Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Sindromul metabolic (III)

Cum putem trata sindromul metabolic?
Sindromul metabolic este o afecțiune ce necesită tratament de lungă durată. Alimentația inadecvată și lipsa exercițiului fizic sunt elementele de bază ale factorilor de risc. S-a demonstrat că schimbarea stilului de viață și tratamentul medicamentos scad semnificativ riscul apariției complicațiilor sindromului metabolic. Monitorizarea constantă a tensiunii arteriale, a colesterolului, a trigliceridelor și a glicemiei sunt esențiale pentru depistarea sindromului metabolic. Chiar dacă vă simțiți bine ați putea avea un risc crescut de evoluție către sindromul metabolic. Este important să mergeți la medic și să urmați sfaturile acestuia.

Ce înseamnă schimbarea stilului de viață?
- să aveți grijă ce și cum mâncați
- să faceți exercițiu fizic
- să renunțați la fumat
- să reduceți aportul de alcool

1. Dieta
Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe și cu un conținut redus de grăsimi (maxim 30% din aportul caloric zilnic) reduce semnificativ riscul cardiovascular.

Carnea, peștele și ouăle
Carnea, ouăle și peștele conțin proteine, elemente fundamentale, indispensabile întreținerii organismului nostru. Acestea conțin însă și grăsimi ascunse, greu de măsurat, ceea ce îngreunează controlul cantității.
Limitați consumul de ouă. Evitați slănina, jumările și carnea prăjită. Evitați, de asemenea, măruntaiele de vită: sunt alimentele cele mai bogate în colesterol. Evitați alimentele tip "fast food": ele sunt bogate în grăsimi saturate.
Preferați carnea de pasăre fără piele. Preferați peștele pregătit la cuptor sau ciorbă de pește.

Lactatele
Consumați lactate (brânză, lapte, iaurt) cu conținut redus de grăsimi.

Legumele
Alimentația dv. trebuie să conțină cât mai multe legume (roșii, salată, varză, morcovi, gulie, țelină, conopidă, sfeclă etc.). Surse de fibre și vitamine, ele conțin, de asemenea, și minerale (calciu, magneziu, potasiu) indispensabile formei dv. fizice. Începeți mesele cu o supă de crudități. Mâncați cel puțin o legumă la fiecare masă.

Produsele de panificație sau din cereale
Aceasta înseamnă pâinea, pastele făinoase, preparatele din cereale, mămăliga, porumbul fiert, cartofii fierți sau copți, ovăzul fiert, orezul și toate legumele uscate (fasole, linte etc.). Pe acestea le puteți consuma, dar cu măsură. Controlați garniturile și modul de preparare: evitați cartofii prăjiți, untul pe pâine, uleiul peste orez.

Zahărul și produsele zaharoase
Nivelul trigliceridelor sangvine este foarte sensibil la conținutul de zahăr al alimentației. Fiți atenți la consumul de dulciuri. Evitați produsele de patiserie, înghețata, prăjiturile, ciocolata, fructele uscate. Preferați fructele proaspete (până la 3/zi) și băuturile dietetice (fără zahăr sau alți îndulcitori).

Băuturile
Toate băuturile alcoolice cresc nivelul trigliceridelor. Se poate accepta o consumație foarte redusă (de exemplu: un pahar de vin pe zi). Evitați băuturile și sucurile de fructe bogate în zahăr sau băuturile carbogazoase.

Câteva "trucuri" suplimentare
Mâncați încet, nu vă grăbiți. Nu mâncați mai mult decât este necesar. Nu faceți cură de slăbire bruscă. Adresați-vă medicului pentru a stabili cât trebuie să slăbiți și în cât timp.
Atunci când faceți cumpărături, citiți cu atenție etichetele produselor. Ingredientele sunt menționate, cu cantitatea corespunzătoare conținută. Dacă mai multe ingrediente bogate în grăsimi (cum ar fi uleiul, untul sau carnea) sunt în capul listei, evitați aceste produse.
Gătiți fără a folosi grăsimi și evitați toate alimentele prăjite. Pentru a da gust alimentelor dv., folosiți suc de lămâie, muștar, piper, usturoi, ceapă, condimente, ierburi aromatice.
Reduceți pe cât posibil consumul de sare.

2. Exercițiul fizic
Mersul pe jos zilnic (30-45 minute) este extrem de important pentru reducerea riscului cardiovascular și pentru reducerea greutății corporale.

3. Tratamentul medicamentos
Stilul de viață este foarte important, dar, de asemenea, este important să luați toate medicamentele prescrise de medic, în fiecare zi, pe durata de timp indicată de medicul dv.

Dr. Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat