Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea preoților români

Preoții din Dieceza de Iași aflați în Italia pentru asistența pastorală a credincioșilor catolici români s-au întâlnit la Roma în zilele de 3 și 4 decembrie 2008.

Lucrările au debutat prin cuvântul PS Aurel Percă. După salutul inițial, Excelența sa și-a exprimat bucuria revederii celor 21 de preoți participanți. A fost transmis salutul PS Petru Gherghel, care a intervenit și telefonic, trimițând binecuvântarea sa.

Mons. Anton Lucaci, coordonator al pastorației migranților catolici români din Italia, după ce a prezentat specificul misiunii sale de reprezentant în fața Bisericii italiene, a abordat tematica "integrării" românilor în structurile parohiilor italiene, așa cum e gândită de Conferința Episcopală Italiană.

Au intervenit rând pe rând toți preoții prezenți. Din prezentările făcute au reieșit mai multe aspecte. Întâi de toate, o ușoară dificultate în ceea ce privește acomodarea cu stilul pastoral italian, dat fiind că mulți preoți români sunt angajați în parohiile italiene. Mai apoi, problematica "integrării", care potrivit documentelor Bisericii trebuie să fie liberă, spontană și graduală. Este nevoie de o cale de mijloc. Pe de o parte, grija pentru păstrarea valorilor și tradițiilor culturale și religioase moștenite. Pe de altă parte, favorizarea integrării, cel puțin pentru copiii născuți în Italia, cei ce formează a doua generație de migranți.

S-a accentuat necesitatea împrumutării inițiativelor pastorale pozitive din comunitățile italiene și adaptarea lor la specificul migranților români.

Întâlnirea s-a încheiat cu organizarea celor două decanate, instituite pentru a facilita schimbul de experiență în domeniul pastoral și comuniunea sacerdotală. Decanatul Italiei de nord are în componență 11 preoți și cuprinde localitățile: Torino, Padova, Milano, Verona, Cremona, Monfalcone (Gorizia) și Bologna. Decanatul Italiei centrale și de sud are zece preoți români și e constituit din localitățile: Prato, L'Aquila, Roma, Palestrina, Ladispoli și regiunile Sardegna și Sicilia. Au fost propuși și cei doi decani: pr. Isidor Iacovici pentru decanatul Italiei centrale și de sud, și pr. Ionel Jicmon pentru decanatul Italiei de nord.

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat