Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de diaconi

Șase studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi în ziua de 8 decembrie 2008, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

După ani de studiu, rugăciune și așteptare, pentru șase studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a venit și ziua mult așteptată a consacrării întru diaconat. Tinerii hirotoniți s-au aflat în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2008 în exerciții spirituale, timp în care au avut ocazia să mediteze la taina de care urmau să fie făcuți părtași. Exercițiile au fost ținute de pr. Mihai Mărtinaș, în casa de reculegere de la Horpaz (Iași). În seara de 7 decembrie 2008, candidații la ordinul diaconatului au făcut și profesiunea de credință în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași în fața PS Petru Gherghel, a pr. rector Wilhelm Dancă, a preoților profesori și a colegilor seminariști.

Liturghia a început cu procesiunea solemnă din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat 83 de preoți. La celebrare au participat și numeroase persoane consacrate, din țară și străinătate, părinți și rude ale diaconilor, precum și mulți credincioși. La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat o scurtă rugăciune Maicii Domnului, după care i-a salutat pe toți cei prezenți la eveniment. După vestirea evangheliei, pr. rector i-a chemat pe nume pe candidați, dând mărturie personal, alături de profesorii din Seminar, despre faptul că au fost găsiți vrednici.

În cadrul omiliei, episcopul a vorbit despre sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, accentuând rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară, prin acel "da" pe care l-a spus îngerului Gabriel, devenind un model de curaj și dăruire. Vorbind despre importanța treptei diaconale, Excelența sa a evidențiat rolul aparte al diaconului în cadrul Bisericii. Cei care primesc ordinul diaconatului lucrează mereu în colaborare cu păstorul diecezei și cu ceilalți preoți, pentru a edifica poporul lui Dumnezeu. Prin vestirea cuvântului, prin administrarea unora dintre sacramente, prin celebrările la care vor lua parte, ei devin slujitori apropiați ai episcopului. La sfârșitul omiliei, Preasfințitul i-a îndemnat pe cei șase tineri să aibă disponibilitate totală și reînnoită față de Dumnezeu și față de aproapele, fără calcule inutile și fără zgârcenie.

După omilie a urmat ritualul propriu-zis al consacrării întru diaconat prin rugăciunea de consacrare și prin impunerea mâinilor episcopului. Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Noii diaconi, care vor activa în Dieceza de Iași, sunt: Iosif Bălteanu (Butea), Claudiu Cocuț (Tețcani), Marius Enășel (Bacău "Sfântul Nicolae"), Felician Hîrja (Hălăucești), Răzvan Mătășel (Roman "Fericitul Ieremia Valahul") și Iulian Roca (Bacău "Fericitul Ieremia Valahul").

În aceeași zi de 8 decembrie 2008, Ciprian Farcaș din Parohia Lespezi (Bacău) a fost consacrat diacon, în catedrala "San Zeno" din Pistoia (Italia), prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Excelenței sale Mons. Mansueto Bianchi, episcop de Pistoia.

În ziua de 13 decembrie 2008 a avut loc la Roma sfințirea întru preoție a tânărului Claudiu Ciobotariu, în cadrul ordinului iezuit, consacrator fiind PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Pr. Ciobotariu, originar din Satu Mare, a fost responsabil al bibliotecii Centrului Cultural "Xaverianum" din Iași.

Sebastian Vârgă, originar din Mircești (Iași), a fost consacrat diacon la 22 noiembrie 2008, de către PS Cornel Damian, în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Cioplea (București).

Gabriel Farțadi, din Parohia Faraoani (Bacău) a fost sfințit diacon în catedrala "Santa Maria del Fiore" din Florența, duminică, 12 octombrie 2008, prin impunerea mâinilor ES Claudio Maniago, episcop auxiliar de Florența.

Liviu Crișmaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat