Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Misiunea de a aprinde o flacără

Vacanțele trec mereu foarte repede! Pentru unii elevi acest lucru este o salvare, pentru alții însă este o "tragedie". În această vacanță mulți elevi mi-au spus: "Părinte, de abia aștept să înceapă școala, deoarece acasă mă plictisesc". Mai trist era când mi se spunea: "Vreau să înceapă școala, pentru că stau tot timpul singur acasă... mama și tata nu au venit din Italia (Spania, Irlanda etc.)". Bine-meritata vacanță este ocazie de odihnă pentru trup și pentru spirit, relaxare a întregii persoane în urma unei perioade de efort și întărire pentru ceea ce urmează să vină! Exact, deoarece după vacanță, vrem nu vrem, vine din nou școala!

În luna septembrie școala revine din nou în atenția tuturor. Încep pregătirile intense, emoțiile, temerile, planurile și ... se pornește din nou la drum! Dar cum se începe acest drum? Depinde de fiecare persoană în parte: elev, părinte și profesor. Școala este din ce în ce mai mult subiect de polemici, de acuze și de reproșuri și poate se uită foarte ușor care este menirea ei: să educe! A educa, după cum spunea Plutarh, nu înseamnă a umple un sac, ci a aprinde o flacără. E mult mai ușor să predai o materie decât să educi, deoarece pentru a preda este de ajuns să știi, dar pentru a educa trebuie să fii! Tinerii au nevoie de modele mai mult decât de teorii, își astupă urechile la "sfaturi" și deschid ochii în fața exemplelor. Tocmai de aceea cei care au misiunea de a educa trebuie să învețe de la soare: asupra a tot ceea ce crește pe pământ el revarsă mereu lumină și căldură, deseori ploaie, rareori fulgere și trăsnete.

Opera de educație este un dialog între cel care dorește să plăsmuiască o viață și cel care dorește să își făurească viitorul, cu ajutorul "maestrului". Mai direct, educația are nevoie de un dialog între elev și profesor, sub permanenta atenție a părinților. Tocmai de aceea și din partea elevului se așteaptă unele atitudini care să contribuie la stabilirea acestui dialog.

Înainte de toate școala are nevoie de respect! E adevărat, respectul se câștigă, nu se pretinde, dar în principiu profesorii încearcă să fie de folos elevilor, să îi pregătească pentru viață, să îi conducă pe drumuri pe care ei deja le-au străbătut.

În al doilea rând este nevoie să se înțeleagă că pregătirea din timpul școlii este pregătirea pentru viitor. Viitorul începe astăzi, ba mai mult, chiar ieri! Pregătirea pentru viață nu constă doar în a acumula cunoștințe, ci în exercițiul responsabilității, al corectitudinii, al respectului față de aproapele, al descoperirii și punerii în valoare a propriilor daruri etc. Se aude des fraza: "La ce folos să mă chinui în școală? Unii au ajuns mari și cu bani chiar dacă nu au făcut școală!" Aceasta nu ascunde decât o frică de a lua în serios propria viață, nu voi putea să trăiesc așa cum trăiesc alții, cu atât mai mult cu cât respectivele cazuri de vieți sunt excepții și, în nici un caz, nu sunt exemple.

În al treilea rând, ține de fiecare în parte, elev, părinte și profesor, să facă în așa fel încât flacăra din viața elevilor să ardă în liniște la școală! Școala ar trebui să fie un loc în care elevii să se simtă bine. Dar fiecare poate să contribuie ca școala să nu fie doar o "parcare", ci un loc în care se crește cu adevărat, într-un climat de seninătate și mulțumire, dincolo de eforturi, stres și nemulțumiri!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat