Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mir și ZMT
Papa Benedict al XVI-lea va mirui 24 de tineri la Liturghia finală a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT), de la Sydney, din 20 iulie. Din cei 24 de tineri, 14 vor fi australieni, iar 10 din alte țări ale lumii. "Nu vezi în fiecare zi un credincios care să primească sacramentul Mirului de la liderul universal al Bisericii Catolice în fața a sute de mii de persoane", a spus coordonatorul ZMT 2008, ep. Anthony Fisher, OP. El a mai explicat că cei 14 candidați australieni au fost aleși ca reprezentanți ai regiunilor lor de către episcopii din țară, iar vârsta lor variază de la 16 la 43 de ani. Candidații internaționali sunt încă în proces de alegere. Aproximativ 500.000 de persoane se estimează că vor participa la Liturghia de încheiere a ZMT, eveniment ce se va desfășura între 15 și 20 iulie.

Slujire și ascultare
Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a publicat, la 28 mai, o instrucțiune intitulată "Slujirea autorității și ascultarea". "În primul rând, textul examinează tema ascultării călugărești". "Autoritatea în viața consacrată trebuie să fie înțeleasă (...) ca un mod de a ajuta comunitatea (sau institutul) să caute și să împlinească voința lui Dumnezeu", se precizează într-un comunicat al congregației. Instrucțiunea analizează "problema delicată a "ascultării dificile", aceea în care ceea ce i se cere persoanei consacrate este deosebit de greu de realizat sau în care subiectul simte că vede "lucruri care sunt mai bune și mai folositoare pentru sufletul său decât acelea pe care îi cere superiorul să le facă"".

Întoarcerea acasă
Comunitatea catolică din Bad Deutsch-Altenburg l-a primit acasă în mod simbolic pe episcopul martir Anton Durcovici. Sâmbătă, 31 mai, a avut loc așezarea unei urne cu pământ, luat din cimitirul din Sighetu Marmației, în capela special amenajată în amintirea episcopului Durcovici, fiul acestei localități. Urna cu pământ a fost adusă de PS Aurel Percă și înmânată parohului acestei comunități, pr. Pavel Balint. După celebrarea Liturghiei, credincioșii s-au îndreptat în procesiune cu lumânări aprinse spre grota "Lourdes" și la piatra comemorativă care marchează locul unde a fost casa părintească a episcopului. Printre participanții la celebrare s-au numărat: nepotul episcopului, rudele apropiate, precum și primarul localității. În cursul dimineții aceleiași zile, PS Aurel Percă a conferit sacramentul Mirului, în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului", unui număr de 30 de tineri din decanatul Hainburg/Dunăre.

În fața provocărilor
La Roma a avut loc între 11 și 14 iunie întâlnirea purtătorilor de cuvânt ai Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). Tema centrală a fost "Provocările mass-media pentru Biserică astăzi în Europa". Întâlnirea a fost organizată de Consiliul CCEE. S-a evidențiat o problemă legată de modul în care este prezentă Biserica în mijloacele de comunicare: "Atunci când vrem să prezentăm o operă pastorală sau să publicăm o știre despre viața obișnuită a Bisericii nu reușim să obținem spațiu în presă". Participanții au abordat și fenomenul migrației și al dialogului interreligios și raportul lor cu mass-media. Din partea Conferinței Episcopale Române a participat pr. Francisc Doboș. CCEE a demarat un studiu legat de prezența Bisericii în mijloacele de comunicare, vrând să știe care sunt dificultățile întâmpinate, cum răspunde Biserica în cazul atacurilor și a defăimărilor și în general cum este tratată Biserica și cum e prezentă în presă.

Icoană steag
Comunitatea credincioșilor catolici din Londra a trăit la 15 iunie un eveniment deosebit: sfințirea noii icoane steag a românilor catolici din Londra. De mai mult timp se simțea nevoia, mai ales la celebrările multinaționale, cât și la pelerinaje, să fie prezentat, pe lângă steagul României, și un simbol religios legat de sufletul românilor, de țară, tradiții și identitate proprie. Icoana a fost confecționată în România și are pe o față icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica, încadrată de culorile drapelului românesc, iar pe cealaltă față harta României și pe fericitul Ieremia în centru.

Poziție
Referitor la modificarea legii nr. 95/2006 prin introducerea noțiunii de acord prezumat, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, într-un comunicat de presă, precizează: "Poziția oficială a Bisericii Catolice referitoare la transplantul de organe este următoarea: "Transplantul de organe nu este acceptabil din punct de vedere moral dacă donatorul sau cei îndreptățiți nu și-au dat consimțământul explicit în această privință" (Catehismul Bisericii Catolice nr. 2296)", atenționând că acest acord prezumat ar putea da naștere unor suspiciuni legate de unele practici și proceduri medicale. O soluție propusă ar fi sensibilizarea oamenilor în vederea exprimării voluntare a acestui consimțământ.

Problema migrației
Raportul de 335 de pagini întocmit de Caritas Italia - Institutul IDOS, cu tema "România: imigrație și muncă în Italia. Statistici, probleme, perspective" a fost prezentat la 12 iunie la Roma, în cadrul unei întâlniri la care au contribuit și parteneri din România, jurnaliști. Au fost evaluate diverse aspecte ale migrației, sociale, economice, participarea românilor la dezvoltarea economică a Italiei. În acest fel au fost demontate false imagini despre români. Din partea Caritas România a participat președintele confederației, pr. Egidiu Condac, care în afara prezentării făcute în acest context, intitulată "Românii în străinătate potrivit asociației Caritas", a răspuns și unor întrebări din partea unor ziariști din peninsulă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat