Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfântului Paul -

Paștele (paulin) din ianuarie

Dacă la sfârșit de an calendaristic se face un bilanț și sunt constatate atât câștiguri cât și pierderi (de timp!?), este ușor de observat că aproape toată luna ianuarie din fiecare an nou stă sub imperiul urărilor de bine, cu accent exagerat pe succesul și realizările de dorit. Altfel spus, este vizat câștigul. Dar tot în ianuarie, de această dată parcă mai abitir (dată fiind și imaginea ce domină calendarul romano-catolic editat de "Presa Bună"), este prezentă, pe itinerarul nostru de străbătut împreună cu sfântul Paul, un fel de "poticnire" a "personajului" din centrul atenției noastre (vezi 25 ianuarie!). Zelos și lansat (ca oricine la început de drum), i se întâmplă ceva. Și încă ceva decisiv. Căci după ce se ridică...

În unul dintre fragmentele autobiografice - este vorba de Gal 1,15-16 - apostolul Paul (căci despre el este vorba) menționează evenimentul decisiv de pe drumul Damascului, recunoscând în el o dublă semnificație: descoperirea lui Isus ca Fiu al lui Dumnezeu și primirea misiunii sale speciale, cea îndreptată spre neamurile păgâne. Interesant este că nu face nici o referire la Lege, cea care domina până atunci centrul preocupărilor sale. Aceasta este uitată chiar din momentul în care trece de la atitudinea de persecutor plin de zel pentru tradițiile strămoșești la o aderare de neclintit la tot ceea ce înseamnă Cristos. În schimb, într-un alt pasaj autobiografic (Fil 3,7-11), în care este interpretată în sens existențial aceeași trecere, Legea este menționată, dar pentru a sublinia totala diferență de viziune: mai înainte, pentru el însemna un "câștig", pentru ca apoi să nu fie decât o "pierdere", în comparație cu noul și adevăratul câștig ("cunoașterea lui Cristos"). Se poate observa chiar un accent emotiv care dă de gol incisivitatea experienței trăite. Nu este vorba de o încrâncenare în noua sa poziție, ci, dimpotrivă, de o regăsire, o redimensionare și o relansare, ca după o eșuare inevitabilă, din care se iese refăcut.

Intră în discuție, de fapt, ideea fundamentală pentru orice experiență cu adevărat hotărâtoare în sens creștin. Potrivit lui Paul, este vorba de un fel de a muri împreună cu Cristos, pentru a învia împreună cu el la o viață nouă. Dacă evenimentul de pe drumul Damascului poate fi considerat sau nu drept paștele paulin, rămâne de stabilit conform cu criteriile de apreciere avute în vedere. Sigur că referirea la sacramentul Botezului nu este în discordanță cu transformarea persecutorului (de altfel botezat în cel mai scurt timp) în apostol. Dar exprimarea - dacă ar fi să redăm complexitatea momentului analizat doar prin termenul "convertire" - poate fi, într-o anumită măsură, deficitară. Și asta pentru că, fie ne ducem cu mintea la gesturi impuse în anumite cercuri (ecleziale?), cum ar fi scuipatul într-o anumită direcție pentru a simboliza ruptura cu "religia" în care s-a trăit mai înainte și care și-ar avea centrul în acea direcție, fie ne lăsăm să alunecăm spre domeniul strict al moralei, în care revizuirile și revenirile sunt numaidecât necesare. Uneori la 180 de grade.

Or Paul nu a scuipat în nici o direcție. Nici nu a trebuit să se rotească. A rămas atașat de iudei (neamul său) și nu i-a condamnat niciodată. A încercat să-i determine în diferite feluri să ajungă la Cristos. S-a exprimat în sensul că ar fi capabil de orice sacrificiu, numai să-i știe mântuiți. Dar, atât pentru ei cât și pentru noi, a prezentat mereu ca necesară o experiență profundă, de tipul celei trăite de el (pe drumul Damascului?) în sensul de a muri și a învia împreună cu Cristos.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat