dependent de averea lui care-i dădea o fericire iluzorie și efemeră. Am observat cu toții cum în preajma sfântului Crăciun se fac daruri, se mai fac și acte de caritate. Descoperim, deodată că mai există pe lume bătrâni bolnavi sau orfani. Le ducem daruri. Apoi totul trece, iar cei care au fost "răsfățați" de sărbători sunt repede uitați până în anul următor. Cât egoism din partea noastră! Ce-ar fi dacă și Tatăl ceresc, care ni l-a dăruit pe Isus, după câteva zile ni l-ar lua înapoi? El ne-a făcut această bucurie care va dura mereu, ca noi să nu fim singuri. De ce nu încercăm și noi să facem din fiecare zi din viața noastră o zi de Crăciun, o zi a bucuriei împărtășită cu ceilalți, încercând să ne amintim mereu de cei care au nevoie de noi. Dv. aveți dreptate când spuneți că Dumnezeu care, dăruindu-ni-l pe Isus, ne-a dăruit totul, ne cere și nouă să fim generoși cu cei de lângă noi. Depinde doar de noi, dacă dorim să-i urmăm exemplul sau să procedăm ca tânărul bogat din Noul Testament.

* Mariana Ghergu (Iași). "Am participat cu mare bucurie la serbarea copiilor de la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineret «Don Bosco». O întâlnire emoționantă a copiilor cu adulții. A noastră, a tuturor, cu pruncul Isus. Un prilej de a arăta adevărata semnificație a Crăciunului și de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul său. S-a cântat, s-au recitat poezii, s-au împărțit daruri. M-au fascinat, încă o dată, candoarea și spontaneitatea copiilor în timp ce recitau sau cântau. Momente de har și de reîntoarcere în timpul acestei vârste de aur a copilăriei. Redeveneam, astfel, noi înșine copii, bucurându-ne împreună cu ei de aceste minunate clipe de har. O atmosferă încărcată de iubire și de bunătate. Dar oare nu este aceasta adevărata semnificație a Crăciunului? Îmi vin în minte cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: "Copiii înțeleg mai ușor misterul Crăciunului, acest mister atât de profund încât nici ca adulți nu îl înțelegem în toată plenitudinea lui. Pentru a gusta Crăciunul trebuie, într-o oarecare măsură, să rămânem mereu copii, asemenea celor pentru care - așa cum spunea Isus - este făcută împărăția cerurilor. Să fim acei copii buni, căci numai copiii buni înțeleg Crăciunul. Și adulții înțeleg Crăciunul atunci când se aseamănă copiilor buni. Crăciunul e, înainte de toate, sărbătoarea bunătății adevărate. Isus s-a făcut copil ca să ne învețe ce-nseamnă bunătatea. Acea bunătate care constă în a-i iubi pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și pe toți oamenii de pe pământ. Vă mulțumesc, copii că, alături de voi, la această serbare, am redevenit, fie și pentru o clipă, acel copil bun atât de iubit de Dumnezeu. Și cred că fiecare adult a trăit acest sentiment. Fie ca această clipă să dureze o veșnicie".

Vă mulțumim pentru scrisoarea emoționantă pe care ne-ați trimis-o, împărtășindu-ne și nouă acea bucurie unică pe care ați trăit-o alături de copii. Ne dorim ca toți adulții, fie părinți sau nu, să vadă în copii un mijloc de a se apropia mai mult de Isus Cristos și de a urma calea lui, căci copiii sunt fiii predilecți ai lui Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat