Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

Vasile Sfarghiu (Câmpulung Moldovenesc). "În numărul din luna aprilie al acestei publicații la rubrica "Poșta redacției" a primit răspuns pr. Iosif Agiurgioaiei din Câmpulung Moldovenesc. Onestitatea și buna credință mă obligă la despicarea apelor. Cine-i fără de prihană? Fiecare în această viață pământească a săvârșit bunele și mai puțin bunele sale fapte. Pe cele mai multe dintre acestea dacă nu le-a pedepsit justiția lumească, rămâne a le pedepsi justiția cerească. Nu cred să fi primit cineva mandatul cerului ca în numele său să-i judece pe pământeni, prin prisma propriilor sale idei, nu întotdeauna învelite în puritate sufletească, de multe ori preconcepute și răutăcios influențate. În materialul de față se pun în discuție fapte individuale ale lui Emil Bodnăraș și nu "la parchet" a celor ce au guvernat țara în numele "secerei și ciocanului". A-i pune în cârcă acțiuni săvârșite de cei ce au aparținut familiei comuniste ne-ar teleporta în epoca pe care o dezavuăm...".

Aveți tot dreptul să fiți de altă părere. Nimeni nu vă împiedică. Totuși dați-ne voie și nouă să avem rezerve față de cele scrise de dv. și să ne gândim în continuare la cei închiși sau împușcați, la cei prigoniți sau care au avut parte de privațiuni și suferințe în regimul în care E. Bodnăraș avea un post cheie. Trebuie să vă răspundeți dv. și apoi și altora (mai ales celor care au făcut ani de pușcărie și mai sunt în viață) la întrebările pe care vi le sugerează dl. Dănuț Doboș în răspunsul la cele scrise de dv.: "Emil Bodnăraș rămâne ceea ce a fost de fapt: un comunist vinovat, alături de întreaga șleahtă condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej, de sutele de mii de morți din anii regimului comunist, de sutele de mii de români ale căror destine au fost frânte în lagărele de muncă, inclusiv în șantierele grele conduse de armata comunistă a tovarășului Bodnăraș etc. Crezul politic al lui Emil Bodnăraș nu era unul național, ci era cel al unei ideologii ateiste în numele căreia a fost martirizată Biserica, au fost distruse elitele naționale și au fost nenorocite viețile a milioane de români având consecințe ce le simțim și astăzi. Să nu-i atribuim unui membru al unui regim criminal condamnat de istorie sentimente naționale și patriotice. Unde era "crezul confesional" al lui Bodnăraș atunci când subordonații săi îl împușcau la Jilava, la 21 februarie 1951, pe părintele erou Dumitru Matei, sau când la 10 decembrie 1951, episcopul martir Anton Durcovici era înmormântat în secret, pentru ca nimeni, niciodată să nu-i cunoască mormântul? Unde era crezul național al tovarășului Bodnăraș atunci când la ordinul său au fost arestați toți ofițerii care, în numele patriei, luptaseră împotriva armatelor lui Stalin? În ceea ce ne privește, ne asumăm spiritul de justiție din textul despre tovarășul E. Bodnăraș, fiind convinși, asemeni unei aserțiuni a lui Camus, că este nevoie în unele situații și de participarea morală, pentru a da viață argumentelor. Și pentru a nu uita de crimele monstruoase ale dușmanilor Bisericii și poporului român, ne asumăm și dezvăluirea unor fapte și evenimente din trecutul nu prea îndepărtat!".

Ștefan Ferenț (Traian, BC). Este foarte important faptul că suferințele pe care le-ați îndurat în război v-au întărit în credință și v-au conștientizat că numai suferind la rândul nostru ne putem asuma crucea Mântuitorului, aducând prinos de recunoștință pentru marea lui jertfă făcută din iubire pentru noi. Vă mulțumim pentru scrisoarea care este în același timp și o rugăciune adresată lui Isus în semn de iertare pentru păcatele noastre pe care el și le-a asumat până la moartea pe cruce.

H. Totoescu (Siret). "Am avut norocul să pot participa la pelerinajul organizat la basilica minor din Cacica cu ocazia Zilei Bolnavului la nivel diecezan. De ce Ziua Bolnavului? Ce rol joacă bolnavul în viața societății? Cine face parte din această categorie poate să-și dea mai bine seama; pentru că unindu-și propria suferință cu cea a lui Isus, după cum a spus PS Aurel Percă la predică, ajută la coborârea milostivirii divine asupra întregii lumi".

Așa cum bine ați remarcat și dv. în scrisoarea trimisă, bolnavii au un rol important în viața societății, iar noi trebuie să le acordăm toată dragostea și tot respectul. Să ne amintim că Maica Tereza de Calcutta spunea "cât de importante sunt rugăciunile făcute de cei bolnavi, care, prin suferința lor, sunt mult mai aproape de Dumnezeu". Ea însăși, ori de câte ori avea nevoie de ajutor divin, le cerea tuturor persoanelor bolnave să se roage lui Dumnezeu pentru a obține acest ajutor în misiunea sa. Și ajutorul venea de fiecare dată. Așadar, bolnavii nu trebuie ignorați sau îndepărtați, ci, dimpotrivă, trebuie respectați și iubiți căci ei sunt fiii predilecți ai lui Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat