Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Contrabasistul de la operetă

Multe sunt încercările prin care poate trece un om. Când însă vorbim de familie, ele devin și mai multe dacă în acea familie lipsește iubirea. E ca și cum de la încheietura mâinii sau a genunchiului ne-ar lipsi lichidul specific și ar rămâne os pe os. Orice mișcare înseamnă o durere profundă. Și totuși cât de ușor lăsăm iubirea la o parte!

Am visat și încă mai visez la iubirea perfectă, dar oare există? Experiența de până acum m-a învățat că, nouă, oamenilor, iubirea perfectă ne este imposibilă. Singur Dumnezeu este cel pentru care iubirea desăvârșită este posibilă. Ne-a arătat-o în Fiul său, Isus Cristos, ne-a arătat-o atunci când ne-a creat și ne-o arată ori de câte ori, cu umilință, îi cerem iertare în scaunul de spovadă.

Da, am visat la o familie perfectă, la o iubire perfectă, în compania unei soții perfecte. Dreptate avea însă cine a spus că "iubirea e oarbă". Oarbă a fost și atunci când am descoperit-o eu! Încă mă văd privind în gol, cu gândul doar la ea. Încă îmi mai amintesc de planurile noastre de nuntă, de lista interminabilă de invitați, de meniul exclusivist pe care ni l-am dorit și mai ales de unicitatea nunții pe care am plănuit-o.

M-am căsătorit însă cu un om și acest om este soția mea; cu limite, cu perioade triste, dar și cu momente pline de exuberanță, cu farmec, dar și cu oboseală, cu elan, dar și cu indiferență, cu gingășie, dar, la nevoie, și cu duritate.

Am idealizat-o! Probabil când eram mic mi-a lipsit iubirea mamei. Nu știu și nu pot să o învinuiesc! Vorbesc în necunoștință de cauză! Mi-am dorit mult să iubesc cu adevărat pe cineva, o fată, una pe care să o pot cere apoi în căsătorie. Și Dumnezeu mi-a oferit-o, dar nu să o stăpânesc, ci să o iubesc.

Așadar, iubirea noastră a fost mare și sinceră, asemenea iubirii tuturor tinerilor care se căsătoresc. Nunta nu a ieșit nici pe departe așa cum o plănuisem, dar ne-am consolat cu iubirea noastră. Și așa am început viața de familie fericiți.

Au urmat apoi copiii. Am lucrat împreună pentru casa pe care o avem și în care locuim. Am hotărât împreună multe lucruri, iar viața ne părea fericită.

Dar a venit o vreme când, nu știu, nu reușesc să-mi explic de ce, dar nu ne mai înțelegeam. Nimic nu mai mergea între noi. O simțeam rece și mă simțea rece. Era ceva inexplicabil, ceva pentru care nu eram pregătiți, o criză. O să-i spun așa, pentru că altfel nu o pot numi, o situație dificilă, în urma căreia mulți poate ar divorța. Noi nu am făcut-o și bine am făcut.

În această așa-zisă criză, într-o seară, am ales să mergem la operetă. Nu o făcusem niciodată. Cum să merg, chiar mă plictisea! Mi se părea bizar să stai să-ți țipe cineva în urechi atât timp cât poți face și altceva mult mai util. Această alegere însă avea să însemne ieșirea noastră din criză.

Aveam bilete în primul rând. La un moment dat, cineva din sală a venit la soția mea și a rugat-o să-i ducă un buchet cu flori dirijorului. De emoție, soția mea l-a dus contrabasistului. Când acesta a primit buchetul, soția mea i-a văzut degetele mâinii stângi adânc săpate din cauza coardelor. Întorcându-se, mi-a spus în șoaptă: "S-a rezolvat! Am înțeles!".

La ieșire mi-a spus că au uimit-o degetele contrabasistului. Cât efort face contrabasistul! Până la a-și lăsa degetele brăzdate de coardele contrabasului și ce bine se armonizează cu celelalte instrumente! Nu putea să-și scoată din minte acele degete "lucrate" și, sincer, de atunci, împreună, am hotărât să continuăm să lucrăm la iubirea noastră. Am învățat că este nevoie de efort în fiecare zi, chiar dacă suntem sau vom mai continua să îmbătrânim. (Mihai)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat