Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Tabără interculturală
La Sucevița s-a desfășurat, în perioada 15-26 iulie, o tabără interculturală organizată de Centrul Diecezan Caritas Iași, acțiune ce face parte din proiectul "Franța-România: concurs între două culturi", proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul de Tineret al Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului din România. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația franceză "Fondation d'Auteuil", partener al Centrului Diecezan Caritas Iași încă din anul 2000. Împreună cu această fundație, s-au mai realizat trei astfel de schimburi de experiență în anii 2003, 2006 și 2007. În acest an, beneficiarii au fost 11 tineri francezi din Maison Saint Martin - Fondation d'Auteuil și 12 tineri români din două centre de plasament din Iași: Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" al Centrului Diecezan Caritas Iași și Centrul de Plasament "Cămin "La Salle"" al Congregației "Frații Școlilor Creștine".

Campus unitar
Sub motoul "Plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruiți în rugăciune" (Rom 12,12), membrii Acțiunii Catolice din România s-au reunit la Mănăstirea Carmelită de la Snagov, în perioada 27 iulie - 1 august, pentru primul Campus Unitar Național cu tema: Acțiunea Catolică - o mare familie în slujba Bisericii. Au participat 110 reprezentanți ai celor trei sectoare de vârstă din cele cinci asociații membre (Asociația Tineretului Român Unit, filiale Blaj, Cluj și Oradea, AGRU mitropolitan și Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași) și din ASTRU Lugoj, asociație în curs de aderare la federație. Programul campusului a inclus momente de formare, vizionări de filme, discuții, rugăciuni, drumeții, meditații, laboratoare tematice. S-a organizat și o colectă de sprijinire a unor credincioși din comunitățile catolice din satele Răchiteni, Tămășeni și Adjudeni, din Dieceza de Iași, afectate de inundațiile de la sfârșitul lunii iulie.

Nou custode
Pr. Leon Budău a fost ales miercuri, 30 iulie, noul custode al Custodiei Ordinului Fraților Minori Capucini din România în cadrul capitulului electiv al custodiei care s-a desfășurat în perioada 28-31 iulie la Onești, în sala "Sfântul Padre Pio" a Conventului "Fericitul Ieremia" din Onești. La alegerea noului custode au participat 23 de frați cu profesiune solemnă, adică toți frații cu drept de vot. Pr. Leon Budău este originar din Galbeni (BC) și s-a născut la 15 august 1971 la Bacău. La 15 decembrie 2001 a fost sfințit preot la Onești, de ep. Aurel Percă. Din anul 2004 până în momentul alegerii a fost guardian și formator al comunității studenților din Roman.

Profesiuni
În Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț a avut loc, miercuri, 6 august, profesiunea perpetuă a două surori din Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor": sora Andreea Anti și sora Monica Gabor, născute în Butea. În filiala Iazu Vechi a Parohiei Săveni, sr. Dorina Balan, din aceiași congregație, a făcut profesiunea solemnă, duminică, 24 august. În biserica "Fer. Ieremia" din Bacău, trei tinere - Ana Horvat, Felicia Barticel, Lucia Bulai - au făcut profesiunea perpetuă în cadrul Congregației Slujitoarele Maestre Pie Venerini în ziua de duminică, 24 august.

Reculegere
Mănăstirea Carmelită din Luncani, jud. Bacău, în perioada 1-4 august, a găzduit exercițiile spirituale la care au luat parte 55 de membre ale Institutului Secular al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, din Dieceza de Iași, dar și din alte zone ale țării. Asistența spirituală (meditații, colocvii și sfintele Liturghii) a fost oferită de pr. Iosif Dorcu și de pr. Anton Despinescu. Primul și-a axat temele meditațiilor pe texte din Sfânta Scriptură și euharistie, al doilea, pe texte pauline (Rom 8 și 1Cor 11-15) și pe spiritualitatea tereziană (simfonia iubirii divine în creație).

Admitere
Admiterea la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Facultatea de Teologie Pastorală, se va desfășura în perioada 15-21 septembrie, susținerea interviului (probă eliminatorie) va fi la 22 septembrie, susținerea probelor va fi în zilele de 23 și 24 septembrie; iar rezultatele se vor afișa la 25 septembrie. Detalii suplimentare despre actele necesare, materiile de examene și bibliografie pot fi solicitate de la secretariatul institutului: Str. Ștefan cel Mare, 268/B, 611040-Roman, jud. Neamț; tel. 0233/743955; fax 0233/743847; e-mail: secretar.itrcf@itrcf-roman.ro; www.itrcf.ofmconv.ro.

Promotor al cărții
A trecut la cele veșnice Gheorghe Bulai din Nicolae Bălcescu, la 17 august, un om care, înainte de evenimentele din 1989, riscându-și libertatea, a ajutat la tipărirea la Bacău a calendarelor catolice pentru toată țara, iar împreună cu pr. Ioan Ciuraru, a lucrat la tipărirea cărților religioase. În tipografia de la Buzău, s-a implicat în tipărirea unor cărți, precum Carte de rugăciune, Catehismul și colecția de cântece religioase Extras. De asemenea, a ajutat mult la punerea pe picioare a Tipografiei "Presa Bună" din Iași. S-a născut la 1 septembrie 1951. Deși își dorea mult să fie preot, nu a reușit din cauza timpurilor de atunci. S-a căsătorit în anul 1975 și a avut nouă copii. Înmormântarea a avut loc marți, 19 august, la Nicolae Bălcescu, cu participarea unui număr mare de credincioși, colegi de serviciu, prieteni și cunoscuți. Liturghia a fost prezidată de pr. Iosif Comorașu, alături de care au concelebrat preoții Cazimir Budău, Pavel Butnariu, Ciprian Budău și pr. paroh Gheorghe Cojocaru. Una dintre fiicele sale, Ana-Maria, îi va continua munca de răspândire a cărților bune, fiind călugăriță la Fundația "Fiicele Sfântului Paul" din București.

Pe scurt
- 3 august: Concert de orgă susținut de Julian Bewig din Germania în catedrala nouă din Iași
- 13 august: Impresii misionare din viața copiilor din Kenya prezentate de părintele misionar Isidor Mârț la Tomești în cadrul întâlnirii membrilor Asociației Misionare "Inimă de Mamă"
- 23 august: Sfințirea noului clopot al bisericii din Târgu Trotuș, de către PS Aurel Percă.

Transferări și numiri
Prin decret episcopal, începând cu 1 septembrie, PS Petru Gherghel a stabilit:
- transferări de parohi: pr. Iosif Demeter - Cleja "Sf. Francisc din Assisi" , pr. Ioan Păcurici - Văleni, pr. Iosif Mărtinaș - Vizantea;
- numiri de parohi: pr. Cristian Chinez - Luncași, pr. Iulian Ceobanu - Moara, pr. Petru Antonică - Focuri, pr. Petrică Butnariu - Roznov;
- numiri speciale: pr. Mihai Budău jr. - director al Spitalului din Barticești, pr. Marius Adam - director adjunct Centrul Diecezan Caritas Iași, pr. Iosif Tiba - formator la Institutul Teologic Iași;
- misiuni în străinătate: în Italia: pr. Adrian Chili - Dieceza Porto-Santa Rufina, pr. Claudiu Ianuș - Dieceza de Padova, pr. Pavel Antăluțe - Dieceza de Prato, pr. Laurențiu Ignat - Dieceza de Torino, pr. Claudiu Bereș - Dieceza de Agrigento, pr. Valentin Aenoaei - Dieceza de Gorizia, pr. Ioan Bișog - Dieceza de L'Aquila, pr. Iosif Lucaci - Dieceza de Vicenza, pr. Ciprian Ghiurcă - Dieceza de Concordia-Pordenone, pr. Marius Catrințașu - pregătire misionară; în Ungaria: pr. Felix Măriuț - studii și pastorație - Budapesta, pr. Andrei Varga - studii și pastorație - Budapesta; în Germania: pr. Victor Solomon - Arhidieceza de Köln.
Pr. Lucian Adam notat în revista din numărul trecut la Roman "Isus, Bunul Păstor" este vicar la Gioseni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat