Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (XVII)

Râvna pentru "omul nou"

"Lăsați-vă de purtarea de mai înainte, de omul cel vechi supus putrezirii din cauza poftelor amăgitoare. Înnoiți-vă spiritul minții voastre și îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după [asemănarea lui] Dumnezeu îndreptate și în sfințenia adevărului" (Ef 4,22-24).

Scrisoarea către Efeseni conține "sinteza cea mai vastă a învățăturii sfântului Paul", aceea a suveranității universale a lui Cristos, același pentru toți, fie evrei, fie păgâni, creator al unicului popor al lui Dumnezeu, Biserica, trupul său tainic.

În prima parte, cea doctrinară, apostolul prezintă descoperirea misterului lui Cristos (primele trei capitole): Cristos s-a jertfit pentru mântuirea tuturor; partea a doua, cea morală (celelalte trei capitole), se referă la trăirea misterului lui Cristos în Biserică, cu grijă pentru unitatea ei, în diversitatea carismelor, descrisă în capitolul al patrulea.

Un contrast grăitor este evidențiat prin omul cel vechi, al păcatului, și omul cel nou, creat după asemănarea lui Dumnezeu, în dreptate și în sfințenia adevărului. Pentru această devenire este necesară îndepărtarea falsității ("fiecare să spună fratelui său adevărul" - 4,25), iertarea ("să nu apună soarele peste mânia voastră" - 4,26), munca cinstită ("cel care a furat să nu mai fure" - 4,28) și renunțarea la orice vorbă rea (4,29).

Cu inimă mare de adevărat duhovnic, apostolul îi îndeamnă pe fiii săi sufletești: "Fiți imitatorii lui Dumnezeu ca niște copii iubiți, și trăiți în iubire, după cum și Cristos ne-a iubit pe noi și s-a oferit lui Dumnezeu pentru noi ca ofrandă și jertfă de bună mireasmă" (5,1-2).

A trăi în iubire, scrie apostolul, este sinonim cu a umbla ca fii ai luminii, în bunătate, dreptate și adevăr. Fiii luminii nu abuzează de vin "în care este desfrânare", ci, "aduc mulțumiri lui Dumnezeu Tatăl, în rugăciuni și psalmi, în numele Domnului nostru Isus Cristos" (5,20).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat